Ασκήσεις ισορροπίας από Στόλτενμπεργκ – «Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει» (video)

Μισό… βήμα πίσω έκανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ την Παρασκευή (04/09) σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να τονίζει πως… «δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει». Διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει σκοπό την αποφυγή της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας

για πολιτική διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», τόνισε ακόμα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες», αλλά ξεκαθάρισε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. Πιο αναλυτικά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι έχει μιλήσει με τους δύο ηγέτες, της Ελλάδας και της Τουρκίας και στη συνέχεια «οι δύο Σύμμαχοι συναντήθηκαν για τεχνικές συζητήσεις εδώ στο ΝΑΤΟ».

«Σκοπός των συζητήσεων είναι να διαμορφώσουν μηχανισμούς για μη σύγκρουση σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα περιστατικού ή ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη στον μηχανισμό, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», επισήμανε ακόμα…

«Αυτές είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», τόνισε o γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και συνέχισε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει σκοπό την αποφυγή της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Όσο έχουμε τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», υπογράμμισε.

«Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει, συναντήθηκαν ήδη και συναντιούνται σε στρατιωτικό επίπεδο για τεχνικές συζητήσεις. Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσουμε αυτές τις συζητήσεις από τις διαπραγματεύσεις που η Γερμανία έχει πάρει πρωτοβουλία να οργανώσει το πλαίσιο. Η γερμανική προσπάθεια- και το συζήτησα αυτό με την Καγκελάριο Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο- σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να αντιμετωπιστεί το τρέχον πρόβλημα και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Και αυτό αφορά το θέμα της διαφωνίας μεταξύ Συμμάχων για τα όρια, την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο», εξήγησε.

«Το ΝΑΤΟ δεν αναμιγνύεται απευθείας σε αυτές τις προσπάθειες, τις υποστηρίζω, αλλά οι προσπάθειες αυτές γίνονται με επικεφαλής τη Γερμανία. Αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ κι εγώ προσωπικά είναι όχι να λύσω το πρόβλημα, αλλά να αποφευχθεί η σύγκρουση και να αναπτυχθούν και υποστηριχθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης. Όσο έχουμε τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Αυγούστου στο Βερολίνο έγινε άτυπη συνεδρίαση των 27 Υπουργών Άμυνας της ΕΕ και ο Γενς Στόλτερνμπεργκ είχε επισημάνει: «Χρειαζόμαστε αποκλιμάκωση και διάλογο για επίλυση των προβλημάτων στην αν. Μεσόγειο».

Η Τουρκία φέρεται να σταμάτησε τις διμερείς επαφές με την Ελλάδα, όταν η Αθήνα υπέγραψε τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση AOZ, όπως είχε πει και έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας από στο Κάιρο. Και ακολούθως η Άγκυρα έβγαλε στην Ανατολική Μεσόγειο ξανά το «Orus Reis», ακολουθώντας άκρως προκλητική πολιτική.

(πληροφορίες από OPEN TV)

Keywords
Τυχαία Θέματα