Αυστηρό μύνημα Κομισιόν σε Τουρκία για Βαρώσια: Αυτές οι ενέργειες θα προκαλέσουν ένταση (video)

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και τις δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας ότι «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

Η Κομισιόν καυτηριάζει το σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Κυριακής (15/11), συνεχίζοντας τις προκλήσεις στην περιοχή και σε

όλα τα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής (15/11), ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει τα εξής:

«Οι σημερινές εξελίξεις στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο και η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση και η επανένωση απαιτείται με βάση την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα».

Varosha : Statement by the High Representative Josep Borrell – European External Action Service https://t.co/NJNw4Oa419 #Cyprus

— Elena Lazarou (@ElenLazarou) November 15, 2020


Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων».

«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ», υπενθυμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ.

«Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα», σημείωσε περαιτέρω ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συνεισφέρει με συγκεκριμένους όρους και να αναλάβει υπεύθυνη δράση με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για διαπραγματεύσεις», επαναλαμβάνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, «το μήνυμα της ΕΕ είναι πολύ σαφές: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος παρά μόνο βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Από αυτήν την άποψη, εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για διευθέτηση του Κυπριακού. Θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως», αναφέρει ακόμα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ», καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ.

Josep Borrell,(EU)High Representative for Foreign Relations and Security Policy,regretted the opening of (TRNC)Closed Varosha and the solution of the Cyprus problem,said,There is no alternative in the solution of the Cyprus problem,other than the UN Security Council resolutions https://t.co/ssihuV880o

— Witold Pilecki 4859 (@hiramusta4) November 15, 2020


Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στα κατεχόμενα για νέες προκλήσεις την Κυριακή (15/11), ανήμερα της θλιβερής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους… Ο «Σουλτάνος» είχε προαναγγείλει, λέγοντας ότι θα πάει για… πικ νικ στα Βαρώσια, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Η Τουρκία είχε ανοίξει το παράνομο σημείο που οδηγεί στην παραλία των Βαρωσίων από τις 10 Οκτωβρίου, προκαλώντας και τότε πολλές αντιδράσεις. Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβαίνει σε εθνικιστικό σόου, θέλοντας τότε να στηρίξει και τον εκλεκτό του Ερσίν Τατάρ στις εκλογές στα κατεχόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα