Δίκη Siemens: Να μείνει το Δημόσιο και ο ΟΤΕ ως πολιτική αγωγή, πρότεινε η εισαγγελέας

Σύμφωνα με τη εισαγγελική πρόταση, τόσο το Δημόσιο, όσο και ο ΟΤΕ νομιμοποιούνται να παρίστανται στη δίκη και να αξιώνουν καταβολή αποζημίωσης, καθώς υπέστησαν βλάβη από την υπογραφή της επίδικης σύμβασηςΟι συνήγοροι των κατηγορουμένων επανέλαβαν ότι δεν δικαιούται παράστασης το Δημόσιο, παρά μόνον ο ΟΤΕ, και αυτός μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότηταΤο δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί
για το θέμα των παραστάσεων την ερχόμενη εβδομάδα

Η εισαγγελέας έδρας, με πρότασή της, ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να δεχθεί τις δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής του Δημοσίου και του ΟΤΕ στη δίκη για τη σύμβαση 8002 μεταξύ του Οργανισμού και της Siemens.

Σύμφωνα με τη εισαγγελική πρόταση, τόσο το Δημόσιο, όσο και ο ΟΤΕ νομιμοποιούνται να παρίστανται στη δίκη και να αξιώνουν καταβολή αποζημίωσης, καθώς υπέστησαν βλάβη από την υπογραφή της επίδικης σύμβασης. Ειδικά για το Δημόσιο, η εισαγγελέας τόνισε πως η βλάβη του αφορά και το γεγονός ότι είναι μέτοχος του ΟΤΕ.

Η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε ικανοποίηση στους συνηγόρους του Δημοσίου, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορουμένων, οι οποίοι επανέλαβαν ότι δεν δικαιούται παράστασης το Δημόσιο, παρά μόνον ο ΟΤΕ, και αυτός μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι υπερασπιστές επανέφεραν το θέμα του συμβιβασμού μεταξύ Δημοσίου και SIEMENS και τόνισαν πως ακόμη κι αν είχε υποστεί ζημιά το Δημόσιο, αυτή αποκαταστάθηκε με την εν λόγω συμφωνία που υπεγράφη το 2012. Πολλώ δε μάλλον, όπως επεσήμανε η υπεράσπιση, που στην εν λόγω συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία, το Δημόσιο παραιτείται ρητώς από οποιαδήποτε μελλοντική απαίτησή του. Η υπεράσπιση κατηγόρησε το Δημόσιο για «παλινωδία», αναφέροντας πως κατά την προδικασία δήλωσε παράσταση για 500 εκ. και τώρα για 69 εκ. ευρώ. Επίσης, ειπώθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης ότι το Δημόσιο δεν υπέστη άμεση ζημιά ως μέτοχος και επομένως δεν δύναται να παρίσταται: «Με αυτό το σκεπτικό, θα έπρεπε να είναι εδώ όλοι οι μέτοχοι του ΟΤΕ».

Πολλοί εκ των συνηγόρων έθεσαν, παράλληλα, στο δικαστήριο, εκ νέου, το θέμα της τήρησης μαγνητοφωνημένων πρακτικών, κάτι που, όπως είπε ο πρόεδρος, δεν μπορεί να επιτευχθεί, καθώς σε καμία αίθουσα δεν υπάρχει υποδομή.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί για το θέμα των παραστάσεων Δημοσίου και ΟΤΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα