«Εμφύλιος» στις ΗΠΑ: Δημοκρατικοί ζητούν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Ο Ντόναλντ Τραμπ από τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας είχε πει πως δεν… θέλει και πολύ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, αλλά αυτή τη στιγμή οι Δημοκρατικοί τον καλούν να δώσει «ισχυρή απάντηση» στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, την ανάγκη να δοθεί μια «ισχυρή απάντηση» στον Τούρκο πρόεδρο και στη γειτονική χώρα για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος υπογραμμίζει ο γερουσιαστής

Μενέντεζ σε επιστολή προς τον πρόεδρο Τραμπ. Επιστολή, που φέρει τις υπογραφές όλων των Δημοκρατικών μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ειδικότερα, η ομάδα των Δημοκρατικών γερουσιαστών ζητεί από τον πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην επιβολή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σε διαφορετική περίπτωση επισημαίνουν τον κίνδυνο που υπάρχει για την υπονόμευση της αποτελεσματικότητας που θα έχει το όπλο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην απόφαση που έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για την αποδοχή του ρωσικού αεροπορικού συστήματος S-400 διότι, χωρίς αποφασιστική δράση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η θέση μας στο ΝΑΤΟ και η ισχύς που έχει το καθεστώς των κυρώσεων μας εναντίον της Ρωσίας θα υποφέρει», σημειώνεται στην επιστολή.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές εκφράζουν επίσης την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ επέλεξε να δει και να συζητήσει «την απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την άνευ προηγουμένου εξέλιξη» μόνο με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους τους. Όπως επισημαίνουν, «η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι πιο αποτελεσματική και ανθεκτική όταν γίνεται σε διακομματική βάση».

«Συμφωνούμε με τον υπουργό Πομπέο και πολλούς Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το νόμο. Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσετε το νόμο και θα επιβάλλετε κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση» προσθέτουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές υπενθυμίζουν ότι στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων συμφωνούν με πολλά παλιά και σημερινά μέλη της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με πολλούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. «Για παράδειγμα, συμφωνούμε με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος στις 14 Ιουλίου δήλωσε στην Washington Post τα εξής: ‘Ο νόμος απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις και είμαι βέβαιος ότι θα συμμορφωθούμε με το νόμο και ο Πρόεδρος Τραμπ θα συμμορφωθεί με το νόμο’», αναφέρουν.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές εκφράζουν την ελπίδα ότι Τουρκία θα μπορέσει μία μέρα να αναπροσανατολίσει των εαυτό της ως γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και να επιστρέψει ως ένα εποικοδομητικό μέλος του ΝΑΤΟ που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μιλήσει για τη μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Εκτός από την απόφαση να αποκλειστεί η γειτονική χώρα από τα F-35.

Σε αναζήτηση νέων προμηθευτών για τον εφοδιασμό των εξαρτημάτων των F-35 η Lockheed Martin

Η Lockheed Martin Corp ανακοίνωσε σήμερα ότι εργάζεται για να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές για τον εφοδιασμό εξαρτημάτων των F-35 στις ΗΠΑ έπειτα από την απόφαση του Πενταγώνου την προηγούμενη εβδομάδα να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Η Lockheed ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα κέρδη και πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 1,42 δισ. δολ., ή 5 δολ. ανά μετοχή.

«Αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να περιορίζουν κάθε επίπτωση στην μελλοντική παραγωγή είτε στη βιωσιμότητα και παραμένουμε στο σωστό δρόμο για να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας και να παραδώσουμε 131 μαχητικά αεροσκάφη F-35 αυτό το έτος», δήλωσε η Μέριλιν Χιούσον, διευθύνουσα σύμβουλός της Lockheed Martin στους επενδυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου.

Η Τουρκία ξεκίνησε την παραλαβή των ρωσικών συστημάτων S-400 νωρίτερα αυτό τον μήνα, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να ξεκινήσει τις διαδικασίες απομάκρυνσής της από το πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα