Κατατέθηκε η τροπολογία για ΠΑΟΚ και Ξάνθη – Αφαίρεση από 5 έως 10 βαθμούς αντί υποβιβασμού

Μέσα στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας, κατατέθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στη Βουλή η τροπολογία της Κυβέρνησης για τις αλλαγές στις ποινές που επιβάλλει η ΕΕΑ.

Οι ποινές που προβλέπονται για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας είναι αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών. Η ποινή μπορεί να εφαρμοστεί από το  τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται

στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Η απόφαση για την τροπολογία αυτή ήρθε μετά από κύμα αντιδράσεων γαλάζιων στελεχών για την πρόταση της ΕΕΑ, που πρότεινε υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Εκτός του Θοδωρή Ζαγοράκη,  ο οποίος και διαγράφηκε, πολλά ήταν τα στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη που εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένα από τις εξελίξεις, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε προαναγγείλει το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιανουαρίου την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία,  η οποία έχει «πυροσβεστικό χαρακτήρα» τόσο για το εσωτερικό του κόμματος, όσο και για τον ίδιο τον ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε απειλήσει ανοικτά με εκτεταμένα επεισόδια. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην υπάρχουν εξοντωτικές ποινές στις ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως αυτή που εισηγήθηκε η ΕΕΑ».

Η Μενδώνη αντί του Αυγενάκη παρουσίασε την τροπολογία

Ωστόσο, την τροπολογία παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αντί του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος επέλεξε να απουσιάζει από τη Βουλή μια τέτοια ημέρα. Αντιθέτως, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το ζήτημα, κ. Αυγενάκης, αποφάσισε να παραβρεθεί στο… Μέγαρο Μουσικής για τα βραβεία του ΠΣΑΠ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της τροπολογίας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης».

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, «όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η οποία είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, είναι στάση ευθύνης. Η ενότητα είναι αναγκαίος όρος προόδου όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και ευρύτερα. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη συνοχή της κοινωνίας, να μην επιτρέψει ένα νέο κοινωνικό διχασμό, με αφορμή το συγκεκριμένο ο θέμα του ποδοσφαίρου. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημά μας» είπε η κα Μενδώνη.

«Αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης».

Όπως είπε η κα Μενδώνη με την τροπολογία επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων, σε περιπτώσεις παραβάσεων του αθλητικού νόμου, ιδίως των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Η ρύθμιση, παρατήρησε, «σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες θα εφαρμόσουν με τα όργανά τους τη νέα ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα επιμέτρησης της ποινής εντός του πλαισίου που καθορίζει ο νομοθέτης».

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι «στην παρούσα φάση, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα κρίσιμα θέματα, που δεν αφήνουν περιθώρια για κανενός είδους ένταση ούτε για νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της».

Δείτε ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση

Aντιδρά η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του βουλευτή Γ. Ψυχογιού, χαρακτήρισε απαράδεκτη την τροπολογία για παραβάσεις διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο. Ο ίδιος επιφυλάχθηκε για τη στάση του κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία και θα γίνει την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή  ενώ για λάθος χειρισμούς μίλησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου ο οποίος, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

Οι βουλευτές της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης είπαν ότι θα απέχουν από τη σχετική ψηφοφορία.

Πηγή: Κατατέθηκε η τροπολογία για ΠΑΟΚ και Ξάνθη – Αφαίρεση από 5 έως 10 βαθμούς αντί υποβιβασμού - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα