Ερντογάν: Βαρύ το τίμημα που θα πληρώσει η Συρία για τον θάνατο των τούρκων στρατιωτών (video)

Νέες απειλές εναντίον της συριακής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμευόμενος ότι το τίμημα που θα πληρώσει για τις επιθέσεις εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων και τον θάνατο των 13 στρατιωτών στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, θα είναι «βαρύ». Εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την Τρίτη (11/02) ότι ελικόπτερο του συριακού στρατού κατερρίφθη σήμερα στην Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι και οι δύο πιλότοι του είναι νεκροί.

«Δώσαμε την απαραίτητη απάντηση στη συριακή πλευρά στον ύψιστο βαθμό. Ειδικά στην

Ιντλίμπ, πήραν αυτό που τους άξιζε. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, θα συνεχίσουμε», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του την Τρότη (11/02), δηλώνοντας επίσης ότι την Τετάρτη (12/02) θα ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο για τον χειρισμό των εξελίξεων στην Ιντλίμπ.

#IdlibUpdates – Mujahideen Launch counter attack in south Idlib

Mujahideen launch counter attack to regain villages in south Idlib while also downing a Syrian Regime helicopter

Watch full video here:https://t.co/2werQc03jx pic.twitter.com/6LrqQ5zbNZ

— Insight (@Insight_Media1) February 11, 2020

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι πέρασε στην αντεπίθεση αφότου πέντε ακόμη τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί και πέντε τραυματίστηκαν τη Δευτέρα (10/02) από πυρά πυροβολικού του συριακού κυβερνητικού στρατού στην Ιντλίμπ, σε μία κλιμάκωση της έντασης μία εβδομάδα έπειτα από παρόμοια σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Syrian Army & Turkish forces clash near #Idlib pic.twitter.com/H3aDHBUMjo

— RT (@RT_com) February 11, 2020

Κατερρίφθη συριακό ελικόπτερο

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την Τρίτη (11/02) ότι ελικόπτερο του συριακού στρατού κατερρίφθη στην Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι και οι δύο πιλότοι του είναι νεκροί.

Στην ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο προσθέτει ότι το ελικόπτερο επλήγη από ρουκέτα τουρκικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, το ελικόπτερο κατερρίφθη κοντά στο χωριό Κάμινας. Οι τουρκικές αρχές αναφέρθηκαν σε «συντριβή» χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη.

Η ανταλλαγή των πυρών σημειώθηκε αφότου ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε δεύτερο γύρο συνομιλιών στην Άγκυρα για τις συγκρούσεις στην Ιντλίμπ, οι οποίες έχουν ξεριζώσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους τους τελευταίους δύο μήνες.

#SONDAKİKA
Muhalifler, İdlib’de Esed rejimine ait bir helikopterin düşürüldüğü bilgisini paylaştı.https://t.co/kwqrUB3Pzo pic.twitter.com/AvorDgYFK1

TRT HABER (@trthaber) February 11, 2020

Οι συγκρούσεις οδήγησαν στην κατάρρευση μιας εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε από την Τουρκία και τη Ρωσία το 2018. Η Τουρκία στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει σθεναρά την προσπάθεια της συριακής κυβέρνησης να ανακταλάβει την περιοχή, η οποία αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών.

Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο κάλεσε την Τρίτη (11/02) να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις εναντίον των ρωσικών και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου πραγματοποιήθηκε αφότου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο μιας εθνικής οδού στη βορειοδυτική Συρία για πρώτη φορά από το 2012, ενώ οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την παύση των συγκρούσεων φαίνεται πως έχουν ολοκληρωθεί.

BREAKING: Helicopter reportedly shot down near Nayrab in Idlib, Syria. pic.twitter.com/ihskTXenWW

— Conflict News (@Conflicts) February 11, 2020

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι εντός της ημέρας ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του.

Another video of the #SyAAF Mi-17 which was shot down in #Idlib / #Syria pic.twitter.com/q0TeV9z7Iv

— Aleph א (@no_itsmyturn) February 11, 2020

(πληροφορίες από naftemporiki.gr)

Πηγή: Ερντογάν: Βαρύ το τίμημα που θα πληρώσει η Συρία για τον θάνατο των τούρκων στρατιωτών (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα