Απεργία με ένα κλικ – Τι περιλαμβάνει η κυβερνητική αναθεώρηση για τον συνδικαλισμό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινή της Κυριακής», που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 11 Αυγούστου, η κυβέρνηση προωθεί ευρείες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στο πλαίσιο αυτού είναι και η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες για την απόφαση απεργίας

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το ρεπορτάζ, θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής, εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας για την επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε ένα σωματείο ή μια οργάνωση αλλά και για την προκήρυξη απεργίας.

Η

διάταξη που προβλέπει την παρουσία 50%+1 στην λήψη των οικονομικών ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί έγκυρη απόφαση, δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά θα προστεθεί η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ώστε να υπάρχει «ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους».

Παράλληλα θα προωθηθεί και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία συνδικαλιστικού μητρώου, για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων και των εργοδοτών. Οι δύο διατάξεις στοχεύουν αφενός στην συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζόμενων στη λήψη σοβαρών αποφάσεων και αφετέρου στην διαφάνεια στον συνδικαλισμό.

Η τρίτη παρέμβαση που συζητείται στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ αφορά τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις του ηλεκτρονικά, ώστε να αποφεύγονται οι αφίσες.

Από το υπουργείο Εργασίας πάντως επισημαίνεται ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα τεθούν σε κοινωνικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς ήδη έχουν εκφραστεί αντιδράσεις.

(Με πληροφορίες από Καθημερινή)

Keywords
Τυχαία Θέματα