Αιχμές Ζάεφ για τις αντιδράσεις στο Μακεδονικό: Copy paste από Μητσοτάκη και το ακροδεξιό VMRO-DPMNE

Τη στιγμή που η ΠΓΔΜ αναμένει την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης στη συμμαχία την αισιοδοξία του εξέφρασε εκ νέου ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στον βρετανικό σταθμό του BBC.

«Με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes και τα Σκόπια

έλαβαν erga omnes ταυτότητα», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ στο BBC.

Στη συνέχεια σημείωσε πως η συμφωνία διασφαλίζει τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους «Μακεδόνες της ΠΓΔΜ», οι οποίοι έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Ο Ζ. Ζάεφ δήλωσε βέβαιος πως η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για την μικρή συμπολιτευόμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή.

«Ανησυχώ αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ σημείωσε δηκτικά πως είναι «copy paste» και πανομοιότυπες, προσθέτοντας ότι αυτό καταδεικνύει ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη.

Μάλιστα, έστειλε και μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να είναι θετικός και να δώσει μία ευκαιρία στη συμφωνία (για το ονοματολογικό) που θα φέρει οφέλη».

Τέλος, ανέφερε πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία, ενώ προσέθεσε πως τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα, πρόνοια που υπάρχει και στην συμφωνία των Πρεσπών.

Keywords
Τυχαία Θέματα