«Η διαχείριση του συμβάντος στον Έβρο θα κρίνει αν η ηγεσία της Τουρκίας θέλει γέφυρες φιλίας»

Την εκτίμηση ότι η υπόθεση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών θα σφραγίσει τον 21ο αιώνα και την εξέλιξη της Ευρώπης και χωρίς σωστή διαχείριση θα υπάρξουν άσχημες εξελίξεις για το μέλλον την Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε από την Καβάλα, όπου βρέθηκε σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης, εγκαινίασε τον έκθεση φωτογραφίας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

για τον Κοινοβουλευτικό και τη Δημοκρατία με τον τίτλο “Δρόμοι Επιβίωσης“. Στην έκθεση, παρουσιάζονται φωτογραφίες και φωτογραφικές μαρτυρίες που αποτύπωσαν επαγγελματίες φωτορεπόρτερ από το μακρύ ταξίδι των χιλιάδων προσφύγων και τη φιλοξενία τους στην Ελλάδα.

“Το προσφυγικό ζήτημα θα είναι πάντα επίκαιρο“, υπογράμμισε με έμφαση ο πρόεδρος της Βουλής, “και θ’ αποτελεί πάντα ένα θέμα αιχμής για τη σύγχρονη κοινωνία μας. Η υπόθεση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών έρχεται από το μέλλον, θα σφραγίζει τον 21ο αιώνα και ειδικότερα την Ευρώπη που είναι η ήπειρος ανάμεσα σε δυο διαχρονικά αποσταθεροποιημένες περιοχές, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το προσφυγικό θα διαμορφώσει καταστάσεις και αντιλήψεις, είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα“.

Αναφερόμενος στην έκθεση φωτογραφίας, ο κ. Βούτσης, επισήμανε ότι περιοδεύει σε περιοχές της Ελλάδας όπου οι τοπικές κοινωνίες έχουν καταδείξει το ενδιαφέρον τους και τη προσήλωσή τους στις αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, τις αξίες που αποτελούν και συστατικά της ύπαρξης της Ενωμένης Ευρώπης για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως “αυτές οι αξίες της γεφύρωσης, της συνύπαρξης, των ανοιχτών διαδρομών και συνόρων, της επικοινωνίας, υπήρξαν οι αίτιες που συνέβαλαν στη συνύπαρξη όλων των λαών σ’ ένα κοινό υπερεθνικό γίγνεσθαι“.

“Η υπόθεση του προσφυγικού – μεταναστευτικού“, συνέχισε, “είναι ένα από τα κύρια προβλήματα τα οποία συζητούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη μεγάλη συζήτηση που ξεκίνησε πέρυσι και θα κορυφωθεί τον επόμενο χρόνο για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι ένα από τα θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές τακτικές και διαφορετικές προσεγγίσεις. Αν δεν βρεθούν κοινές λύσεις και κανόνες συνειδητής πειθάρχησης, εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων κρατών και λαών, το προσφυγικό θα είναι μια από τις θρυαλλίδες που μπορούν να οδηγήσουν την Ε.Ε. όχι μόνο στην απαξίωση αλλά στην καταστροφή της, στο τέλος της“.

Κορυφαίο ζήτημα η ειρήνευση στις εμπόλεμες περιοχές

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βούτσης στο θέμα της ειρήνης χαρακτηρίζοντάς το ως κορυφαίο ζήτημα για όλη την ανθρωπότητα. “Η διαφορετική προσέγγιση“, παρατήρησε, “που υπάρχει για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα μέσα στην ΕΕ, εδράζεται στη μη κατανόηση ότι υπάρχουν ευθύνες για όσα συμβαίνουν και έχουν αποσταθεροποιηθεί αυτές οι περιοχές διαχρονικά και δίνουν αυτά τα κύματα μεταναστών και προσφυγών. Δεν υπάρχει αυτή η ενοχική αντίληψη της υπευθυνότητας που θα παρακινούσε όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Προηγμένες χώρες, ελίτ, με υψηλό δείκτη ευημερίας και μόρφωσης, μεγάλες χώρες, όχι σαν τη χώρα μας που οχτώ χρόνια τώρα περνάει κρίση και ο κόσμος βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Δεν αναλογίζονται πως υπάρχουν αιτίες που ένα άνθρωπος εγκαταλείπει τη χώρα του και μαζί με το παιδί του βουτάει μέσα στα κύματα για να φύγει από τη χώρα που τον γέννησε και τον μεγάλωσε και που σίγουρα τη θεωρεί την καλύτερη στον κόσμο, όπως θεωρούμε όλοι τις πατρίδες μας. Δεν είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνουν αυτό“.

“Αν δεν υπάρξει ειρήνευση σε αυτές τις περιοχές“, πρόσθεσε ο κ. Βούτσης, “αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά προγράμματα που να μπορεί κάποιος να μείνει εκεί και να ζήσει σε συνθήκες ασφάλειας, σε αρμονία με τον περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε, μαζί με τους συμπολίτες του, αν δεν υπάρχουν όλα αυτά, όλος ο 21ος αιώνας θα σφραγιστεί από συνεχείς τέτοιες ροές“.

Τιμή στη μνήμη του Νίκου Νικηφορίδη

Λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε αναφορά στο άδικο θάνατο του νεαρού Νίκου Νικηφορίδη πριν από εξήντα χρόνια, σημειώνοντας ότι “η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα συμβολική όταν μιλάμε για την ειρήνη για να θυμηθούμε ένα νέο παλληκάρι το Νίκο Νικηφορίδη, 22 ετών, που εκτελέστηκε πριν από 60 χρόνια με μόνο αδίκημα που του είχαν προσάψει επισήμως ότι προπαγάνδιζε και διένειμε φυλλάδια με την έκκληση της Στοκχόλμης για να σταματήσουν οι πυρηνικοί εξοπλισμοί το 1951, ’52, ‘53, τότε δηλαδή που ο πυρηνικός όλεθρος σαν φάσμα φαινόταν σε όλο τον κόσμο. Δεν πρέπει να ζήσουν οι κοινωνίες ξανά τέτοιους διχασμούς, να χάνονται μέσα στην άγνοιά τους. Δεν πρέπει οι κοινωνίες να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι υπάρχει πόλεμος, υπανάπτυξη και ανισότητα“.

Είναι προφανές πώς έγινε το συμβάν στον Έβρο, υπό τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες

Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό με τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές των δυο Ελλήνων στρατιωτών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο κ. Βούτσης, τόνισε: «Δεν είμαι δημοσιογράφος για να σας πω το αυτονόητο, ότι είναι προφανές ότι στη σύγχρονη εποχή με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και να ήθελαν να υπήρχε κατασκοπευτική δραστηριότητα, δε θα είχε κανένα νόημα. Νομίζω ότι αντιλαμβάνονται όλοι ότι κάτω από τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, υπήρξε αυτό το συμβάν και από κει και πέρα η διαχείρισή του θα κρίνει και κρίνει ήδη και το κατά πόσον η ηγεσία της γείτονας χώρας είναι διατεθειμένη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αμηχανίας και μετάβασης, στην οποία και η ίδια βρίσκεται, να μην προσφεύγει σε ατραπούς και εναλλακτικές επικινδυνότητας, αλλά να ενισχύει πρακτικά τις δυνάμεις και τις γέφυρες φιλίας, επίλυσης των προβλημάτων και σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Επαναλαμβάνω όλοι κρινόμαστε αλλά για το συγκεκριμένο ζήτημα πιστεύω πως δεν χρειάζονται πολλά σχόλια και πολλά επιχειρήματα και τεκμήρια για να γνωρίζει κανείς και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται προφανώς για μια προσπάθεια διείσδυσης ή οποιασδήποτε κατασκοπευτικής δραστηριότητας στην γείτονα χώρα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για σενάρια πιθανής ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους που κατέφυγαν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο ο ΠτΒ απάντησε: «Επιτρέψτε μου να σας πω πως τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επιδέχονται συμψηφισμό και τακτικισμό από πλευράς των πολιτικών ηγεσιών. Εσείς και εμείς γνωρίζουμε για τους 8 και ταυτόχρονα άλλοι γνωρίζουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ότι ενδεχομένως υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, κάτω από αυτή την μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα, που έχουν βρει ή προσπαθούν να βρουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ή σε άλλες γειτονικές, προφανώς και στην πατρίδα μας, άσυλο ή έναν τρόπο να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Επαναλαμβάνω βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς γειτονίας με βάση τυπικών σχέσεων με βάση τις οποίες οικοδομούμε την παραμονή της ειρήνης στην περιοχή, αλλά βρισκόμαστε και σε μία λεπτή φάση πρακτικής εφαρμογής της δύσκολης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο δεν είναι παρελθόν, είναι παρόν, είναι μια ζώσα πραγματικότητα. Αναφέρθηκα με ειλικρίνεια προηγουμένως και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι φιλοξενούνται και από την ίδια τη γείτονα χώρα.

Όταν κανείς έχει τόσα λεπτά ζητήματα που αφορούν ανθρώπους, ψυχές, πρέπει να αποστασιοποιείται από την τακτική χειραγώγησης και διαχείριση επιμέρους συμβάντων και προβλημάτων, τα οποία είτε ως ατυχές γεγονός, είτε ως επιμέρους ιδιαίτερων εκτιμήσεων, μας συνδέουνε και νομίζω αυτή η φρόνηση υπάρχει, πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει στη χώρα μας, υπάρχει σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης και υπάρχει είμαι σίγουρος και μέσα στην κοινωνία της γείτονος χώρας».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα