Γιατί το Facebook προσέλαβε τον Νικ Κλεγκ; (εικόνες – video)

Ένα από τα πιο γνωστά πολιτικά πρόσωπα της Βρετανίας εντάσσει στο δυναμικό του το Facebook, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολιτικών και ρυθμιστικών αρχών για την πολιτική διαχείρισης δεδομένων των χρηστών του.

Το Facebook ανακοίνωσε την Παρασκευή (19/10), ότι ο Νικ Κλεγκ, πρώην αρχηγός των Φιλελευθέρων και αντιπρόεδρος της βρετανικής

κυβέρνησης από το 2010 έως το 2015, θα αναλάβει επικεφαλής Παγκόσμιων Υποθέσεων και Επικοινωνίας. ‘Ερχεται ουσιαστικά να καλύψει το κενό του Έλιοτ Σρέιτζ, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του τον περασμένο Ιούνιο.

The desperate reason Facebook needed to hire Nick Clegg https://t.co/RrnzKBaz4p

— The Independent (@Independent) 19 Οκτωβρίου 2018

Η επιστράτευση ενός γνωστού πολιτικού έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το Facebook επιχειρεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και χρηστών, που επλήγη σοβαρά με την αποκάλυψη της υπόθεσης Cambridge Analytica. Η υπόθεση πυροδότησε έντονη δημόσια συζήτηση όχι μόνο για την διαρροή και παράνομη χρήση δεδομένων, αλλά και για το σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσουν τα social media την πολιτική και εκλογική διαδικασία.

Πιο πρόσφατα ήρθε στο φως ακόμη ένα σκάνδαλο. Χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες 29 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

.@nick_clegg's new role at @facebook is not uncontroversial.

He must use his position to press Facebook to adopt a tougher stance on a range of issues from data privacy and security to fake news.

He has the credentials to deliver.https://t.co/Mot6txbXzI

— Tom Brake MP (@thomasbrake) 19 Οκτωβρίου 2018

Όλα αυτά έχουν ωθήσει δημόσια funds, που έχουν στην κατοχή τους μετοχές του Facebook να στηρίξουν μία πρόταση για αποπομπή του Μαρκ Ζάκεμπεργκ από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Είναι ένα σενάριο, με αυξημένες πιθανότητες, αν και σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει η παραμονή του ιδρυτή του μέσου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Είναι περισσότερο μία προσπάθεια να μετριαστεί ο απόλυτος έλεγχος, που ασκεί σήμερα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το Facebook βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών, σε μία έρευνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο ύψους έως και 1,63 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ ο Ζάκερμπεργκ και η γενική διευθύντρια επιχειρήσεων, Σέριλ Σάντμπεργκ, είχαν πολλές συναντήσεις με τον Νικ Κλεγκ, πριν κατλαήξουν στην πρόσκληψή του. Σε ανάρτησή της στο Facebook η Σάντμπεργκ επισημαίνει ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και «τώρα περισσότερο από ποτέ» χρειαζόταν μία νέα προοπτική. «Η εμπειρίαρεία του και η ικανότητά του να επιλύει σύνθετα ζητήματα θα είναι πολύτιμη στα χρόνια, που έρχονται», έγραψε για τον Κλεγκ.

✍️

Keywords
Τυχαία Θέματα