Διπλή ήττα για τον Τζόνσον – «Όχι» σε εκλογές και αναβολή του Brexit αποφάσισε η Βουλή

Ραγδαίες εξελίξεις στο βρετανικό δράμαΟ Τζόνσον κατέθεσε πρόταση για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου που απορρίφθηκε από τη Βουλή«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό που ψηφίσατε» αναφώνισεΣφοδρά πυρά από τον ηγέτη των ΕργατικώνΞανά στο τραπέζι η συμφωνία της Τερέζας ΜέιΠιθανόν να γίνει δεκτό το αίτημα για τρίτη παράταση από τις Βρυξέλλες«Άθλος» μια νέα συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου υποστηρίζει πηγή της ΕΕ

Μετά την ήττα του στο νομοσχέδιο

για την καθυστέρηση του Brexit, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είδε και την πρόταση του για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου να καταψηφίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Για την έγκριση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών χρειαζόταν διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές.

Το αίτημα του πρωθυπουργού έλαβε 298 «ναι» και 56 «όχι», ενώ απ’ την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για να πετύχαινε ο Τζόνσον τον στόχο του χρειαζόταν 434 ψήφους, δηλαδή τα 2/3 του συνόλου της Βουλής, γι’ αυτό η αποχή των Εργατικών μετράει ως «όχι».

Μετά τη βαριά ήττα που υπέστη το απόγευμα της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου που ζητά καθυστέρηση του Brexit μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Ζητώντας εκλογές, ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Ο νόμος για την αναβολή του Brexit εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων με 327 ψήφους υπέρ και 299 κατά, αυξάνοντας δηλαδή τις κυβερνητικές απώλειες.

Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Από το no deal Brexit στην αναβολή

Η σημερινή ψηφοφορία αφορούσε σχέδιο νόμου που θα ανάγκαζε τον Τζόνσον να ζητήσει από την Ε.Ε. αναβολή του διαζυγίου Βρετανίας – ΕΕ για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγει είναι θα ήταν να έχει εγκριθεί προηγουμένως από το βρετανικό κοινοβούλιο συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης.

Είχε προηγηθεί η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την καθυστέρηση της εξόδου και δεύτερη φορά, δηλαδή  μετά τη διαδικασία των αλλαγών.

Kόρμπιν: Ο πρωθυπουργός Τζόνσον προσφέρει το “δηλητήριο” μιας μη συμφωνίας, όταν προτείνει εκλογές

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε  τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι προσφέρει «το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας, όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου».

«Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως έχει στρατηγική, δεν μας έχει πει όμως ποια είναι. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν έχει πει ούτε στους Ευρωπαίους ποια είναι» απάντησε από το βήμα της Βουλής ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Λίγα λεπτά αφότου η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να εμποδίσει τον Τζόνσον να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση του, ότι δηλαδή θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

«Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ. έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές», είπε.

Ο Κόρμπιν είπε επίσης ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.

Ξανά στο τραπέζι η συμφωνία της Τερέζας Μέι

Για να γίνει σαφής η εικόνα απόγνωσης που παρουσιάζει η βρετανική βουλή, οι βουλευτές ενέκριναν  μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

Η εν λόγω συμφωνία είναι έρθει στο ίδιο κοινοβούλιο τέσσερις φορές, για να καταψηφιστεί και τις τέσσερις. Η παταγώδης αποτυχία της ήταν και ένας από τους πολλούς λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση την Τερέζα Μέι, την, κατά πολλούς, πιο αποτυχημένη πρωθυπουργό στη σύγχρονη βρετανική ιστορία.

«Παραθυράκι» Βρυξελλών για τρίτη παράταση

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιθυμία στην Ε.Ε. να πετάξουμε τη Βρετανία από την άκρη του βράχου του Brexit», φέρεται να δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στους Financial Times, συμπληρώνοντας πως: «αν το κοινοβούλιο της Βρετανίας ζητούσε μια παράταση για να αποτραπεί το σενάριο μη συμφωνίας, θα ήταν δύσκολο για την Ε.Ε. των 27 να το αρνηθεί».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών ανέφεραν πως θα χρειαζόταν να συζητήσουν τους όρους μιας περαιτέρω παράτασης.

«Άθλος» να επιτευχθεί νέα συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, δηλώνει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος

Όσο η βρετανική Βουλή αναλώνεται σε μια πολιτική διαμάχη χωρίς τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφιβάλλει κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως επιθυμεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Η ιδέα ότι μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να κατατεθεί μια πρόταση, να την διαπραγματευτούμε, να εγκριθεί από τη σύνοδο (κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου) και κατόπιν να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς βουλευτές συνιστά άθλο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε» σημείωσε  ευρωπαϊκή πηγή την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Τζόνσον να υποστηρίξει πως  «έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ». Οι Βρυξέλλες όμως δεν έχουν αναφέρει ότι υποβλήθηκε κάποια συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του Λονδίνου.

Οι συζητήσεις σκοντάφτουν στο θέμα του backstop για τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο ο βρετανός πρωθυπουργός θέλει να καταργήσει, αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα