Αυτά ισχύουν στο διώξιμο στη βολή του Σλούκα με τη Βραζιλία (video)

Αυτή ήταν η κεντρική φάση του αγώνα της Εθνικής μας με τη Βραζιλία και εκείνη που… σήκωσε και την μεγαλύτερη συζήτηση. Αναφερόμαστε στην τρίτη βολή του Κώστα Σλούκα, που θα μπορούσε να δώσει ένα έξτρα πεντάλεπτο… ζωής στην Ελλάδα για να διεκδικήσει τη νίκη κόντρα στη Βραζιλία (79-78), αλλά ο Μπρούνο Καμπόκλο έδιωξε την μπάλα πάνω από το καλάθι και η «σελεσάο» πήρε τη νίκη.

Η κίνηση του βραζιλιάνου άσου σήκωσε συζήτηση και προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με το αν ήταν νόμιμη

ή όχι. Εκ πρώτης όψεως, ο Καμπόκλο ακουμπά τη στεφάνη και αυτό έφερε… αντιρρήσεις σχετικά με το αν η βολή έπρεπε να μετρήσει ή όχι, αλλά η αλήθεια των κανονισμών είναι εντελώς διαφορετική.

Σε πρώτη φάση, ο κανονισμός αναφέρει ρητά πως υπάρχει παράβαση ύστερα από παρέμβαση παίκτη, όταν εκείνος ακουμπά το καλάθι ή το ταμπλό και επηρεάζει την πορεία της μπάλας, αν εκείνη έχει πιθανότητα να καταλήξει σε πόντο ή πόντους.

Στη συνέχεια, υπάρχει και η αναφορά – κλειδί, που ξεκαθαρίζει το νόμιμο του κοψίματος: Αν η μπάλα ήταν ακριβώς πάνω στη στεφάνη την στιγμή της παρέμβασης ή αν υπάρχει αλλοίωση σε level παρεμπόδισης στην πορεία της μπάλας ή αν δημιουργηθεί ταλάντωση στην μπάσκετα, τότε μόνο θα μιλούσαμε για αντικανονική κίνηση του Καμπόκλο και θα μπορούσε να μετρήσει η βολή. Με βάση το βίντεο, τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη, άρα ο Καμπόκλο έκανε αυτό που έπρεπε για την ομάδα του, εντελώς νόμιμα.

Συμπερασματικά, O βραζιλιάνος παίκτης δεν έκανε παράβαση:

Γιατί δεν εμπόδισε την πορεία της μπάλας στη βολή του ΣλούκαΓιατί η επαφή του με την στεφάνη δεν προκάλεσε ταλάντωση, άρα και εμπόδιο στην πορεία της μπάλας προς το καλάθιΓιατί την ώρα που ακουμπά την μπάλα, αυτή δεν εφάπτεται ακριβώς με την στεφάνηΓιατί η μπάλα χτυπά και στο ταμπλό μετά την πρώτη επαφή με την στεφάνη, γεγονός που επιτρέπει την παρέμβαση στον αέραΠολύ θα θέλαμε να είχε κάνει παράβαση ο Καμπόκλο, αλλά οι διαιτητές εφάρμοσαν πιστά τον κανονισμό…

Δείτε εδώ το βίντεο και το κομμάτι από τους κανονισμούς της FIBA:

Πηγή: sdna.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα