Δεν κάνει πίσω η Ρώμη – Απρόθυμος να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό ο ιταλός πρωθυπουργός

Αποφασισμένος να διατηρήσει τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε αλλά απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμφανίζεται ο ιταλός πρωθυπουργόςΤαυτόχρονα θέλει να προχωρήσει σε διάλογο με την ΚομισιόνΓια πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ απορρίπτεται προϋπολογισμός κράτους-μέλουςΙταλός ευρωβουλευτής πάτησε με το παπούτσι του τις σημειώσεις του ΜοσκοβισίΤι σχολίασαν Σαλβίνι, Φίκο και Ματαρέλα

Ούτε βήμα πίσω δεν είναι διατεθειμένος να κάνει ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοινώνοντας την πρόθεσή

του να διατηρήσει ως έχει τον προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, θέλει να προχωρήσει σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπε κατά την άφιξή του στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη.

“Θα αντιπαρατεθούμε με στοιχεία, με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, με την αξία των μεταρρυθμίσεων που έχουμε προτείνει και θα παρουσιαστούμε σε τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσουμε αυτόν τον εποικοδομητικό, ειλικρινή και ψύχραιμο διάλογο” είπε ο Κόντε μιλώντας σε ρώσους και ιταλούς δημοσιογράφους.

“Δεν πρόκειται για αυτοσχεδιασμό, είναι ένας προϋπολογισμός που τον μελετήσαμε επί μακρόν και κατά συνέπεια το να πούμε σήμερα ή αύριο το πρωί ότι τον αναθεωρούμε δεν θα είχε νόημα. Ο προϋπολογισμός αυτός εκφράζει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μας” επέμεινε ο ιταλός πρωθυπουργός.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται μια άλλη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, οπότε θα αντιπαραβάλλουμε τις ιδέες μας, θα τις εξετάσουμε και θα δούμε αν θα καταφέρουμε να πείσουμε την Κομισιόν για την αξία των επιλογών μας”, κατέληξε ο Κόντε.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ απορρίπτεται προϋπολογισμός κράτους-μέλους

Τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 αποφάσισε να απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει από τη Ρώμη να παρουσιάσει έναν νέο προϋπολογισμό μέσα σε τρεις εβδομάδες, μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI επικαλούμενο πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωπαϊκή πηγή υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η «γνώμη» που υιοθέτησε η Επιτροπή για τον ιταλικό προϋπολογισμό, δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν, καθώς το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης αντιπροσωπεύει σαφή και σκόπιμη παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις της Ιταλίας. Ωστόσο, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «η πόρτα δεν κλείνει».

Όπως είπε η Επιτροπή θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με τις ιταλικές Αρχές και καλωσόρισε τη δέσμευση του Ιταλού υπουργού οικονομικών, Τζοβάνι Τρία προς τον σκοπό αυτό. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε, επίσης, ότι η Ιταλία δεν έχει απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα: στο ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, στη σημασία του χρέους και στην προοπτική της ανάπτυξης.

«Δεν επιτίθενται σε μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό»

Ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε από το Βουκουρέστι στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν επιτίθενται σε μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό. Είναι πράγματα που εκνευρίζουν ακόμη περισσότερο τους Ιταλούς. Και ύστερα, κάποιοι παραπονιούνται ότι η ΕΕ είναι στο κατώτατο επίπεδο δημοτικότητας στην ιστορία της», είπε ο Σαλβίνι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής και στέλεχος των Πέντε Αστέρων Ρομπέρτο Φίκο τόνισε ότι «θα υπάρξει διαρκής διάλογος της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν, σε μια δυναμική που θα βασίζεται στην προσπάθεια να παρουσιάσει και να εξηγήσει, η Ιταλία, τα συμφέροντά της στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα, τέλος, μιλώντας στους δημάρχους της χώρας, υπογράμμισε με νόημα ότι «κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την ανάγκη της δημοσιονομικής ισορροπίας», διότι «το μη βιώσιμο χρέος κινδυνεύει να βαρύνει τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Ιταλός ευρωβουλευτής πάτησε με το παπούτσι του τις σημειώσεις του Μοσκοβισί

Ευρωβουλευτής της ακροδεξιάς Λέγκας, ενός εκ των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, έβγαλε το παπούτσι του και “συνέθλιψε” με αυτό τις σημειώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο αναφορικά με την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού.

Ο Άντζελο Τσιόκα ανέβηκε στο βήμα μετά τις δηλώσεις Μοσκοβισί και πήρε τις σημειώσεις του από το τραπέζι. Κατόπιν σήκωσε ένα παπούτσι, με το οποίο άρχισε να χτυπάει τα φύλλα, αφήνοντας στην κυριολεξία άφωνο τον γάλλο επίτροπο.

«Στο Στρασβούργο, περπάτησα (με μια σόλα που κατασκευάστηκε στην Ιταλία!!!) στο βουνό των ψεμάτων που ο Μοσκοβισί έγραψε εναντίον της χώρας μας!!! Η Ιταλία αξίζει τον σεβασμό» ήταν το tweet που έστειλε αργότερα ο ευρωβουλευτής.

A #Strasburgo, HO CALPESTATO (con una suola Made in Italy!!!) la montagna di BUGIE che #Moscovici ha scritto CONTRO il #NostroPaese !!! L’Italia merita RISPETTO e questi #EuroImbecilli lo devono capire, non ABBASSIAMO PIÙ LA TESTA !!! Ho fatto bene ??? pic.twitter.com/Dx5OeM0RMs

— Angelo Ciocca (@AngeloCiocca) 23 Οκτωβρίου 2018

«Πίστευα ότι επρόκειτο για έναν υπάλληλο του Κοινοβουλίου, που πήρε τις σημειώσεις μου. Όχι, ήταν ένας βουλευτής! Αυτοί που συνθλίβουν κείμενα και αποφάσεις με το χτύπημα ενός παπουτσιού δεν σέβονται ούτε τους κανόνες ούτε τους θεσμούς ούτε τη Δημοκρατία. Δεν σέβονται καν το λειτούργημά τους» ήταν η αντίδραση του Μοσκοβισί.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα