«Φωτιές» από Ομπάμα για την ελληνική κρίση: Ήθελαν να διασώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες

Σε πολύ σημαντικές διατυπώσεις για την ελληνική κρίση στην οικονομία προέβη ο Μπαράκ Ομπάμα, ανάβοντας «φωτιές», καθώς αναφέρει ότι αυτή επιβλήθηκε στη χώρα για να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Τη συνέδεσε και με την πολιτική που ακολουθήθηκε για την ελληνική κρίση.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ – της παράταξης των Δημοκρατικών – στα απομνημονεύματά του «Γη της Επαγγελίας», που κυκλοφόρησαν την Τρίτη (17/11),

τονίζει πως η επιλογή της Γερμανίας και της Γαλλίας να επιβάλουν σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών».

There’s no feeling like finishing a book, and I’m proud of this one. In A Promised Land, I try to provide an honest accounting of my presidency, the forces we grapple with as a nation, and how we can heal our divisions and make democracy work for everybody. pic.twitter.com/T1QSZVDvOm

— Barack Obama (@BarackObama) September 17, 2020


Στο βιβλίο του, πέρα από τα υπόλοιπα που γράφει, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται στην ελληνική κρίση και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τους ισχυρούς της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, με διάθεση να ασκήσει κριτική σε Βερολίνο και Παρίσι για την πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης αλλά και την επιμονή στις πολιτικές στείρας λιτότητας τονίζει: «Παρατήρησα πως σπάνια ανέφεραν ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας ή ότι μεγάλο μέρος του χρέους των Ελλήνων είχε συσσωρευτεί αγοράζοντας γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές – δεδομένα που θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους τους γιατί διασώζουν τους Έλληνες».

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν καταφέρεται εναντίον των Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί καθώς σε άλλο σημείο του βιβλίου εκθειάζει τις ικανότητές τους, ειδικά της Καγκελαρίου της Γερμανίας.

Όσον αφορά στις επιλογές των δύο χωρών, ο Ομπάμα υπογραμμίζει πως: «Ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών και ίσως ανησυχούσαν ότι μια τέτοια παραδοχή θα έστρεφε την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, στις αποτυχίες εκείνων των Γερμανών ή Γάλλων αξιωματούχων που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των πρακτικών τραπεζικού δανεισμού».

Barack Obama tells Scott Pelley Republicans who “go along with” the President’s claims of election fraud put democracy on “a dangerous path.”

The former president appears in his first interview about his new book “A Promised Land,” Sunday on 60 Minutes. https://t.co/S7MEAx3F8j pic.twitter.com/CRx6XkT0Na

— 60 Minutes (@60Minutes) November 12, 2020


Δεν είναι μόνο το προσωπικό ήθος που αναδεικνύεται στο βιβλίο, η προσήλωση του συγγραφέα στις αρχές της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και η ανησυχία του για τον εσωτερικό διχασμό της Αμερικής, ούτε η εντελώς διαφορετική προσέγγισή του προς τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ και τον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο, που εκ των πραγμάτων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Είναι και οι συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα και στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Προερχόμενες από τον ισχυρότερο άνθρωπο του κόσμου κατά την επίμαχη περίοδο – ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε πρόεδρος το 2009 και παρέδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ το 2017 – λένε πολλά, και αποτελούν χρήσιμο κομμάτι του παζλ της ελληνικής κρίσης, όχι μόνο για τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά και για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που χειρίζονται σήμερα τα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

I pre-ordered “A Promised Land”
I have several @BarackObama books, and my trunk full of volunteering treasures. pic.twitter.com/zkGObytuPC

— Kristine (@EMPRESSROOTSGAL) November 17, 2020

Obama sobre os líderes mundiais: do “galo” Sarkozy à frustração nos olhos de Merkel https://t.co/gaDbH3U7q2

— Carlos Gonçalves (@financeandKM) November 18, 2020

Music has always played an important role in my life—and that was especially true during my presidency. In honor of my book hitting shelves tomorrow, I put together this playlist featuring some memorable songs from my administration. Hope you enjoy it. pic.twitter.com/xWiNQiZzN0

— Barack Obama (@BarackObama) November 16, 2020

“Barack Obama is as fine a writer as they come,” Chimamanda Ngozi Adichie writes in her review of the former president’s new memoir. “It is not merely that this book avoids being ponderous, but that it is nearly always pleasurable to read.” https://t.co/5Yzlw1ftTV

— The New York Times (@nytimes) November 12, 2020

O que Obama contou sobre os líderes mundiais: dos olhos expressivos de Merkel à indiferença de Putin https://t.co/kY8USy61W3 pic.twitter.com/NgSynKLEi1

— Jornal de Notícias (@JornalNoticias) November 18, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα