Εργατικό δυστύχημα στον Ασπρόπυργο – Μέτρα ασφάλειας ζητούν οι οικοδόμοι

Τον θάνατο εργάτη την Τρίτη (20/10) σε οικοδομή στον Ασπρόπυργο, στη θέση Κουτάλα, γνωστοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα δομικά υλικά και στις κατασκευές. Όπως ενημερώνει, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης μεταλλικού μηχανισμού στη στέγη, ο άτυχος άνδρας βρέθηκε στο κενό από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, «τα εργατικά “ατυχήματα” στον κλάδο των κατασκευών αυξάνονται συνεχώς, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν οφείλονται απλώς σε μια “κακιά στιγμή”. Είναι γενικευμένα φαινόμενα η εντατικοποίηση της δουλειάς και η πίεση από τους εργοδότες,

κατασκευαστικές εταιρείες και εργολάβους, για να ολοκληρωθούν τα έργα, η καταπάτηση του ωραρίου και του πενθημέρου, αλλά και η έλλειψη μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών».

Οι οικοδόμοι της Αθήνας σημειώνουν πως κάνουν συχνές παρεμβάσεις, αναδεικνύουν συνεχώς ότι αυτή η κατάσταση στους χώρους δουλειάς συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και πιθανότητα «ατυχήματος» εν ώρα εργασίας, διεκδικούν μέτρα προστασίας και ασφάλειας, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των συναδέλφων τους.

«Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας, γιατί όχι μόνο έχει δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να αλωνίζει, αλλά δεν παίρνει και κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, έχει αφήσει την Επιθεώρηση Εργασίας υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ελάχιστοι έλεγχοι» υποστηρίζει το συνδικάτο.

Απαιτεί να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου του συναδέλφου τους από την Επιθεώρηση Εργασίας και να εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Καλεί τους εργάτες – οικοδόμους «να μην υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας, αλλά να σηκώσουμε το κεφάλι και οργανωμένα, μαζί με το συνδικάτο, να δυναμώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα