«Ελεγχόμενος» πλέον ο κορονοϊός στη Γαλλία

Η επιδημία του κορονοϊού είναι αυτήν τη στιγμή «ελεγχόμενη» στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί.

«Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιφέρειες (…) όμως κυκλοφορεί με χαμηλή ταχύτητα. Εκεί όπου είχαμε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, γύρω στα 80.000 νέα κρούσματα την ημέρα στις αρχές Μαρτίου πριν από το lockdown,

υπολογίζουμε πως βρισκόμαστε τώρα γύρω στα σχεδόν 1.000 κρούσματα», εξήγησε μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter.

«Αυτό δείχνει πως υπάρχει σημαντική μείωση. Και κυρίως έχουμε όλα τα εργαλεία για να ανιχνεύσουμε αυτά τα νέα κρούσματα. Έχουμε τα τεστ, έχουμε ένα ολόκληρο σύστημα απομόνωσης και ανίχνευσης των επαφών, που επιτρέπει προφανώς να αποφύγουμε την επέκταση», πρόσθεσε ο καθηγητής Ντελφρεσί, ειδικός στην ανοσιολογία.

Το επιστημονικό συμβούλιο, που είναι αρμόδιο να καθοδηγεί τις δημόσιες αρχές στη διαχείριση της κρίσης που συνδέεται με την Covid-19, εξέδωσε χθες, Πέμπτη, νέα σύσταση για να γίνει προετοιμασία για «τέσσερα πιθανά σενάρια» για τους ερχόμενους μήνες, τα οποία κυμαίνονται από μια «επιδημία υπό έλεγχο» μέχρι μια «κρίσιμη επιδείνωση».

«Πιστεύουμε πως το πιθανότερο είναι το σενάριο αριθμός ένα, δηλαδή ένας έλεγχος της επιδημίας. Συνδέεται με τα αποτελέσματα του lockdown, συνδέεται με το γεγονός ότι ο ιός αυτός είναι ίσως ευαίσθητος σε μια ορισμένη μορφή θερμοκρασίας», δήλωσε ο Ντελφρεσί.

Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γαλλία συνεχίζει να μειώνεται καθημερινά. Σήμερα λίγο περισσότεροι από 1.000 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, έναντι άνω των 7.000 πριν από δύο μήνες.

Από την αρχή της επιδημίας, στη Γαλλία 29.065 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19.

Υπερβολικά υψηλός ο κίνδυνος δεύτερου κύματος στη Γαλλία

Την ίδια στιγμή, ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα. Λιονέλ Ροκ του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών INRAE, δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό «Frontiers in Medicine» μελέτη, στην οποία επισημαίνουν ότι τα μέτρα στη Γαλλία πρέπει να αρθούν με μεγάλη επιφύλαξη, καθώς καιροφυλακτεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Το lockdown ήταν αποτελεσματικό για τη μείωση της μετάδοσης της Covid-19, όμως το δυναμικό ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων είναι άκρως υψηλό. Απέχουμε πολύ από την ανοσία αγέλης και ακόμη υπάρχουν πολλά κρούσματα. Είναι, συνεπώς, ουσιώδες να ακολουθήσουμε ορισμένους περιορισμούς, προκειμένου να κρατήσουμε, όπως τώρα, αρκετά κάτω από το 1 τον δείκτη μετάδοσης R», δήλωσε ο Ροκ.

Οι Γάλλοι επιστήμονες υπολόγισαν ότι στην αρχή του lockdown στη Γαλλία το R βρισκόταν στο 3,2 (δηλαδή ένας φορέας του ιού μόλυνε περισσότερα από άλλα τρία άτομα) και η θνητότητα στο 0,8% (δηλαδή πέθαινε σχεδόν ένας ασθενής από τους 100 που μολύνονταν από τον κορονοϊό). Σήμερα ο δείκτης R εκτιμάται ότι βρίσκεται στο 0,47.

«Με το τέλος των περιορισμών τον Μάιο, υπολογίζουμε ότι το 4% του γαλλικού πληθυσμού έχει μολυνθεί από την Covid-19, ποσοστό πολύ χαμηλό για την επίτευξη ανοσίας αγέλης, το κατώφλι της οποίας είναι 69%», ανέφερε ο Ροκ.

Για το δεύτερο κύμα στο μέλλον, οι Γάλλοι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανώς θα ξεκινήσει με περισσότερα αρχικά κρούσματα από ό,τι το πρώτο. Επίσης, τόνισαν ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί πώς διαφέρει ο δείκτης R στο εσωτερικό της χώρας από περιοχή σε περιοχή, ιδίως μεταξύ των αστικών και των επαρχιακών κοινοτήτων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα