Γιώργος Λάνθιμος: Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης που κατακτάει το Χόλυγουντ

Ο Γιώργος Λάνθιμος κάνει περήφανους τους Έλληνες στο εξωτερικό. Η νέα του ταινία «The favourite» είναι υποψήφια για 10 όσκαρ. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον πολυτάλαντο σκηνοθέτη.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παγκράτι και ήταν γιος του μπασκετμπολίστα της ομάδας του Παγκρατίου και παίκτη της Εθνικής Ελλάδος Αντώνη Λάνθιμου. Μάλιστα είχε ασχοληθεί

με το μπάσκετ αλλά από νωρίς γνώριζε με τι ήθελε να ασχοληθεί. Ξεκίνησε το 1995 σκηνοθετώντας ταινίες, βιντεοκλίπ, θεατρικά έργα αλλά και τηλεοπτικές διαφημίσεις.

«Στην Ελλάδα δεν θα μπορούσες να πεις “Θα γίνω σκηνοθέτης”. Ένα 15χρονο αγόρι στη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 στην Ελλάδα; Δεν γινόταν κάτι τέτοιο», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και στα πρώτα επαγγελματικά του ήταν βοηθός σκηνοθέτη στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους».

Όσο για την ενασχόλησή του με τις διαφημίσεις είχε πει: «Ένιωσα πως θα μπορούσε να είναι μια πραγματική δουλειά, αντί να είναι στο μάρκετινγκ ή κάτι τέτοιο. Σκέφτηκα πως εάν δεν είναι ταινίες, ας είναι κάτι κοντά». Viral είχε γίνει η ατάκα ««Πουτ δε κοτ ντάουν σλόουλι» σε διαφήμιση που είχε σκηνοθετήσει.

Την υπογραφή τη όμως έβαλε και σε βιντεοκλίπ των Άννας Βίσση, Σάκη Ρουβά και Δέσποινας Βανδή στα κομμάτια «Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου», «Άντεξα», «Θέλεις ή δε θέλεις», «Δέκα Εντολές».

Οι δρόμοι τους με τον Λάκη Λαζόπουλο συναντιούνται ξανά όταν το 2001 συνεργάστηκαν στην ταινία «Ο καλύτερος μου φίλος». Το 2004 είχε σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Ενώ ένα χρόνο μετά γύρισε την πρώτη ταινία μεγάλους μήκους με τίτλο «Κινέττα».

Ο «Κυνόδοντας» το 2009 κάνει μεγάλη επιτυχία και εκείνος γνωρίζει μεγάλη δημοσιότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ταινία στην παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών κέρδισε το πρώτο βραβείο του παράλληλου διαγωνιστικού τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» και το Βραβείο Νεότητας. Ο σκηνοθέτης μαζί με τον παραγωγό του, Γιώργο Τσούργιαννη είχαν δηλώσει μετά την απονομή.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι. Η πορεία της ταινίας ξεκίνησε αθόρυβα και κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με το βραβείο. Ήταν ανέλπιστο για εμάς, παρ’ όλο που μετά την προβολή της ταινίας η αποδοχή και οι κριτικές υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές».

Το 2010 στην απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κέρδισε τα εξής πέντε βραβεία: Καλύτερη Ταινία, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Β’ Ανδρικού Ρόλου (Χρήστος Πασσαλής), Μοντάζ και αποτέλεσε και την ελληνική πρόταση για τα επερχόμενα Οσκαρ.

Η απόλυτη αναγνώριση ήρθε για εκείνον με την υποψηφιότητά του στα όσκαρ. Η ταινία «Κυνόδοντας» κατάφερε να κερδίσει μία υποψηφιότητα για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2011, αν και δεν κατάφερε να πάρει το αγαλματάκι.

Η πετυχημένη πορεία του συνεχίζεται και δύο χρόνια μετά η ταινία «Άλπεις» κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.

Ο Γιώργος Λάνθιμος πιο δημιουργικός από ποτέ και με το ταλέντο του να έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως συνεχίζει με την ταινία «Αστακός» που κατάφερε να πάρει το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία αποτελεί το αγγλόφωνο ντεμπούτο του σκηνοθέτη με πρωταγωνιστές σταρ του Χόλιγουντ, όπωςοι: Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις και Ολίβια Κόλμαν.

Το ψυχολογικό θρίλερ «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» δύο χρόνια μετά ντιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου, εξ ημισείας με το «You Were Never Really Here» της Lynne Ramsay,στο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Πρωταγωνιστές της ταινίας ο Κόλιν Φάρελ και η Νικόλ Κίντμαν.

Η ταινία του «The Favourite» έκανε πρεμιέρα τον Αύγουστο στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και «έκλεψε» τις εντυπώσεις. Κέρδισε δύο βραβεία το Κύπελλο Βόλπι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Ολίβια Κόλμαν και το Μεγάλο Βραβείο των Κριτικών.

« Ένα τέλεια κομμένο διαμάντι – μια εξαιρετικά εκτελεσμένη, ψυχαναγκαστική είσοδος στο είδος του άγριου μπαρόκ δράματος. Ο Λάνθιμος, ποτέ δεν θα είναι ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Είναι ένας στιλίστας της ελαφρότητας του Κιούμπρικ, υπερβολικά επιδέξιος για αυτό ξέρει πώς να κάνει μια εκρηκτική ιστορία», ανέφερε δημοσίευμα του περιοδικού Variety.

«Ο Έλληνας auteur προσθέτει στο παιχνιδιάρικα άσεμνο σενάριο των Ντέιβις και ΜακΝάμαρα τον σουρεαλισμό για τον οποίο είναι γνωστός, μαζί με κάτι ακόμα πιο αιχμηρό. Στην πραγματικότητα, σε αυτή η ταινία ο Λάνθιμος ίσως διορθώνει την τάση του προς τον arthouse λήθαργο. Στην αρχή παραδέχομαι ότι νόμισα πως αυτό το στιλιζάρισμα θα ήταν ανυπόφορο και είχα την άκυρη σκέψη ότι αυτό το σενάριο θα λειτουργούσε εξίσου καλά με έναν παραδοσιακό σκηνοθέτη παραδοσιακού στυλ. Όμως όχι. […] Οι προκλήσεις του Λάνθιμου ενεργοποιούν το σενάριο», ανέφερε ο κριτικός κινηματογράφου του Guardian, Πίτερ Μπράντσο. Στα BAFTA οι 12 υποψηφιότητες ήταν αναμενόμενες.

Ο Γιώργος Λάνθιμος «σάρωσε» και στα φετινά όσκαρ με την ταινία του να είναι υποψήφια για δέκα αγαλματίδια.

Ο νεαρός από το Παγκράτι εξελίχθηκε σε ταλαντούχο σκηνοθέτη που κατακτάει το Χόλιγουντ και μας κάνει περήφανους!

Keywords
Τυχαία Θέματα