«Γκράφιτι» στο διάστημα; – Περνάει και από την Ελλάδα η γαλαξιακή… «ντισκομπάλα»

Εξαιρετικά ενοχλημένοι εμφανίζονται αστρονόμοι από όλο τον κόσμο ύστερα από την απόφαση ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας να εκτοξεύσει ένα τεχνητό αστέρι που μοιάζει περισσότερο με γιγάντια… ντισκομπάλα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η νεοφυής εταιρεία Rocket Lab, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, χωρίς να ενημερώσει τις αρμόδιες διαστημικές αρχές εκτόξευσε στο διάστημα έναν πύραυλο από μια απομακρυσμένη κτηνοτροφική τοποθεσία στην Χερσόνησο Μάχια της Νέας

Ζηλανδίας.

Πηγή: thehumanitystar.com

Η είδηση της εκτόξευσης προκάλεσε ενθουσιασμό και περιφάνεια σε όλη τη χώρα, με τον διευθυντή της εταιρείες Πίτερ Μπεκ να τη χαρακτηρίζει «σχεδόν πρωτοφανές» βήμα στην εμπορική εξερεύνηση του διαστήματος.

Έκτοτε όμως, έχει γίνει γνωστό ότι μαζί με κανονικούς δορυφόρους, ο πύραυλος της RocketLab μετέφερε και το λεγόμενο «Αστέρι της Ανθρωπότητας», μια σφαίρα διαμέτρου ενός μέτρου φτιαγμένης από ανθρακονήματα, η οποία έχει εφαρμοσμένα πάνω της 65 πάνελ με υψηλό βαθμό αντανάκλασης. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, το Αστέρι περιστρέφεται ταχύτατα γύρω από τον άξονά του και φαίνεται στον γήινο παρατηρητή σαν να αναβοσβήνει.

Πηγή: thehumanitystar.com

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η σφαίρα θα αντανακλά τις ακτίνες του ηλίου προς τη Γη, δημιουργώντας ένα έντονο φως που θα μπορεί να το δει κανείς από κάθε σημείο του πλανήτη. Η εταιρεία ευελπιστεί να είναι το πιο φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό για εννέα μήνες, οπότε και θα επιστρέψει στη γήινη ατμόσφαιρα.

Πάνω από την Αθήνα το τεχνητό αστέρι

Η ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει η Rocket Lab αποκλειστικά για το τεχνητό της αστέρι δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες, μέσα από έναν λεπτομερή διαδραστικό χάρτη να ερευνήσουν την πορεία του Αστεριού της Ανθρωπότητας κατά την 9μηνη παραμονή του στο διάστημα.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υπηρεσία της ιστοσελίδας το αστέρι εκτιμάται ότι θα βρεθεί πάνω από την Αθήνα στις 7 Μαρτίου.

Πηγή: thehumanitystar.com, 29/1/2018

Ωστόσο εκείνοι που θα έχουν την τύχη να το δουν δεν θα είναι πάρα πολλοί καθώς, όπως ενημερώνει η ίδια σελίδα, αναμένεται να είναι ορατό για λιγότερο από 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα.

Αντιδρούν οι επιστήμονες

Η RocketLab τονίζει ότι το Αστέρι της Ανθρωπότητας θα λειτουργεί σαν «υπενθύμιση για όλους εμάς στη Γη για την εύθραυστη θέση μας στο σύμπαν», ενώ ο Μπεκ που είναι και ιδρυτής της εταιρείας σημειώνει ότι η σφαίρα «θα δημιουργήσει μια κοινή εμπειρία για όλους τους κατοίκους της γης».

Ωστόσο πολλοί αστροφυσικοί διαφωνούν. Ο Ρίτσαρντ Έσθερ, από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ δήλωσε στον Guardian ότι η RocketLab ίσως έχει κατά λάθος χτυπήσει ένα πολύ ευαίσθητο σκέλος του επαγγέλματός του.

Πηγή: thehumanitystar.com

Η φωτορύπανση είναι σημαντικό ζήτημα για τους επιστήμονες που επικεντρώνονται στα αστέρια. Η εισαγωγή μιας τεράστιας λαμπερής ντισκομπάλας στο διάστημα δεν έχει τύχει ευρείας αποδοχής.

«Αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια ίσως να μην είναι τόσο σημαντική όμως η ιδέα ότι αυτό μπορεί να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα οδηγούσε τους αστρονόμους να διαδηλώνουν στους δρόμους», εξηγεί ο Έσθερ και συμπληρώνει: «Καταλαβαίνω ότι αυτά τα πράγματα δημιουργούν ενθουσιασμό όμως μάλλον δεν κατάλαβαν ότι κάποιοι θα βρίσκαμε και αρνητικά σε αυτή την ενέργεια».



Όμως άλλοι συνάδελφοι του Έσθερ κράτησαν λιγότερο διπλωματική στάση, όπως ο αστρονόμος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, Μάικ Μπράουν, που μέσω twitter έκανε λόγο για «γκράφιτι στο διάστημα».

Από την πλευρά του ο διευθυντής αστροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Κάλεμπ Σκάρφ, τονίζει σε άρθρο του στο Scientific American ότι το τεχνητό αστέρι συμβολίζει «μια ακόμη εισβολή του προσωπικού μου σύμπαντος, ένα ακόμη φωτεινό αντικείμενο που ζητά τα μάτια μου».

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα έβρισκαν γλυκό να βάλω ένα εκτυφλωτικό φως πάνω σε μια πολική αρκούδα, ούτε αν έγραφα με φανταχτερά γράμματα το όνομα της εταιρείας μου πάνω στο όρος Έβερεστ», σημειώνει ο Σκαρφ.

«Το να χώνεις μια εκτυφλωτική σφαίρα στους ουρανούς, μοιάζει εξίσου εκμεταλλευτικό. Είναι σίγουρα μια υπενθύμιση της εύθραυστης θέσης μας στο διάστημα, επειδή μολύνει όλα όσα θα έπρεπε να εκτιμούμε», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: The Guardian, The Humanity Star, Rocket Lab
Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα