Ε.Ε.: Η απόρριψη της υποψηφιότητας Ναβάλνι εγείρει αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε στην απόρριψη της υποψηφιότητας του υπ’ αριθμόν ένα αντιπάλου του Κρεμλίνου, του Αλεξέι Ναβάλνι, λέγοντας πως «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό» στη Ρωσία.

Η απόφαση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό στη Ρωσία και την προοπτική διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών το προσεχές έτος», αναφέρει

η εκπρόσωπος, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, σε μια ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικής δράσης (SEAE).

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CEDH) αποφάνθηκε πως ο Ναβάλνι στερήθηκε το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη το 2013 – τελικά καταδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων.

Η χθεσινή ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής δεν ήταν έκπληξη, καθώς το σώμα είχε προειδοποιήσει πολλές φορές πως ο Ναβάλνι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πριν από το 2028, λόγω αυτής της καταδίκης του σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή σε μια υπόθεση που ανάγεται στο 2009.

«Αναμένουμε από τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν δίκαιες ευκαιρίες, και κατά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου», είπε ακόμη η εκπρόσωπος, που κάλεσε τη Ρωσία να προσκαλέσει τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία την Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προκειμένου να στείλει αποστολή παρατηρητών στις εκλογές.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βασίσει την κρίση της για την εκλογική διαδικασία στα αποτελέσματα αυτά, όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν», κατέληξε η εκπρόσωπος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα