Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογήθηκε η Ζαρούλια – «Αν δεν είχα εκλεγεί, δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ»

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απολογήθηκε σήμερα (9/10) η σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, για τις κακουργηματικές πράξεις που της έχουν αποδοθεί, μεταξύ άλλων, της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης. 

«Βγήκα βουλευτής το 2012 με σταυρό από τον ελληνικό λαό. Πώς είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να εξέλεξε διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης; Εγώ έκανα τα καθήκοντα μου. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο», ήταν τα πρώτα της λόγια, σύμφωνα με το Έθνος.

Σύμφωνα

με το Κουτί της Πανδώρας, η Ζαρούλια τόνισε πως αν δεν είχε εκλεγεί δεν θα βρισκόταν σήμερα εδώ.

Επικαλούμενη τη σχέση της με τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλιάκου είπε πως ως σύζυγος του τον στήριξε από την δεκαετία του 80 οπότε γνωρίστηκαν χωρίς, ωστόσο, να «έχω εμπλακεί σε βάθος».

Αναφορικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υποστήριξε ότι ενημερώθηκε από σχετικό τηλεφώνημα την επόμενη ημέρα το μεσημέρι και στη συνέχεια εκείνη ήταν που ενημέρωσε τον σύζυγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο. 

Στη συνέχεια είπε ότι άνοιξαν την τηλεόραση που «έλεγε στην αρχή η δολοφονία έγινε για το ποδόσφαιρο». Σημειώνεται ότι την είδηση με αναφορά στο ποδόσφαιρο είχε μεταδώσει ο ΣΚΑΪ τα ξημερώματα.

Πρόεδρος: Είστε μέλος;

Κατηγορούμενη: Τι να σας πω; Εγώ είμαι σύζυγος του γενικού γραμματέα. Είναι οικογένεια μου. Μοιραία δεν ξέρω τι θεωρούμαι.

Πρόεδρος: Κάνετε ομιλίες;

Κατηγορούμενη: Εγώ ομιλίες έκανα πολύ αργότερα. Ήταν ελάχιστες γιατί δεν υπήρχε λόγος. Έχω κάνει συνολικά 4-5 και ήταν επετειακού χαρακτήρα.

Πρόεδρος: Τι θέση έχετε για τους αλλοδαπούς;

Κατηγορουμένη: Η θέση μου για τους αλλοδαπούς είναι η ίδια με το νόμο. Οποίος είναι παράνομος να απελαθεί. Έχει καταργηθεί ο νόμος;

Πρόεδρος: Αυτό δικαιολογεί το χαρακτηρισμό υπάνθρωπος;

Κατηγορούμενη: Ο χαρακτηρισμός θα πήγαινε σε όποιον κάνει εγκλήματα ασχέτως χρώματος και φυλής. Όταν βιάζεις και σκοτώνεις για να πάρεις μια κάμερα είσαι υπάνθρωπος είτε είσαι Πορτογάλος, είτε Αγγλος ή Γερμανός.

Πρόεδρος: Έχετε πει ότι φέρνουν αρρώστιες;

Κατηγορούμενη: Αλήθεια δεν είναι; Δεν ήρθαν αρρώστιες που έχουν εξαλειφθεί; Οι φυλακές δεν είναι γεμάτες αλλοδαπούς; Δεν έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών στις φυλακές;

Πρόεδρος: Τα παιδιά με τα μαύρα που είχατε πει σε ομιλία σας ποια ήταν;
Κατηγορούμενη: Ε, τα έβλεπα μπροστά μου σε μια ομιλία μου και το είπα σαν ατάκα. Αυτοσχεδιάζουμε καμία φορά στις ομιλίες. Είχα άγχος, ήμουν πρόχειρη.

Η Ζαρούλια είναι η πέμπτη κατά σειρά βουλευτής του ναζιστικού κόμματος (προηγήθηκε η απολογία του Αντ. Γρέγου) που απολογείται στη δίκη απαντώντας στο βαρύ κατηγορητήριο, ενώ όσα είπε θεωρούνται «προάγγελος» των τοποθετήσεων του Νίκου Μιχαλολιάκου. 

Μέχρι στιγμής οι βουλευτές που έχουν ήδη απολογηθεί έχουν υποστηρίξει πως ήταν μέλη ενός πολιτικού κόμματος αλλά δεν γνώριζαν για τις παράνομες πράξεις που γίνονταν, ενώ τόνισαν ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν ενέργεια μεμονωμένων ατόμων, που έδρασαν από μόνοι τους. 

Η Ζαρούλια, η οποία είχε τη δυνατότητα να αναφέρεται «απευθείας στον αρχηγό» είχε ζητήσει στο παρελθόν να σταματήσουν οι παράνομες πολιτικές διώξεις ενώ είχε χαρακτηρίσει πολιτικούς κρατούμενους τους βουλευτές που είχαν προφυλακιστεί.

Γρέγος για δολοφονία Φύσσα: Δεν κατάλαβα τι συνέβη 

Νωρίτερα στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθισε ο Αντώνης Γρέγος, που επίσης υποστήριξε ότι η δίωξή του είναι πολιτική. Σύμφωνα με το Κουτί της Πανδώρας, είπε χαρακτηριστικά ότι διώκεται επειδή είναι βουλευτής της Χρυσής Αυγής και ότι αν κάποιος άλλος είχε εκλεγεί στη θέση του, ο ίδιος δεν θα βρισκόταν εδώ σήμερα.

Για τους μετανάστες δήλωσε ότι δε θα του άρεσε αν άκουγε κάποιον να αποκαλεί «σκουπίδια» ή «αποβράσματα», ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι δεν υπήρχαν τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, αλλά ότι εκείνος θα αποκαλούσε «τάγματα εφόδου ομάδες όπως η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΡΜΑ που έκαναν επιθέσεις σε εμάς».

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δήλωσε ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι συνέβη. «Δεν ξέρω καν που πέφτει το Κερατσίνι και το Πέραμα στην Αθήνα», ανέφερε. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι αν και «καταδικαστέο» το γεγονός, «δεν δόθηκε εντολή από κανέναν. Αν ένας υποστηρικτής κόμματος ή ομάδας κάνει παράνομη πράξη κατηγορούνται όλοι για αυτό;».

Πρόεδρος: Υπήρξαν φορές που ο λόγος σας μπορεί να προέτρεπε κάποιον σε βίαιες πράξεις;

Κατηγορούμενος: Δεν συνάδει με το ήθος μου κάτι τέτοιο. Εξάλλου στις ομιλίες μου δεν ήταν μόνο χρυσαυγίτες.

Πρόεδρος: Για τους χαρακτηρισμούς «σκουπίδια» ή «αποβράσματα» τι έχετε να πείτε;

Κατηγορούμενος: Τον χαρακτηρισμό αυτό θα τον έδινα σε παιδεραστές ή εμπόρους ναρκωτικών, όχι σε κάποιον που δεν ξέρω.

Ο κατηγορούμενος είπε πως καταδίκαζε κάθε βίαιη ενέργεια και συμπλήρωσε πως «είχαμε άσχημα περιστατικά και σε βάρος μας. Προπηλακισμούς, χτυπούσαν παιδιά μας, έκαιγαν αυτοκίνητα. Για τα θύματα της Χρυσή Αυγής δεν συλλαμβάνονταν ποτέ κανείς. Για τη δολοφονία των δυο συναγωνιστών Φουντούλη και Καπελώνη δεν βρήκαν ποτέ ποιος το έκανε».

Ερωτόμενος για την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον κ. Μιχαλολιάκο για την δολοφονία Φύσσα παραδέχθηκε ότι αρχικά τον ξένισε η δήλωση. «Όταν άκουσα τον Μιχαλολιάκο εκείνη την ημέρα με ξένισε αρκετά. Μας κόστισε επικοινωνιακά. Όμως τελικά είχε δίκιο. Ακούω κάθε μέρα πολιτικούς και δημοσιογράφους να διαχωρίζουν πολιτική και ποινική ευθύνη. Σε εμάς χρεώθηκε ως ποινική. Εκείνος εννοούσε ότι πολιτικά χρεωθήκαμε τη δολοφονία» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι δεν γνώριζε τον Γιώργο Ρουπακιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα