Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας της Ελληνικής Λύσης

Με ένσταση αντισυνταγματικότητας από την Ελληνική Λύση, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες. Έπειτα από συνοπτική συζήτηση, η ένσταση απορρίφθηκε.

Ο παριστάμενος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

αναφέρθηκε σε πρόδηλο νομικό σφάλμα, καθώς στην κύρωση των συμφωνιών αυτών δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος (απόλυτη πλειοψηφία για ψήφιση νόμου που περιορίζει την εθνική κυριαρχία) που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας, αλλά το 28 παρ. 1 (εφαρμογή Διεθνούς Δικαίου με αμοιβαιότητα).

Ο κ. Χήτας είχε αναφέρει ότι οι συμφωνίες είναι επιζήμιες για την πατρίδα και μειώνουν την εθνική κυριαρχία της διότι προβλέπουν μειωμένη επήρεια ελληνικών νησιών. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχει θέμα ακολουθούμενης μεθοδολογίας αλλά όχι θέμα περιορισμού εθνικής κυριαρχίας. Από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η αίτηση είναι “εκτός θέματος”, ενώ από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα σημείωσε ότι η αμοιβαιότητα έχει τηρηθεί.

Τα επιχειρήματα της Ελληνικής Λύσης αποδοκιμάστηκαν σχεδόν από όλα τα κόμματα τα οποία και απέρριψαν την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝ.ΑΛ): «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κρατήσει καθόλου η συζήτηση. Έχουμε δείξει ότι σεβόμαστε την Ελληνική Λύση αλλά εκτιμώ ότι δεν συνεισφέρουν σήμερα ούτε στη συζήτηση ούτε εθνικά. Τα κράτη όταν κάνουν συμφωνίες προσέρχονται ως ελεύθερα κράτη. Εκτός θέματος η ένσταση σε ό,τι αφορά μη συνταγματικότητα. Είμαστε υπέρ του να απορριφθεί αυτή η ένσταση».

Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ): «Δεν επιθυμούμε να μιλήσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Θα τοποθετηθούμε για όλα συνολικά στις κανονικές ομιλίες μας».

Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ): «Η ένσταση βασίζεται σε εσφαλμένη προϋπόθεση. Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 28 παρ 3. Δεν περιορίζουμε την κυριαρχία μας εδώ».

Τάσος Χατζηβασιλείου (ΝΔ): «Η ένσταση δεν ευσταθεί. Η συζήτηση γίνεται με βάση την παρ 3 του άρθρου 28. Δεν έχουμε περιορισμό εθνικής κυριαρχίας . Η οριοθέτηση ΑΟΖ δεν έχει να κάνει με κυριαρχία. Δικαιώματα ενεργοποιούμε , δεν παραχωρούμε κάτι . Νομικά έωλη και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού η ένσταση».

Νίκος Δένδιας (Υπουργός Εξωτερικών): «Πρόκειται για πρόδηλο νομικό σφάλμα . Το άρθρο 28 παρ.3 δεν βρίσκει εδώ καμία εφαρμογή. Παρακαλώ σε θέματα τόσο σοβαρά καλό να γίνεται επαρκής ανάλυση των διατάξεων πριν τις επικαλεστεί κανείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα