Εργαλείο για γρήγορη διάγνωση βακτηριακών μολύνσεων

Ένα διαγνωστικό εργαλείο που επιτρέπει τη σχεδόν άμεση διάγνωση βακτηριακών μολύνσεων ανέπτυξαν επιστήμονες του UBC Okanagan, με τη συνεργασία ερευνητών του University of Calgary, χρησιμοποιώντας έναν μικρό και φθηνό βιοαισθητήρα.

Το εν λόγω εργαλείο επιτρέπει την παροχή αξιόπιστων αποτελεσμάτων με ακρίβεια και αξιοπιστία σε πραγματικό χρόνο, αντί για τις δύο έως πέντε ημέρες που απαιτούνται από τις αντίστοιχες υπάρχουσες διαδικασίες.

«Οι εξελίξεις στη lab-on-a-chip

τεχνολογία μικρορευστών μάς επιτρέπουν να φτιάχνουμε μικρότερες και πιο πολύπλοκες συσκευές, που στον κλάδο της ιατρικής έρευνας μπορούν να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τους γιατρούς, ενώ απαιτούν λιγότερο επεμβατική λήψη δειγμάτων από τους ασθενείς», λέει ο Μοχάμαντ Ζαρίφι, επίκουρος καθηγητής στο UBC Okanagan.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2017, κάθε ώρα καθυστέρησης ως προς την παροχή αντιβιοτικών αυξάνει τα επίπεδα θνησιμότητας κατά περίπου 8%, εξαιτίας των επιπλοκών από τη μόλυνση στο αίμα.

Ο Ζαρίφι και οι ερευνητές του δοκίμασαν τη συσκευή παρακολουθώντας την ποσότητα βακτηρίων που ήταν παρόντα σε μια ποικιλία δειγμάτων, υπό διάφορα σενάρια, τα οποία ήταν αντίστοιχα αυτών που συναντώνται σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Στέλνοντας ένα σήμα μικροκυμάτων στο δείγμα, η συσκευή αναλύει γρήγορα και με ακρίβεια και μετά δημιουργεί ένα προφίλ με τα υπάρχοντα βακτήρια. Ακόμη, πάει παραπέρα, προβάλλοντας τον τρόπο που αυτά αλληλεπιδρούν με τα αντιβιοτικά. «Τα συνδυαστικά αυτά αποτελέσματα παρέχουν στους γιατρούς περισσότερες πληροφορίες από ό,τι έχουν διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, βοηθώντας τους να πάνε παραπέρα ως προς τον ακριβή καθορισμό των απαιτούμενων θεραπειών», προσθέτει ο Ζαρίφι.

Budget biosensor developed by engineers at UBC Okanagan can detect harmful bacteria on the spot https://t.co/2WffEZazkm via New Atlas @nwtls @UBCOSOE @ubcappscience

— Lou Corpuz Bosshart (@loubosshartubc) 30 Νοεμβρίου 2018

Πηγή: naftemporiki.gr
Φωτογραφίες: newatlas.com

Keywords
Τυχαία Θέματα