Εύβοια: Ηχηρό χαστούκι στον Χαρδαλιά – «Γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί» απαντούν οι μετεωρολόγοι

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην προσπάθειά του να εξηγήσει ότι ο όγκος της βροχής αιφνιδίασε την Πολιτική Προστασία και δεν ελήφθησαν μέτρα για την αποφυγή των τραγικών γεγονότων της Ευβοίας έδωσε τροφή για σχόλια με τους μετεωρολόγους να «απαντούν» στον υφυπουργό για τα 63 χιλιοστά βροχής που είχε η υπηρεσία του στα χέρια της ως πρόβλεψη για την ευρύτερη περιοχή που επλήγη αδυσώπητα από τη θεομηνία.

Ο μετεωρολόγος του στο Οpen TV Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύοντας στην «Ώρα Ελλάδος» τα καταστροφικά αποτελέσματα που επέφερε η κακοκαιρία, ήταν ξεκάθαρος. «Μόλις τρία χρόνια μετά την καταστροφή στην Μάνδρα,

ζούμε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο. Ήταν πιο έντονο τώρα σαν φαινόμενο αλλά η διαδικασία με την οποία δημιουργήθηκε μοιάζει πάρα πολύ με την αντίστοιχη καταιγίδα που είχε ξεσπάσει στη Μάνδρα, δηλαδή πολλά κυβικά νερού σε λίγη ώρα», αναφέρει.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί ότι τα εδάφη δεν προλαβαίνουν να απορροφήσουν τόσο μεγάλο όγκο νερού και σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές του 2019 στην Εύβοια είχαμε τα καταστροφικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό λειτούργησε αθροιστικά, καθώς είχαμε από τη μία πλευρά τη Δίρφυ, όπου εκεί έπεσε ο περισσότερος όγκος νερού και συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι έπεσαν πάνω από 300 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε λιγότερο από έξι ώρες και από την άλλη πλευρά έβρεχε στις πεδινές περιοχές προς τη Χαλκίδα, οπότε αθροιστικά αυτό οδήγησε στα οδυνηρά αποτελέσματα που είχαμε την Κυριακή και τις ανθρώπινες απώλειες.

Έπρεπε να επικαιροποιήσει το έκτακτο δελτίο η ΕΜΥ

«Υπήρχε ένα έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ το οποίο είχε βγει την Τετάρτη, από εκεί και μετά δεν επικαιροποιήθηκε το δελτίο αυτό και κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είχε γίνει, γιατί η κακοκαιρία αυτή εμφανίστηκε με τρία κύματα. Το πρώτο ήταν τα πολλά χιλιοστά βροχής προς τη δυτική Ελλάδα, το δεύτερο χτύπησε την κεντρική Μακεδονία, όπου είχαμε πλημμύρες και το τρίτο το οποίο φαινόταν πιο έντονο και αφορούσε στην ανατολική ηπειρωτική χώρα» υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος του Open.

«Τα στοιχεία αυτά υπήρχαν και τα προγνωστικά μοντέλα έπεσαν μέσα με μεγάλη ακρίβεια» τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ο οποίος δείχνει τον χάρτη βροχόπτωσης από την τελευταία ανανέωση του Ευρωπαϊκού Μετεωρολογικού Κέντρου, όπου φαίνεται ότι τα ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας θα «χτυπηθούν» πιο έντονα από την κακοκαιρία. «Το ξέραμε αν θα είναι έντονο το φαινόμενο», αναφέρει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Σε σχέση με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες η ΕΜΥ επισημαίνει τα εξής:

α. Την Τρίτη 4/8/2020 με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού προειδοποιούσε για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας από την Τετάρτη 5/8 έως και την Κυριακή 9/8.

Την Πέμπτη 6/8/2020 το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιήθηκε με περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες. Για την περιοχή της Εύβοιας όπου τα ισχυρά φαινόμενα είχαν τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, ανέφερε συγκεκριμένα:

“Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από θυελλώδεις ανέμους, θα επηρεάσουν: Το ΣΑΒΒΑΤΟ (08-08-2020) την Θεσσαλία, τη Στερεά και την Εύβοια. Την ΚΥΡΙΑΚΗ (9-08-2020) τη Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες μέχρι και τις πρωινές ώρες”.

β. Στα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού η ΕΜΥ ποτέ δεν αναφέρει ύψη υετού αναλυτικά ανά περιοχή διότι αυτό δεν είναι εφικτό, όπως είναι γνωστό σε όλη την μετεωρολογική επιστημονική κοινότητα.

Μ. Αναδρανιστάκης

Υποδιοικητής ΕΜΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα