«Ακροδεξιό παραλήρημα» η μήνυση Σαμαρά, σύμφωνα με τον Τζανακόπουλο

«Πρωτοφανή ενέργεια και παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης η μήνυση στον πρωθυπουργό»Δέκα κάλπες στην Προανακριτική Επιτροπή την Τετάρτη«Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε με σαφήνεια, το μήνυμα έχει παραληφθεί από την Τουρκία»

«Πρωτοφανή ενέργεια και παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης», χαρακτήρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά κατά του πρωθυπουργού, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, τριών δικαστικών λειτουργών μεταξύ των οποίων και στην εισαγγελέα

Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

Δείτε επίσης: Σαμαράς μηνύει Τσίπρα, Τουλουπάκη και προστατευόμενους μάρτυρες (video)

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται στους εισαγγελικούς λειτουργούς, μέσα σε αυτή τη μήνυση, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προσπάθεια χειραγώγησης, τρομοκράτησης, ακόμα και εκβιασμού της ελληνικής Δικαιοσύνης». Πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς «κάνει σαφείς υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο υποτίθεται θα όφειλαν να γράψουν το κείμενό τους».

Σχολίασε πως είναι ενδιαφέρον να μιλά ο Αντώνης Σαμαράς για «παρακράτος», «ούτως ή άλλως ανήκει σε ένα πολιτικό παρακλάδι που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει παρακράτος».

«Ξέρετε ποιοι μας έλεγαν “συμμορία” και από πότε έχουν να μας πουν “συμμορίτες”;» συνέχισε σε έντονο ύφος ο κ. Τζανακόπουλος, για να συμπληρώσει: «Έχουν να μας πουν “συμμορίτες” από τον Εμφύλιο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη μήνυση ως «κατάπτυστο και παραληρηματικό» το κείμενο, καταλόγισε «ακροδεξιό παραλήρημα» στον κ. Σαμαρά και τόνισε πως «οι κατηγορίες προς τον πρωθυπουργό της χώρας για “συμμορίτη” ξυπνούν εξαιρετικά θλιβερές μνήμες στον ελληνικό λαό».

Δείτε επίσης: Σαμαράς για Novartis: Θα τους πάω μέχρι τέλους

Υποστήριξε ότι η στάση του κ. Σαμαρά «μάλλον υποδεικνύει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση το άγχος, τον πανικό, τον φόβο του».

Δείτε επίσης: «Ελληνική παγκόσμια πρωτοτυπία στο σκάνδαλο Novartis»

Ερωτηθείς για τη διαδικασία συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, την Τετάρτη στη Βουλή, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν δέκα κάλπες, λέγοντας ότι «θα κρατήσουμε την ίδια στάση σε όλους και για τους δέκα. Γιατί αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό τρόπο να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που εμπεριέχονται στη δικογραφία».

«Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε με σαφήνεια, το μήνυμα έχει παραληφθεί από την Τουρκία»

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι έφτασαν «στα όρια της κόκκινης γραμμής» και ότι είναι μονόδρομος «να απαντηθεί νέα επιθετική ενέργεια».

«Έφτασαν στα όρια της κόκκινης γραμμής, αν δεν τα ξεπέρασαν, όπως είπε και ο κ. Καμμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Νέα επιθετική ενέργεια της Τουρκίας θα απαντηθεί, άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, σημείωσε πως «δεν αντιδράσαμε ακαριαία, αντιδράσαμε με ψυχραιμία» και εξήγησε ότι το θέμα είναι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι να εντείνουμε την κρίση.

«Νομίζω ότι το μήνυμα έχει παραληφθεί από την Τουρκία, προκαλεί ελεγχόμενες κρίσεις για να στείλει μήνυμα στους εταίρους της καθώς αντιμετωπίζει την κινητικότητα των Κούρδων στα σύνορα της… Το κουρδικό ζήτημα επικαθορίζει την τουρκική πολιτική», εκτίμησε ο ίδιος.

Όσον αφορά τη ζημιά που υπέστη το σκάφος του λιμενικού, επανέλαβε τη δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά ότι η ελληνική πλευρά θα κινηθεί νομικά για την αποζημίωση, τονίζοντας ακόμα ότι δεν υπήρξε καμία υποχωρητικότητα από ελληνικής πλευράς.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, είπε ότι διευθετήθηκε σειρά δευτερευόντων ζητημάτων που αν δεν είχαν διευθετηθεί σωρευτικά μπορεί να έκαναν την κρίση χειρότερη.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα των Ιμίων δεν ήταν επιβεβλημένη, λέγοντας πως δεν είναι τόσο σοβαρή η κρίση. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία είναι δεδομένος

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι «είναι λανθασμένη η άποψη της απάλειψης του όρου ’’Μακεδονία’’, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αδιάλλακτη στάση από τους εταίρους μας, θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί στους εταίρους μας».

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν δυναμική, προϋπόθεση είναι η αλλαγή των αλυτρωτιστικών αναφορών στο σύνταγμα» τόνισε ενώ για τα συλλαλητήρια, ξεκαθάρισε ότι «ακούμε το μήνυμα της συγκέντρωσης (για τη Μακεδονία) διαφωνούμε κάθετα».

Keywords
Τυχαία Θέματα