Δερμιτζάκης: Έχουμε πολύ καλούς γιατρούς, αλλά ελλιπείς υποδομές – Χρειάζεται προσοχή

Στην ανησυχητική αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στάθηκε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας την Πέμπτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Δερμιτζάκης δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του και παραδέχθηκε ότι «πρόκειται για ένα ανησυχητικό στοιχείο» εξηγώντας ότι ένας από τους βασικούς λόγους που γίνεται προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και της μετάδοσης του ιού «είναι ότι το Σύστημα Υγείας δεν είναι στα καλά του σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που σημαίνει

πως οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί. Οι γιατροί είναι πάρα πολύ καλοί αλλά οι υποδομές ελλιπείς».

Ακούγονται συχνά επικρίσεις για το ότι δεν έχει λογική να μπαίνει μίνιμουμ αριθμός ατόμων στις συναθροίσεις την ώρα που στα μέσα μαζικής μεταφοράς γίνεται χαμός. Όπως, ωστόσο, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης «δεν πρέπει να συγκρίνουμε το κάθε μέτρο με κάποιο άλλο».

Όπως είπε «σε περιπτώσεις με συνωστισμούς όπως είναι τα λεωφορεία ή τα 25 παιδιά ανά τάξη, ορίζονται κάποια έξτρα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προστασία.

Σε κάθε δραστηριότητα δηλαδή, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της ίδιας της ύπαρξης της δραστηριότητας και της δυνατότητας εφαρμογής των μέτρων.

Προφανώς θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε η δυνατότητα να είναι στην τάξη και τρία μόνο παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν οι υποδομές.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι καλή Δημόσια Υγεία και όχι να προστατεύουμε τον καθένα ξεχωριστά, διότι στην κοινότητα αυτό είναι αδύνατο».

Σαρηγιάννης: Δεν έχουμε τηρήσει πραγματικά σχεδόν κανένα μέτρο

Καλεσμένος στον ΣΚΑΪ ήταν και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, ο οποίος τόνισε ότι η τήρηση των μέτρων θα βοηθήσει πάρα πολύ αν και υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τηρηθεί πραγματικά σε μεγάλο βαθμό σχεδόν κανένα μέτρο.

Εκτίμησε ότι πιθανώς θα χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων από το τέλος Οκτωβρίου.

Ανέφερε ενδεικτικά την αύξηση της τηλεργασίας, που θα έχει θετικό αντίκτυπο επιπτώσεις και στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους λέγοντας πως μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση των κρουσμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα