Έρευνα και Καινοτομία στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος που ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη, θα κατεβάσει την αυλαία του αυτήν την Τετάρτη, για αυτό όσοι πιστοί ακόμα προλαβαίνετε να πάρετε μια οπτική γεύση στις θεματικές Αστρονομία και Περιβάλλον.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν αξιόλογα ντοκιμαντέρ, με πάνω από 60 έργα από το εξωτερικό, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων όπως: Θετικές Επιστήμες, Ιατρικές Επιστήμες, Βιολογία και Γενετική, Αστρονομία, Περιβαλλοντικές

Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες , Ιστορία της Επιστήμης κ.α.

Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ φέτος θα είναι “Έρευνα και Καινοτομία” με τελικό στόχο οι θεατές να γνωρίσουν με προσιτό και διασκεδαστικό τρόπο τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης. Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Αστρονομία

18:00-18:50 *Βουτιά θανάτου στον Κρόνο – 53’, NOVA, ΗΠΑ

Σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τον πανέμορφο, γιγάντιο δακτυλιοειδή πλανήτη είναι απ’ το Κασσίνι, μια αποστολή ρομποτικού οχήματος από τη NASA, το 1997, που έφτασε στον Κρόνο το 2004. Από τότε το διαστημικό αεροσκάφος στέλνει εκπληκτικές εικόνες και επιστημονικά στοιχεία, αποκαλύπτοντας αναρίθμητές θαυμάσιες πληροφορίες για τον πλανήτη.

19:00-19:50 * Σελήνη – Η πύλη μας στο σύμπαν – 52’ Terra Mater, Αυστρία

Ο γείτονάς μας στο διάστημα μελετάται και εξερευνάται εδώ και αιώνες, αλλά κρύβει ακόμη πολλά μυστήρια. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει νέα και αναπάντεχα δεδομένα για τον δορυφόρο της Γης — και τα σχέδια για επιστροφή στη Σελήνη.

20:00-20:50 * Τι είναι το σύμπαν;– 52’, NOVA, ΗΠΑ​

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Στο επεισόδιο αυτό εξετάζουμε τι είναι το σύμπαν.

21:00-21:50 * Είμαστε μονοί;– 52’, NOVA, ΗΠΑ

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Σε αυτό το επεισόδιο ανακαλύπτουμε εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Περιβάλλον

18:00-18:50 Η ζωή στα όρια της, Επεισόδιο 1– 50’, Terra Mater, Αυστρία

Στο δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο δάσος της βροχής στη Γη, τα ζώα έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλές βροχοπτώσεις και περιοδικές πλημμύρες. Πρέπει να βρουν έξυπνους τρόπους να επιβιώσουν.

19:00-19:50 Το βασίλειο – πώς οι μύκητες έγιναν ο κόσμος μας – 52’ Smith&Nasht and Real to Reel Production Αυστραλία, Καναδάς​

Υπάρχει ένα αθέατο βασίλειο που διαφεντεύει τη ζωή στη στεριά. Πρόκειται για έναν άγνωστο κόσμο που περιέχει τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους οργανισμούς εν ζωή σήμερα. Οι μύκητες ήταν αυτοί που επανέφεραν τη ζωή στη Γη μετά την τελευταία μαζική εξαφάνιση ειδών.

20:00-20:50 Η ζωή στα όρια, Επεισόδιο 2 – 50’, Terra Mater, Αυστρία

Η θερμοκρασία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα σε όλα τα ζητήματα επιβίωσης. Οι περισσότερες βιολογικές διεργασίες τροφοδοτούνται από θερμική ενέργεια. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να κρίνει τη ζωή και τον θάνατο.

21:00-21:50 Ανοιξιάτικες ιστορίες – 50’ Planet Alive Films, Ισπανία

Θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε πώς κάποιοι από τους κατοίκους του δάσους περνούν την άνοιξη με διάφορους τρόπους. Άλλοι θα μας δείξουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους και άλλοι τις ελπίδες και τις χαρές τους, συνυφαίνοντας τις ιστορίες τους σε μια συμφωνία της άνοιξης.

– ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

*Οι ταινίες συμπεριλαμβάνονται στο αφιέρωμα ‘’ Έρευνα και Καινοτομία ‘’.

«Το αφιέρωμα « Έρευνα και Καινοτομία » υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα