Εύη Καρακώστα στο altsantiri.gr: Το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα ανακτά το δικαίωμα να ορίζει την τύχη της

Συνέντευξη στον Γιάννη Βασιλακόπουλο

Η πορεία της χώρας τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι «κάβοι» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, οι πολιτικές ανακούφισης των συμπολιτών μας που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, η επαναφορά στην κανονικότητα για τις εργασιακές σχέσεις με την αύξηση των μισθών και την κατάργηση του υποκατώτατου, αλλά και τα φαινόμενα βίας από μέλη της Χρυσής Αυγής είναι μερικά από τα θέματα

που τέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στο altsantiri.gr και στον Γιάννη Βασιλακόπουλο η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα.

«Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν έχει σχέση με την χρεοκοπημένη χώρα που παραλάβαμε. Η χώρα μας πια έχει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, πετυχαίνει ή υπερβαίνει τους στόχους της», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η κ. Καρακώστα, ενώ για τη Β’ Πειραιά όπου εκλέγεται αναφέρει ότι ήταν «πάντα δημοκρατική και οι κάτοικοί της αγωνιστές της ζωής, αλλά και συμμέτοχοι σε όλους τους αγώνες του τόπου».

Αναλυτικά συνέντευξη:

-Κυρία Καρακώστα σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται μια τετραετία από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυρίαρχη κυβερνώσα δύναμη της χώρας. Τι γεύση σας αφήνει, ως προς το τι έγινε, τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έχει γίνει και πώς αξιολογείτε τη συνολική πορεία, μπαίνοντας έτσι κι αλλιώς, σε μιαν εκλογική χρονιά;

«Σχεδόν τέσσερα χρόνια, με τους έξι πρώτους δραματικούς μήνες το 2015, με το δημοψήφισμα, τη συμφωνία του Ιουλίου και την ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού με τις εκλογές του Σεπτέμβρη, στοχοπροσηλωμένοι πάντα στην έξοδο από τα μνημόνια, πράγμα που καταφέραμε τον Αύγουστο του 2018.

Και αποτελεί τεράστιο έργο σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα να αντιστρέφεις την καθοδική πορεία ολόκληρης της κοινωνίας. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν έχει σχέση με την χρεοκοπημένη χώρα που παραλάβαμε. Η χώρα μας πια έχει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, πετυχαίνει ή υπερβαίνει τους στόχους της.

Τι να πρωτοαναφέρω; Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που τσάκισαν τα εργασιακά δικαιώματα, έχουν δώσει τη θέση τους σε πολιτικές επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Και αν αυτή η πολιτική μας έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, μετά από τόσα χρόνια κατακρεούργησης μισθών, συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων, η κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου μισθού που είχαν επιβάλλει και η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, δείχνει τη θέληση μας για την προστασία αλλά και για την ανάκτηση της εργασίας.

Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βέβαια που να οδηγήσουν τον δείκτη της ανεργίας σε μονοψήφιο νούμερο, αλλά μην ξεχνάτε ότι τον παραλάβαμε στο 27% και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Σεπτέμβριο του 2018 ήταν στο 18.6 %.

Όσο για τη συνολική πορεία που με ρωτάτε, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι παραλάβαμε μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση, με διαλυμένη την κοινωνική συνοχή, με ανθρώπους που αδυνατούσαν να έχουν πρόσβαση στους βασικούς τομείς υγείας και πρόνοιας.

Με μεγάλο και συστηματικό αγώνα, από τα αρχικά βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ανακούφιση των ανθρώπων από τη φτώχεια, φτάσαμε πλέον στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο συστηματικά απαξίωσαν οι προηγούμενοι, με τα σκάνδαλά τους να αποκαλύπτονται πλέον καθημερινά.

Σε όλους τους τομείς το αποτύπωμα αυτής της κυβέρνησης είναι θετικό, αλλά το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα να ορίζει πλέον η χώρα τις τύχες της, μόνη της».

-Στις αρχές του χρόνου υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί «κάβοι» για την κυβέρνηση ως τις κάλπες, κατ’ αρχήν, του Μαΐου. «Συμφωνία Πρεσπών», μια ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εκτιμάτε ότι μπορεί να επιταχυνθούν οι εξελίξεις; Πρέπει να αναζητηθεί μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία στην παρούσα βουλή, ή να στηθούν πιο σύντομα οι εθνικές κάλπες;

«Η μοναδική επιτάχυνση, η οποία παράλληλα απογυμνώνει την αντιπολιτευτική προπαγάνδα, είναι το «ράλι» στο οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνησή μας τις ημέρες που διανύουμε, με την κατάθεση και τη ψήφιση μέτρων που φαίνεται να τυχαίνουν πλατιάς αποδοχής και τα οποία, επουλώνοντας πληγές του παρελθόντος, επαναφέρουν την κανονικότητα.

Σχετικά με τη «Συμφωνία των Πρεσπών», εκτιμώ ότι θα συγκεντρώσει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς υπάρχουν βουλευτές, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία, κόντρα στις ανιστόρητες κραυγές είτε της διπρόσωπης αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε κάποιων εκδοτικών συγκροτημάτων.

Πρόταση δυσπιστίας είχε υποβληθεί τον περασμένο Ιούνιο και καταψηφίστηκε. Το ίδιο θα συμβεί ξανά. Μην ξεχνάτε τη δήλωση του κ. Καμμένου, ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, αλλά δεν θα συνδράμουν στο αντιπολιτευτικό σχέδιο να ρίξουν την κυβέρνηση.

Έχουμε ακόμα πολλά προς υλοποίηση στο πρόγραμμά μας και ο χρόνος μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 και την εξάντληση της τετραετίας, φαντάζει λίγος».

-Εκλέγεστε στη Β’ Πειραιά, μια πολύ ευαίσθητη περιφέρεια της χώρας, αλλά και κρίσιμη, λόγω της κοινωνικής της σύστασης. Πείτε μου τι προτεραιότητες βάλατε εσείς προσωπικά ως βουλευτής, σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που διαχειριστήκατε και τι απαντάτε, στους συμπολίτες σας, όταν σας θέτουν τα χρόνια προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπισθεί;

«Οι δικές μας περιοχές μαρτύρησαν πραγματικά τα χρόνια της κρίσης και το στοίχημα είναι να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια ήταν η απόλυτη προτεραιότητα.

Η εξασφάλιση ελεύθερης μετακίνησης με τα Δημόσια Μέσα των ανέργων, η δωρεάν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους, αλλά και η διαγραφή των προηγούμενων χρεών τους, η ένταξη ωφελουμένων στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το επίδομα στέγασης, η υποστήριξη φτωχών νοικοκυριών και η επανασύνδεσή τους με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, τα σχολικά γεύματα, ήταν λίγα από τα άμεσα μέτρα, που είχαν όμως άμεσο αντίκτυπο στους κατοίκους της περιοχής που διαμένω.

Παράλληλα η δημιουργία και η στελέχωση νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (Τ.Ο.Μ.Υ.) προσφέρει την ασφάλεια στη δημόσια περίθαλψη των συμπολιτών μου. Η απόδοση ελεύθερων χώρων στους κατοίκους της περιοχής, για τους οποίους αγωνιστήκαμε επί δεκαετίες, όπως ο παραλιακός χώρος των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ο Αρμός στο Πέραμα, ο χώρος των πρώην γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού ή ο αρχαιολογικός χώρος Κοινόσουρας στη Σαλαμίνα, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Επίσης διάφορα προγράμματα, για παράδειγμα ο «Φιλόδημος», έδωσε τη δυνατότητα να επισκευαστούν όλες οι Παιδικές χαρές των Δήμων, να γίνουν επιδιορθώσεις στα σχολεία, ενώ υπάρχουν και άλλα σημαντικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, που αποβλέπουν στην ενεργειακή αναβάθμιση και τα οποία θα μπορούσαν οι Δήμοι να εκμεταλλευτούν.

Με βασικό πρόβλημα της περιοχής την ανεργία και την αναγκαιότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν μπορεί παρά να έχει την προσοχή της στραμμένη σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Η αναζωογόνηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, οι εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από τη Δραπετσώνα μέχρι το Πέραμα και τη Σαλαμίνα, η ανάπτυξη υποδομών, οι πολεοδομικές παρεμβάσεις, η ανάρτηση των δασικών χαρτών, το νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις, η κατασκευή του Κέντρου Υγείας στο Κερατσίνι, είναι ενέργειες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της περιοχής».

-Σας ανησυχεί η έντονη παρουσία ακροδεξιών μορφωμάτων, αλλά και συμπεριφορών και στην εκλογική σας περιφέρεια ως πολιτικό ρεύμα, αλλά κυρίως ως κοινωνικές συμπεριφορές;

«Η περιφέρειά μας ήταν πάντα δημοκρατική και οι κάτοικοί της αγωνιστές της ζωής, αλλά και συμμέτοχοι σε όλους τους αγώνες του τόπου. Ένα κράμα ντόπιων, προσφύγων, νησιωτών, εσωτερικών μεταναστών, κόσμος ανοιχτός στην επικοινωνία και γι’ αυτό προοδευτικός.

Σε τέτοιους τόπους δεν αξίζει η μισαλλοδοξία, ούτε χωράει ο φόβος και το μίσος.

Από εκεί και πέρα η επιλογή κάποιου να ταυτιστεί με τη βία, τον ρατσισμό και με απάνθρωπες συμπεριφορές τροφοδοτείται πολλές φορές από το χάιδεμα τέτοιων συμπεριφορών εν ονόματι του αντιπολιτευτικού μένους.

Τα φαινόμενα βίας, με επιθέσεις σε μετανάστες και αντιφασίστες, από μέλη της ναζιστικής συμμορίας τυγχάνουν της ολοκληρωτικής καταδίκης από όλους τους δημοκράτες της περιοχής.

Θα με ρωτήσετε αρκεί; Φυσικά όχι, θα προτιμούσα το κλείσιμο των γραφείων του ναζιστικού μορφώματος και την ολοκλήρωση της δίκης με την καταδίκη και φυλάκιση των στελεχών του. Ωστόσο ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται και έχουμε πολλή δουλειά ακόμη».

Keywords
τυχη, ευη, δικαιωμα, χωρα, χρυση αυγη, συριζα, πειραιας, ελλαδα, δημοψηφισμα 2015, εκλογες, ελστατ, μαΐου, νέα, βουλη, καμμενος, κεα, επιδομα, σχολεια, μισαλλοδοξία, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες 2015, ξανα, κοινωνια, βουλευτες, το στοιχημα, δουλεια, δωρεαν, ελστατ, κοντρα, προγραμμα, σαλαμινα, φτωχεια, αγωνες, αυξηση, αξιζει, ανεργια, γευση, γινει, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δειχνει, δωσει, δραπετσωνα, δικτυο, εγινε, εξι, επικοινωνια, εσωτερικων, ζωης, ιδιο, θετικο, κυβερνηση, κυρια, μαΐου, μηνες, μισαλλοδοξία, μισος, παντα, ποιοτητα, προβληματα, προγραμματα, ρευμα, συντομα, σχεδιο, υλοποιηση, φυσικα, φοβος, χρονος, αγωνας, ασφαλεια, δικαιωματα, μπροστα, πληγες, θελω να, θεματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα