Ανησυχία στις ΗΠΑ για τους S-400 της Τουρκίας – Τί απαντά ο Ερντογάν

Απορρίπτει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις δυτικές ανησυχίες για τη συμφωνία της Τουρκίας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία.

Όπως υποστηρίζει, ο Ερντογάν η χώρα του θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την ασφάλειά της, πρόσθεσε δε: «Έχουν τρελαθεί επειδή κάναμε τη συμφωνία για τους S-400. Τι έπρεπε να κάνουμε, να σας περιμένουμε; Λαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα στο μέτωπο της ασφάλειας».

Οι

δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας καθώς τα βλήματα δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Η απάντηση του Ερντογάν είναι πως το ΝΑΤΟ δεν παρουσίασε «οικονομικά αποτελεσματική» αντιπρόταση για ένα εναλλακτικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Η απόφαση για την αγορά του ρωσικού συστήματος λαμβάνεται την ώρα που η Τουρκία έρχεται συχνά σε προστριβές με συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία. Η Άγκυρα έχει οργιστεί με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι εξέφρασε στην Τουρκία τις ανησυχίες του για τη συμφωνία.

«Διαβιβάσαμε τις ανησυχίες μας στους τούρκους αξιωματούχους όσον αφορά ενδεχόμενη αγορά των S-400. Ένα αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων που μπορεί να λειτουργήσει μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ παραμένει η καλύτερη επιλογή για την υπεράσπιση της Τουρκίας από ολόκληρο το εύρος των απειλών στην περιοχή της», ανέφερε σε μια δήλωση ο εκπρόσωπος Τζόνι Μάικλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα