Από τοξικά φύκια ο μαζικός θάνατος των θαλάσσιων ζώων στη Χερσόνησο της Καμτσάτκα

Το ρωσικό υπουργείο Φυσικών Πόρων ανακοίνωσε ότι ο μαζικός θάνατος θαλασσίων ζώων που είχε παρατηρηθεί στην Χερσόνησο της Καμτσάτκα στα τέλη Σεπτεμβρίου, περιοχή της ρωσικής Άπω Ανατολής, προκλήθηκε από τοξικά φύκια και όχι από ανθρώπινες δραστηριότητες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «TASS». Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή με τον πλανήτη να εκπέμπει «SOS».

Επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών αποφάνθηκαν επίσης ότι κύριος υπαίτιος του μαζικού θανάτου των θαλασσίων ζώων στην περιοχή είναι τα τοξικά φύκια «Karenia», καθώς και τα χαμηλά

επίπεδα οξυγόνου στο νερό.

Η Καμτσάτκα είναι μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας, διάσημη για την παρθένα φύση και τα ενεργά ηφαίστεια.

Kamchatka: Toxic algae blamed for mass marine death in Russia https://t.co/F2DPqW6ljj pic.twitter.com/hBEWa9aKey

— Lisa Berardi (@lbsi0561_lisa) October 27, 2020

Τι έδειξε η έρευνα

Το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι ρώσοι επιστήμονες κοινοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αντρέι Αντριάνοφ.

«Αναλύσαμε έναν τεράστιο αριθμό δειγμάτων και τώρα είναι σαφείς οι αιτίες εκείνες που συνέβαλαν σ’ αυτήν την ευρείας κλίμακας φυσική διαδικασία… Οι αναλύσεις μας επαληθεύθηκαν με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία γενετικών δεδομένων, τα οποία μας παραχώρησαν ξένοι συνάδελφοι μας. Γενικά κύριος υπαίτιος του χρωματισμού και της έκκρισης τοξινών, που προκάλεσε τον θάνατο των θαλασσίων ζώων είναι τα φύκια “Karenia”», δήλωσε ο Αντριάνοφ προσθέτοντας ότι τα φύκια αυτά παράγουν πλήθος τοξινών.

Μια ακόμη αιτία του μαζικού θανάτου των θαλασσίων ζώων, είπε ο Αντριάνοφ, είναι το οξυγόνο το οποίο είναι λιγότερο απ’ ότι στο παρελθόν, το οποίο αποδείχθηκε ανεπαρκές για την οξυγόνωση του οργανισμού των θαλασσίων ζώων.

Το φαινόμενο του μαζικού θανάτου θαλασσίων ζώων που ξεβράσθηκαν στις παραλίες της χερσονήσου της Καμτσάκα έγινε γνωστό στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην οικολογική οργάνωση «Greenpeace», η οποία έκανε λόγω για οικολογική καταστροφή, αλλά και στις ρωσικές που έδωσαν εντολή να διενεργηθούν έρευνες για να εντοπισθούν τα αίτιά της, και αν η εν λόγω καταστροφή οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση. Οι πρώτες αναλύσεις δειγμάτων θαλάσσιου νερού δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη βλαβερών ουσιών που να υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια.

Источником токсинов у берегов Камчатки оказались водоросли Karenia

Вице-президент РАН Андрей Адрианов рассказал, что эти водоросли известны токсичным цветением, способным привести к гибели фауны. У людей они вызывают дыхательную недостаточность и нейротоксическое отравление pic.twitter.com/L9Qs82SRNk

— Актуальная Россия (@RussiaActually) October 23, 2020


Ξεβράστηκαν νεκρά χταπόδια και φώκιες σε παραλία ανατολικά της Ρωσίας

Μέσα στον Σεπτέμβριο, πολλά νεκρά πλάσματα της θάλασσας ξεβράστηκαν στις παραλίες της Καμτσάτκα, στα ανατολικά της Ρωσίας, σε ένα φαινόμενο μεγάλης θαλάσσιας ρύπανσης.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν νεκρά χταπόδια, φώκιες και άλλα θαλάσσια πλάσματα, καθώς και ένα μεγάλο τμήμα αποχρωματισμένου ωκεανού. Οι ντόπιοι που χρησιμοποίησαν τις παραλίες του Ειρηνικού παραπονέθηκαν για έμετο, πυρετό, εξανθήματα και πρησμένα βλέφαρα.

Η αρχική ανάλυση ανίχνευσε προϊόντα λαδιού και φαινόλη στο νερό. Η περιβαλλοντική ομάδα «Greenpeace» το χαρακτήρισε τότε «οικολογική καταστροφή».

Russian Minister Says Toxic Algae Caused Death Of Marine Life In Kamchatka https://t.co/jPAzptcS1y

— Cees Boogaart (@CeesBoogaart) October 24, 2020


Χιλιάδες τα νεκρά ζώα

Η ρύπανση που παρατηρήθηκε στις ακτές της Χερσονήσου τις Καμτσάκας, όταν οι παραλίες σε έκταση πολλών χιλιομέτρων γέμισαν με χιλιάδες νεκρά θαλάσσια ζώα, προβληματίζει τις ρωσικές αρχές που έδωσαν εντολή να διερευνηθούν τα αίτια της, ενώ η οικολογική οργάνωση Greenpeace την χαρακτηρίζει ως «οικολογική καταστροφή».

Ο ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων Ντμίτυρι Κομπίλκιν δήλωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι οι αναλύσεις που έχουν γίνει σε δείγματα νερού που ελήφθησαν από τις ακτές της Χερσονήσου της Καμτσάτκας που βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Ρωσίας, δείχνουν να μην έχει προκληθεί από ανθρώπινη παρέμβαση καθώς δεν βρέθηκαν πετρελαιοειδή ούτε στο νερό της θάλασσας ούτε στα δείγματα εδάφους της ξηράς.

Russia says the mass death of marine life off the coast of its far eastern Kamchatka region has been caused by toxic algae and was not a man-made disasterhttps://t.co/jIsMOErU1u

— WION (@WIONews) October 23, 2020


Τι εντόπισε η Greenpeace

Η οικολογική οργάνωση «Greenpeace» ανακοίνωσε ότι ομάδα της εντόπισε νέες κηλίδες αγνώστου προελεύσεως στους κόλπους της χερσονήσου σε απόσταση 20-50 χιλιομέτρων νότια της παραλίας Χαλακτίρσκι, μια εκ των οποίων κινείται νοτίως της Χερσονήσου της Καμτσάτκα προς την περιοχή των «Ηφαιστείων της Καμτσάτσκα» που συγκαταλέγονται στα φυσικά τοπία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Οι παρατηρήσεις πραγματοποιούνται από την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

«Σε διάφορες τοποθεσίες παρατηρήσαμε στην επιφάνεια του ωκεανού έναν κιτρινωπό αφρό, ενώ το νερό δεν ήταν διαυγές. Σε μια από τις τοποθεσίες βρήκαμε νεκρά θαλάσσια ζώα. Η κηλίδα, πιο σωστά θα λέγαμε κάποιος όγκος, επειδή δεν βρίσκεται μόνο στην επιφάνεια αλλά επίσης και σε βάθος, κινείται κατά μήκος της ακτής», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αρμόδιος για τις κλιματικές αλλαγές της «Greenpeace» στην Ρωσία Βασίλι Γιάμπλακοφ.

Έρευνα για τη ρύπανση της Καμτσάτκα

Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας Αλεξάντρ Μπαστρίκιν έδωσε εντολή, αρχές του μήνα, να διερευνηθούν τα αίτια της ρύπανσης στα παράλια της Καμτσάτκα. Στην περιοχή ήδη δραστηριοποιούνται μέλη της τοπικής Ανακριτικής Επιτροπής, οι οποίοι πήραν δείγματα θαλασσίου νερού, εδάφους, άμμου και αέρα τα οποία εστάλησαν για έλεγχο στη Μόσχα.

Mass die off of #marine #animals in #Russia due to harmful #algae bloom

| #dinoflagellate | #toxin | #Karenia | #HAB | #microbes | By @CharlesDigges via @Bellona_EUhttps://t.co/KGMjvgKBTX

— Microbes.info (@MicrobesInfo) October 27, 2020


«Μιλούσαν» τότε για τρεις πιθανές αιτίες

Οι αρχές της περιοχής της Καμτσάτκα εξέτασαν αρχικά τρεις ενδεχόμενες αιτίες που προκάλεσαν τη ρύπανση αυτή, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προκλήθηκε από απόρριψη τοξικών ουσιών, από φυσικούς λόγους ή από σεισμική δραστηριότητα.

Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνήτης της Καμτσάτκα Βλαντίμιρ Σόλντοφ, ο οποίος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι αρχές δεν μπορούν να μιλούν για κάποια συγκεκριμένη αιτία, καθώς περιμένουν «περισσότερες αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν». Τελικά, όπως αναφέρθηκε, ο μαζικός θάνατος θαλασσίων ζώων προκλήθηκε από τοξικά φύκια και όχι από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Russian Govt Agencies Blame Toxic Algae Bloom for Kamchatka’s Environmental Disaster https://t.co/77vKq58wHs

Florida Issues (@FloridaIssues) October 23, 2020

#Kamchatka: Toxic #algae blamed for mass #marine death in #Russiahttps://t.co/Uxrd9s6G7h pic.twitter.com/o0ivtbUDqK

World News Network (@worldnewsdotcom) October 23, 2020

Kamchatka: Toxic algae blamed for ‘massive die-off’ of sealife in Russian wilderness.https://t.co/GTqCheqTXB

— Terry (@Mastino1111) October 25, 2020

(πληροφορίες από naftemporikigr, BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Ria Novosti)

Keywords
Τυχαία Θέματα