Απόφαση κόλαφος για Τουρκία – Και η Γερουσία των ΗΠΑ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενιών

Το βράδυ της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου, η αμερικάνικη Γερουσία υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δημιουργώντας ένα ακόμα πλήγμα στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία.  Είχε περάσει πρώτα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Οκτώβριο και τώρα αυτό έγινε και με τη Γερουσία, παρά τις… δυσκολίες που υπήρχαν.

Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κατέθεσε το σχετικό

ψήφισμα και μαζί του συντάχθηκε και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρούζ.

Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας υποστηρίχθηκε και από γερουσιαστές φίλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρά την αντίθεση του ίδιου του προέδρου σε μια τέτοια κίνηση, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προηγούμενες απόπειρες είχαν σκοντάψει σε ενστάσεις μελών της Γερουσίας, καθ` υπόδειξη του Λευκού Οίκου.

Η Γερουσία ενέκρινε τελικά με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα, το οποίο αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.

BREAKING: Our resolution to recognize and commemorate the #ArmenianGenocide just passed the United States Senate. pic.twitter.com/TVbaneuOaq

— Senator Bob Menendez (@SenatorMenendez) December 12, 2019

Ένα έγκλημα 100 ετών βρίσκει δικαίωση

Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επίσημα από περίπου 30 χώρες αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών. Κατά εκτιμήσεις, από 1,2 ως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα.

Τον Απρίλιο του 2017, λίγο καιρό αφότου έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή των Αρμενίων το 2015 «μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα», αποφεύγοντας όμως επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Η τοποθέτησή του είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, που είχε καταγγείλει την «παραπληροφόρηση» που διέσπειρε κατ’ αυτήν ο αμερικανός πρόεδρος.

Πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2008, ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευθεί ότι θα αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων, όρο όμως τον οποίο δεν πρόφερε ποτέ στη διάρκεια της θητείας του.

Οργή από την Τουρκία – «Σε κίνδυνο οι θέσεις μας»

Από την τουρκική πλευρά, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια κίνηση «θέτει σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών».

«Το νομοσχέδιο κυρώσεων που ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το ψήφισμα της Αρμενίας που εγκρίθηκε σήμερα στην Γερουσία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών μας σχέσεων», τόνισε.

«Οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν να προστατέψουμε τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφαλείας», δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας πως αυτά τα δύο ψηφίσματα της αμερικανικής Γερουσίας αποτελούν «ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες».

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές στην Τουρκία και όταν η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε αρχικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο.

«Ευγνωμοσύνη» νιώθει ο πρωθυπουργός της Αρμενίας

Από την άλλη ο πρωθυπουργός της χώρας, Νικόλ Πασινιάν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας τόνισε πως η υιοθέτηση από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Οκτώβριο, ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια «νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας».

«Εκ μέρους του αρμενικού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Πασινιάν. Το ψήφισμα που επικυρώθηκε σήμερα είναι «ένα θαρραλέο βήμα προς την αποτροπή γενοκτονιών στο μέλλον», πρόσθεσε ο Νικόλ Πασινιάν.

Πηγή: Απόφαση κόλαφος για Τουρκία – Και η Γερουσία των ΗΠΑ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενιών - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα