Αυτός ήταν ο… τρελός, αυθόρμητος και αγαπητός πρόεδρος της Λέστερ – «Άρχοντας» των «duty free» με ξεχωριστή αγάπη στο ποδόσφαιρο (εικόνες – video)

Στο πένθος έχει βυθιστεί το αγγλικό ποδόσφαιρο κι όχι μόνο, μετά τον χαμό του Βιτσάι Σριβανταναπράμπα στο τραγικό δυστύχημα με την συντριβή του ελικοπτέρου μετά τον αγώνα της Λέστερ με τη Γουέστ Χαμ για την Premier League. Ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της Λέστερ που βρήκε ακαριαίο θάνατο στο πάρκινγκ του King Power Stadium;

Μιλάμε για τον… βασιλιά των «duty free» που «τρέλανε» τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Κατάφερε το «θαύμα» με τη Λέστερ, να κατακτήσει πρωτάθλημα τη δεύτερη χρονιά μετά την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία με τον Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο των «αλεπούδων». Μια από τις μεγάλες του αγάπες ήταν, άλλωστε, το ποδόσφαιρο. Είχε το δικό του στυλ του, πάντα αυθόρμητος, άφηνε φίλους και εχθρούς με το στόμα ανοιχτό. Πάντα έκανε το ίδιο δρομολόγιο στα εντός έδρας παιχνίδια της Λέστερ. Ο ταϊλανδός μεγιστάνας πήγαινε κι έφευγε με το ελικόπτερο του μετά το τέλος των αγώνων.

The crowd is getting bigger and bigger here at King Power Stadium. pic.twitter.com/MoDTaY3f1S

BBC Leicester Sport (@BBCRLSport) 28 Οκτωβρίου 2018

Μεγάλη προσωπική περιουσία

Ο Βιτσάι Σριβανταναπράμπα ήταν ο πέμπτος πιο πλούσιος Ταϊλανδός στον κόσμο, με την προσωπική του περιουσία να ξεπερνά τα 4,9 δισεκατομμύρια. Αυτό σύμφωνα με το «Forbes». Δεν αγαπούσε από… μικρός το ποδόσφαιρο, αυτό έγινε στην πορεία της ζωής του, αποκτώντας και χρήματα. Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1957 στην Ταϊλάνδη με το επώνυμο Ράξιαρξον. Άλλαξε το επώνυμό του και αυτό έγινε από τον βασιλιά της χώρας, ο οποίος αποφάσισε να τον τιμήσει για την προσφορά του στην οικονομία της Ταϊλάνδη. Έτσι, «βαπτίστηκε» με το επώνυμο Σριβανταναπράμπα, που σημαίνει «Φως της προοδεύουσας δόξας», και αυτό έγινε σε μια επίσημη τελετή το 2013. Αυτό που έχει σημασία για την περιουσία του, είναι πως τη δημιούργησε μέσω των καταστημάτων duty-free «King Power». Μιλάμε για προϊόντα που έχουν κατακλύσει τον κόσμο και επίσης έχουν βραβευτεί με τον υψηλότερο μετάλλιο από τον βασιλιά.

Absolutely heartbreaking interview. Jose Ragoobeer lost his wife and two sons in the Leicester explosion earlier this year.

Gives you a sense of how much Vichai Srivaddhanaprabha cared about the local community. pic.twitter.com/lhfaA5PvXs

— Ball Street (@BallStreet) 29 Οκτωβρίου 2018

Από μικρό κατάστημα έφτασε στην ίδρυση της «King Power»

Ξεκίνησε με ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Μπανγκόκ το 1989, στην Mahatun Plaza. Πουλούσε ταϊλανδέζικες χειροτεχνίες. Τα σχέδιά του ήταν μεγάλα. Ακολούθησε δεύτερο κατάστημα, στο μοναδικό, εκείνη την εποχή, διεθνές αεροδρόμιο, το Don Muang με στόχο να καλύψει τις ανάγκες των πελατών του. Τα καταστήματα του αυξήθηκαν και έτσι ίδρυσε την «King Power», μέσω της οποίας άνοιξε τις κυβερνητικές πόρτες. Μετά από 30 χρόνια έγινε ο τρίτος πιο πλούσιος πολίτης της χώρας, ενώ, όπως είπαμε, η περιουσία του, σύμφωνα με το Forbes, εκτιμάται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. «Πλούτισε όντας κοντά στους πολιτικούς. Πριν από αυτό ήταν ένας μέσος επιχειρηματίας», είχε πει κάποτε ταϊλανδός, μιλώντας για την εξέλιξη του Βιτσάι Σριβανταναπράμπα επιχειρηματικά.

Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον… οδήγησε στην Αγγλία

Η μεγάλη του αγάπη αποτέλεσε ποδόσφαιρο, εκτός από ιδιοκτήτης της Λέστερ, είχε αγοράσει και τη βελγική Λέουβεν. Όταν άρχισε να χτίζει την περιουσία του ήθελε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Πάντα είχε στο μυαλό του να αγοράσει μια ομάδα στην Premier League, καθώς θεωρούσε ότι είναι καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Αρχικά ήθελε να κάνει δικιά του την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά αυτό ήταν πολύ δύσκολο.

Vichai Srivaddhanaprabha, whose helicopter crashed Saturday outside Leicester City’s stadium, endeared himself forever to fans by bringing the tiny club a league title in 2016 https://t.co/GfMflV1Dgb

AFP news agency (@AFP) 27 Οκτωβρίου 2018

Τελικά, ο Βιτσάι Σριβανταναπράμπα μπήκε στη Λέστερ το καλοκαίρι του 2010, όταν η θυγατρική της King Power εξαγόρασε από τον Μίλαν Μάνταριτς τις «αλεπούδες». Η αγγλική ομάδα βρισκόταν τότε στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας. Μέσα στα επόμενα χρόνια έγινε για τους φίλους της Λέστερ ο «ήρωας» της ομάδας και της πόλης. Δεν είναι μόνο το μεγάλο επίτευγμα της κατάκτησης του πρωταθλήματος το 2016. Αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή που πήρε τη Λέστερ. Λόγω της αφοσίωσης που έδειξε, ενώ ήθελε να «χτίσει» μια υγιή ομάδα που θα κάνει τους φιλάθλους της χαρούμενους και θα στέκεται αξιοπρεπώς στην Premier League.

The Man from small country but he change the game of world football ever.#VichaiSrivaddhanaprabha pic.twitter.com/8RTQq2m9Us

— Alongwrite (@alongwriter) 29 Οκτωβρίου 2018

——————–

Rest in Peace, Vichai Srivaddhanaprabha. The architect behind one of the greatest ever achievements in sporting history.

Keywords
Τυχαία Θέματα