Εισβολή στη Συρία: Σφυροκοπά η Τουρκία, χάος με 277 νεκρούς – «Χαμένος» ο Τραμπ (video)

Την ώρα που οι εικόνες συγκλονίζουν από την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία με τους νεκρούς να είναι πλέον πάνω από 200, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να το παίζει «τρελός» και να γράφει tweet, δίνοντας… τρεις επιλογές: επέμβαση, οικονομικός «πνιγμός» της Τουρκίας ή… μεσολάβηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 277.

Η Άγκυρα αναφέρει σε πανηγυρικό τόνο ότι 228 «τρομοκράτες» έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής

στη Συρία, ενώ απώλειες ανθρώπινων ζωών έχει και η Τουρκία. Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε μάλιστα, ότι η Τουρκία ζήτησε στρατιωτική υποστήριξη από την Ουάσινγκτον αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε. Φαίνεται πως η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» δεν θα είναι τόσο εύκολη για την Τουρκία και ο φόβος για γενικότερη σύρραξη είναι πάντα ορατός.

Crisis in Syria as Turkey launches an attack on a key U.S. ally in the ISIS fight. @IanPannell reports. https://t.co/lzJcwbi5zg pic.twitter.com/Gbl8DBt0nF

— Good Morning America (@GMA) October 10, 2019

Μέσα σε όλα αυτά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε την Πέμπτη (10/10) κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρίας, αλλά τα κράτη μέλη του δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα. Άσκησε ωστόσο, βέτο η Ρωσία, αν και η Άγκυρα προέβη στην εισβολή και με την ανοχή της Μόσχας.

Η επιχείρηση της Τουρκίας, που άρχισε την Τετάρτη (09/10) είναι πλέον φανερό πως έχει στόχο τις κουρδικές πολιτοφυλακές που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να αναδιπλωθούν μερικές δεκάδες άνδρες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξή της. Και πλέον κατηγορείται ανοιχτά και στη χώρα του ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους, με πολλούς να εκφράζουν φόβους για γενοκτονία, για νέο κύμα προσφύγων και για ανθρωπιστική κρίση.

Η Τουρκία υπογράμμισε ότι μετά από νέες επιχειρήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», «απελευθερώθηκαν», 11 χωριά στις περιοχές Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σημαντικά, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και οι άμαχοι.

Μόνο που πρόκειται για πολεμική επιχείρηση που φαίνεται πως δεν θα τελειώσει άμεσα. Μιλάμε για ένα δράμα που και πάλι κανείς δεν αντιμετωπίζει όπως θα έπρεπε, καθώς για ακόμα μία φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε μια… τρύπα στο νερό στο θέμα της Συρίας. Με την Τουρκία «να πανηγυρίζει» γιατί, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα, έχει σκοτώσει 228 «τρομοκράτες» από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Barış Pınarı Harekâtı kapsamında icra edilen hava harekâtıyla 9 PKK/PYD-YPG’li terörist daha etkisiz hale getirildi. Böylece harekâtın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 228 oldu.#MSB #TSK #BarışPınarıHarekatı

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 10, 2019

Και ενώ οι επιχειρήσεις μπαίνουν στην τρίτη μέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παίζει με το twitter. Και ουσιαστικά χλευάζει το δράμα των ανθρώπων, είτε από την πλευρά της Συρίας είτε από την πλευρά της Τουρκίας, που βρίσκονται ανάμεσα στην κόλαση πυρών.

Τα σενάρια που εξετάζει ο Τραμπ

Το βράδυ της Πέμπτης (10/10), ο αμερικανός πρόεδρος «χτύπησε» ξανά, δίνοντας τρεις επιλογές για το τι θα γίνει στη βορειοανατολική Συρία. Μόνο που και ο ίδιος δεν φαίνεται να είναι χαμένος. Δεν έχει αποσαφηνίσει αν θέλει τελικά να επέμβει στρατιωτικά, αν θέλει να «γονατίσει» οικονομικά την Τουρκία ή αν θέλει να το παίξει μεσολαβητής. Και με δυο tweets έδειξε πως αντιμετωπίζει έναν πόλεμο σαν να παίζει… τηλεπαιχνίδι, δίνοντας τρεις επιλογές: στρατιωτική επέμβαση, οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ή… μεσολάβηση. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν έδωσε εντολή να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Για τον Τραμπ, οι ΗΠΑ έκαναν το… χρέος τους και έκαναν «τέλεια τη δουλειά μας» όταν «νίκησαν 100% το Χαλιφάτο του ISIS» αλλά τώρα αφήνει τους Τούρκους και τους Κούρδους «που πολεμούν ο ένας τον άλλο εδώ και 200 χρόνια» να αλληλοσκοτωθούν. Κι αν αποφασίσει πως θέλει να επέμβει, απλά δεν ξέρει τι θέλει να κάνει. Για άλλη μια φορά άφησε τους πάντες «παγωτό», προκαλώντας ανησυχία για την επόμενη κίνησή του.

….We have one of three choices: Send in thousands of troops and win Militarily, hit Turkey very hard Financially and with Sanctions, or mediate a deal between Turkey and the Kurds!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 10, 2019

«Ο Ερντογάν ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τον Τραμπ»

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει σαφές πλάνο και με πολλά «βέλη» πάνω του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει, για την ώρα τουλάχιστον, τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο αμερικανός πρόεδρος. Αυτό υποστήριξε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποκαλύπτοντας πως η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ στρατιωτική βοήθεια, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε.

Η Άγκυρα αποπειράθηκε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη στην Τουρκία», είπε. «Ζητήθηκε από τους Τούρκους σε πολλά επίπεδα, πολλές φορές», υογράμμισε, αποκαλύπτοντας πως τη στρατιωτική βοήθεια ζήτησε και ο Ερντογάν από τον Τραμπ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία την περασμένη Κυριακή. Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, «η αμερικανική θέση έγινε σαφής στους Τούρκους».

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν του ζητήθηκε να δώσει έναν πιο σαφή ορισμό του τι θεωρεί «κόκκινες γραμμές», διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν αν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση», ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

«Δεν έχουμε δει σημαντικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών σε αυτό το στάδιο, όμως η τουρκική επιχείρηση δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της ακόμη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το ίδιο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Τραμπ ανέθεσε σε Αμερικανούς διπλωμάτες να αποπειραθούν να μεσολαβήσουν για να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων και να τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

«Μας ανατέθηκε από τον πρόεδρο να προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν πεδία συνεννόησης ανάμεσα στα δύο μέρη, εάν είναι εφικτό να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός, και βρισκόμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε», είπε το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Trump says, «Turkey is waging a tough campaign against the Kurds. We got along with the Kurds, we helped the Kurds» — but he then defends his move to pull out of northern Syria and enable the Turkish attack pic.twitter.com/tQQUG5zUay

Aaron Rupar (@atrupar) October 11, 2019

Τσαβούσογλου: Οι τζιχαντιστές θα λογοδοτήσουν

Η επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία έχει προκαλέσει ανησυχία για το ενδεχόμενο τζιχαντιστές να «πλημμυρίσουν» την Ευρώπη και ο ISIS να αναγεννηθεί. Πολλοί μαχητές του ISIS κρατούνται σε φυλακές στην περιοχή όπου δέχεται επίθεση. Φυλακές που βομβαρδίζονται και δεν αποκλείεται αυτό να τους επιτρέψει να δραπετεύσουν.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «υποσχέθηκε» πως η Άγκυρα θα αναλάβει την ευθύνη όσοι τζιχαντιστές κρατούνται στις φυλακές στη στην σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας, να λογοδοτήσουν.

«Η δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσουν για όσα έκαναν. Και θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. Οι γυναίκες και τα παιδιά θα πρέπει να επανενταχθούν στην κοινωνία», πρόσθεσε.

Turkey is pounding anti-ISIS Kurdish forces in Syria w/ air strikes + shelling, after Pres. Trump withdrew U.S. troops.

-Turkey says it killed 228 Kurdish fighters
-At least 9 civilians killed, says Kurdish SDF
-6 civilians killed in cross-border fire into Turkey, say officials pic.twitter.com/mACq6FrewT

— AJ+ (@ajplus) October 10, 2019

Βέβαια, όπως διεμήνυσε ο Τσαβούσογλου ρίχνοντας ουσιαστικά το… μπαλάκι στους Αμερικανούς, αν τα στρατόπεδα ή οι φυλακές δεν βρίσκονται εντός της ζώνης ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, δεν υπάρχει τίποτα που η Τουρκία μπορεί να κάνει για να ελέγξει τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι ΗΠΑ και άλλοι κατέστησαν ιδιαίτερα σαφές ότι θα παραμείνουν στο νότιο τμήμα της σχεδιαζόμενης ζώνης ασφαλείας που πρόκειται να δημιουργήσουμε. Έτσι, θα είναι υπό την ευθύνη των Αμερικανών και των άλλων», συμπλήρωσε και ανέφερε ακόμα: «Αν αυτά τα στρατόπεδα και οι φυλακές βρίσκονται στην περιοχή που ελέγχει το (συριακό) καθεστώς αυτή τη στιγμή, είναι ευθύνη του καθεστώτος και δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη των τρομοκρατών που δεν είναι υπό τον έλεγχό μου».

Παράλληλα είπε ότι οι κουρδικές οργανώσεις PKK και YPG, που πολεμά η Άγκυρα, έχουν «εξελιγμένα και βαρέα» αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού στρατού και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. «Και η πλειοψηφία αυτών τα εφοδιάστηκαν από τις ΗΠΑ ακόμη και πριν από τρεις μέρες», υποστήριξε. Αναφορικά με τον επαναπατρισμό προσφύγων, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η επιστροφή των προσφύγων στην ζώνη ασφαλείας θα γίνει σε μια εθελοντική βάση.

Στον ΟΗΕ… δεν βιάζονται και δεν συμφώνησαν

Οι προσδοκίες να υπάρξει διεθνής παρέμβαση ήταν ούτως ή άλλως λιγοστές πριν από τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει βαθιά διχασμένο επί χρόνια όσον αφορά τη Συρία κι ευρύτερα τη Μέση Ανατολή. Και έτσι δεν υπήρξε συμφωνία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας εξέφρασαν ανησυχία ότι το νέο μέτωπο που άνοιξε θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές. Ο Γιούργκεν Σουλτς, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση καταδίκασε την τουρκική εισβολή «με τον πλέον σθεναρό τρόπο».

Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συζήτησαν την Πέμπτη (10/10) επί σχεδίου απόφασης το οποίο καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, σύμφωνα με πολλές πηγές. Το κείμενο διανεμήθηκε μετά την διαπίστωση της αδυναμίας των Ευρωπαίων να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη να υιοθετήσουν το σχέδιο ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» και θα καλούσε την Άγκυρα να «σταματήσει» την επιχείρηση.

The Humanitarian crisis from #Turkey incursion into #Syria is already unfolding. Estimates of 50,000 fled their home.

CNN @clarissaward in on the ground speaking to civilians who have no idea where they’re heading to.. pic.twitter.com/eunUegkDtC

— Joyce Karam (@Joyce_Karam) October 10, 2019


Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία περιορίστηκαν απλώς να δώσουν την διακήρυξή τους στη δημοσιότητα από κοινού, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν από την πλευρά τους δημόσια τη διαβεβαίωση πως η Ουάσινγκτον «δεν υποστηρίζει επ’ ουδενί» την τουρκική επιχείρηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης. Μετά τη συνεδρίαση, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης. Αλλά γι’ αυτό, διευκρίνισε, «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση», αναφερόμενος στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του ΗΒ.

Το κείμενο των ΗΠΑ

Το κείμενο το οποίο διένειμε η Ουάσινγκτον την Πέμπτη (10/10) συμπεριλαμβάνει την φράση πως το ΣΑ εκφράζει «βαθιά ανησυχία» αλλά απέχει από το να αξιώνει τον «τερματισμό» της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας. Αντ’ αυτού, προτρέπει την Άγκυρα να περάσει στους διπλωματικούς διαύλους «μάλλον, παρά στα στρατιωτικά μέσα», για να επιτύχει τους στόχους της, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές. Ακόμη, απαιτεί την προστασία των αμάχων και τονίζει ότι ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός σύρων προσφύγων πρέπει να γίνει σε οικειοθελή βάση.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ προειδοποίησε μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των αμάχων. Δεν εξήγησε ποιες θα είναι αυτές.

Έπειτα από μια συζήτηση των 15 κρατών μελών σε τεχνικό επίπεδο, η Ρωσία αιτήθηκε να της επιτραπεί να ζητήσει οδηγίες από τη Μόσχα και αποφασίστηκε να δοθεί σε όλες τις χώρες η δυνατότητα να κάνουν σχόλια ως την Παρασκευή (11/10) στις 17:00 (ώρα Ελλάδας). Κατόπιν το κείμενο είτε θα εγκαταλειφθεί, ή θα αρχίσει η διαδικασία υιοθέτησής του, όπως εξήγησαν διπλωμάτες.

Την Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις γι’ αυτό, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

#Turkey's military operation against #Kurdish-led militias in northeastern #Syria triggers mass exodus of civilians from the combat zone amid heavy air and artillery strikes pic.twitter.com/OpToIoUw8u

— RT (@RT_com) October 10, 2019

Η επέμβαση έγινε και με την ανοχή της Ρωσίας

Η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας είχε δηλώσει ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ. Η επέμβαση της Άγκυρας φαίνεται πως έγινε και με την ανοχή της Μόσχας, άσχετα εάν η Ρωσία άσκησε βέτο στο ΝΑΤΟ.

Ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ είχε άλλωστε, διευκρινίσει πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων, ότι εάν η Τουρκία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που έγινε σε πρώτη φάση.

«Προς το παρόν πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συναντήσουν αντίσταση από τους Κούρδους. Εάν όμως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας απειλήσει την Συρία, την κυριαρχία και την ακεραιότητά της, τότε θα ενεργοποιηθούν όλοι οι διπλωματικοί μηχανισμοί», είχε πει ο Τζαμπάροφ απαντώντας στο ερώτημα αν θα ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Τζαμπάροφ εξέφρασε πριν από μερικές ημέρες την ανησυχία του για το ότι η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε, όταν στην Συρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης και δεν έχει αρχίσει το έργο της η συνταγματική επιτροπή.

«Η διευθέτηση στην Συρία μπορεί να ανατραπεί. Δεν θα ήθελα να αρχίσει μια νέα σύγκρουση στη Συρία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή μια ισχυρή εστία αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο Τζαμπάροφ.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN)

Keywords
video, συρια, τουρκια, χαος, εισβολη, tweet, syria, turkey, key, isis, fight, https, twitter, october, ρωσία, ηπα, δραμα, tweets, χρεος, παγωτο, win, hit, deal, pull, turkish, aaron, air, fire, pkk, νέα, οηε, home, cnn, idea, γαλλια, ελλαδα, military, exodus, zone, heavy, βουλη, νατο, απε-μπε, reuters, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, syria, ξανα, october, υιοθετηση, χωρες, ρωσία, αιχμη, βελγιο, γερμανια, δουλεια, εικονες, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, οηε, πλαισιο, ωρα, idea, pkk, reuters, turkey, αγκυρα, απε, απε-μπε, απλα, βετο, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, δυνατοτητα, δικη, δοθει, δωσει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, ερντογαν, εστια, ευθυνη, ευρωπη, ζωνη, ζωων, ιδιο, κυμα, κειμενο, κινηση, λεπτομερειες, μοσχα, νατο, νεα υορκη, νεες επιχειρησεις, νερο, μπε, ξημερωματα, παντα, ουσιαστικα, παιδια, πεδια, πεμπτη, πολωνια, ροες, ρολο, σαφης, συζητηση, σχεδιο, σχολια, τμημα, τριτη, φυσικα, φοβος, φορα, air, aaron, anti, βηματα, cross, deal, exodus, fight, φυλακες, fire, heavy, hit, home, https, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, isis, led, key, κυριακη, μια φορα, military, tweet, πηγες, πληροφοριες, pull, turkish, tweets, ουασινγκτον, win, ξεκινησε, zone
Τυχαία Θέματα
Εισβολή, Συρία, Σφυροκοπά, Τουρκία, 277, – Χαμένος, Τραμπ,eisvoli, syria, sfyrokopa, tourkia, 277, – chamenos, trab