Άρματα μάχης στους δρόμους της Ζιμπάμπουε – Φήμες για πραξικόπημα (εικόνες)

Προς την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, φέρονται να κινούνται άρματα μάχης του στρατού της χώρας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πρόκειται συνολικά για τέσσερα άρματα μάχης, που έρχονται μία ημέρα αφότου ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως είναι έτοιμος να «παρέμβει» προκειμένου να τερματιστεί η καταστολή των υποστηρικτών του αποπεμφθέντος αντιπροέδρου, Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters πως είδε άλλα δύο άρματα μάχης σταθμευμένα δίπλα στον

κύριο δρόμο που οδηγεί από τη Χαράρε στην Τσινχόγι, περίπου 20 χλμ. από την πόλη. Ένα από τα άρματα μάχης, που ήταν στραμμένο προς την κατεύθυνση της πρωτεύουσας, είχε βγει από τον δρόμο του. Στρατιώτες που βρίσκονταν στο σημείο αρνήθηκαν να μιλήσουν στο Reuters.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχουν πληροφορίες πως πρόκειται για “πραξικόπημα” εν εξελίξει, κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Ένοπλες δυνάμεις διακόπτουν την κυκλοφορία σε βασικούς δρόμους γύρω από την πόλη ενώ στρατιώτες με βαρέα όπλα έχουν αποκλείσει επίσης το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZBC.

Μάλιστα, λίγες ημέρες νωρίτερα εκδηλώθηκε ένταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF.

Νωρίτερα την Τρίτη η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος στη Ζιμπάμπουε κατηγόρησε τον αρχηγό του στρατού για υπονόμευση του συντάγματος επειδή απείλησε να παρέμβει μετά την αποπομπή, την περασμένη εβδομάδα, του Μνανγκάγκουα από τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε που βύθισε τη χώρα στην κρίση.

Ο Μνανγκάκουα, 75 ετών, βετεράνος των απελευθερωτικών πολέμων της Ζιμπάμπουε στη δεκαετία του 1970, θεωρείτο ως πιθανός διάδοχος του Μουγκάμπε μέχρι την αποπομπή του στις 6 Νοεμβρίου.

Η πτώση του φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για τη σύζυγο του Μουγκάμπε, Γκρέις, να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο, τον μοναδικό ηγέτη που έχει γνωρίσει η Ζιμπάμπουε σε 37 χρόνια ανεξαρτησίας.

Ευθείες απειλές από τον αρχηγό του στρατού

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Κονσταντίνο Τσιουένγκα, απείλησε ανοικτά τη Δευτέρα να παρέμβει αν δεν σταματήσει η καταστολή των βετεράνων πολέμου.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από τις τρέχουσες προδοτικές αταξίες πως, όταν πρόκειται για θέματα προστασίας της επανάστασής μας, ο στρατός δε θα διστάσει να παρέμβει», ανέφερε ο Τσιουένγκα σε μια ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου γεμάτη με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς που έδωσε τη Δευτέρα.

Η Γκρέις Μουγκάμπε, 52 ετών, έχει εξασφαλίσει υποστήριξη από την ισχυρή νεολαία του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF. Η άνοδός της την έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τους βετεράνους του πολέμου της ανεξαρτησίας, οι οποίοι είχαν κάποτε προνομιακό ρόλο στο κυβερνών κόμμα υπό τον Μουγκάμπε, αλλά αποκλείονται όλο και περισσότερο από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και κομματικούς ρόλους τα τελευταία χρόνια.

Φωτογραφίες: Twitter

Πηγή: News Executive, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άρματα, Ζιμπάμπουε – Φήμες,armata, zibaboue – fimes