«Έπεσαν» οι υπογραφές για την ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας – Άρση απαγορεύσεων για τους τουρίστες

Υπεγράφη την Τρίτη (09/06) η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα

Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, σε σχέση με τις κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12

μίλια στο Ιόνιο, αλλά και για παρόμοιες συμφωνίες με την Αλβανία και την Αίγυπτο. Στενή η συνεργασία της Ελλάδας και της Ιταλίας σε όλους τους τομείς, όπως και στην αλιεία με βάση τη συμφωνία. Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε, μάλιστα, άρση απαγορεύσεων για τους ιταλούς τουρίστες…

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών εστιάστηκαν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Θετική η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία. Άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο», ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Δένδιας: Σημαντική εξέλιξη η συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία – Ιστορική μέρα

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ παράλληλα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των ελλήνων αλιέων.

Στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως η οριοθέτηση ζωνών «επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας – Σάρατζ και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων».

Ανέφερε ακόμη πως συζήτησε με τον ιταλό ΥΠΕΞ για την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, όπως εκδηλώθηκε και με τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως της γειτονικής χώρας αιτήματος της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα απαντά μεθοδικά με βάση το διεθνές δίκαιο που ορίζει τις «κόκκινες γραμμές».

Άρση απαγορεύσεων για τους ιταλούς τουρίστες τις επόμενες εβδομάδες 

Ο Νίκος Δένδιας έβγαλε και άλλη «είδηση», καθώς ανακοίνωσε πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί που έχει θέσει η χώρα για τους ιταλούς τουρίστες, ζήτημα που είχε προκαλέσει πρόσκαιρη ένταση μεταξύ Ρώμης και Αθήνας και αποτελούσε βασικό στόχο στο ταξίδι του Λουίτζι ντι Μάιο στην ελληνική πρωτεύουσα.

FMs @NikosDendias & @luigidimaio sign the Agreement on the Delimitation of Maritime Zones between #Greece & #Italy
Οι ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας & L. Di Maio υπογράφουν τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ

Keywords
Τυχαία Θέματα