Επιστρέφουν τα ξημερώματα στην Ελλάδα οι δύο έλληνες στρατιωτικοί (εικόνες – video)

Λίγο μετά τις 12 έφυγαν από την Αδριανούπολη οι δύο στρατιωτικοίΜε εντολή Τσίπρα το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μετέβη άμεσα στην ΑδριανούποληΣτις 2.25 το αεροσκάφος με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσόρλου με προορισμό τη ΘεσσαλονίκηΘα τους υποδεχτεί στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος ΚαμμένοςΜετά
από πέντε μήνες φυλάκισης (167 μέρες) οι δύο στρατιωτικοί αφήνονται ελεύθεροιΔεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι, έκρινε ο ΕισαγγελέαςΧωρίς περιοριστικά μέτρα η απόφαση – «Καθαρά» τα κινητά τους«Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα και καλή λευτεριά» το μήνυμα Τσίπρα«Οι συνεχείς προσπάθειες απέδωσαν, η διπλωματία ο μεγάλος κερδισμένος», τονίζει το ΥΠΕΞ

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις τουρκικές αρχές, το απόγευμα της Τρίτης.

Με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πήγε στην Αδριανούπολη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο όπου παρέλαβε τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Στις 2.25π.μ. το αεροσκάφος με τους δύο ελληνες στρατιωτικούς απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσόρλου με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Υπολογίζεται το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα.

Οι ελληνες στρατιωτικοί αναχώρησαν από την Αδριανούπολη στις 12.20 π.μ. με προορισμό το αεροδρόμιο Τσορλού. Πιο πριν είχαν μεταβεί στο Τμήμα Αλλοδαπών για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Αδριανούπολης για τις τελευταίες ιατρικές εξετάσεις.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται οι πρώτες εικόνες από την απελευθέρωσή τους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Καμμένου με τους δύο στρατιωτικούς

Λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο από την Αδριανούπολη για τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πανος Καμμένος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο στρατιωτικούς

Αυτή την ώρα ο Πάνος Καμμένος, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, αναμένουν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους γονείς των δύο στρατιωτικών, την άφιξη του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

Ελεύθεροι μετά από πέντε μήνες

Νωρίτερα, ελεύθερους χωρίς περιοριστικούς όρους άφησε η Τουρκία τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελο Μητρετώδη, μετά από πέντε μήνες παραμονής τους στις φυλακές Αδριανούπολης και εν μέσω οικονομικής ασφυξίας από πλευράς ΗΠΑ στην τουρκική κυβέρνηση ελέω της φυλάκισης του αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, αλλά και συνεχών πιέσεων των ελληνικών αρχών.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

«Οι συνεχείς προσπάθειες απέδωσαν, η διπλωματία ο μεγάλος κερδισμένος»

Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει το γεγονός απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, μετά από σχεδόν πέντε μήνες αδικαιολόγητης κράτησης στις φυλακές Αδριανούπολης.

Σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως «η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών είναι θετική και θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη φιλία των λαών μας».

Προς την ίδια κατεύθυνση, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών «θα συμβάλει και η τέλεση τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, των επίσημων εγκαινίων του ιστορικού κτιρίου του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τον παρελθόντα Μάρτιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα