SZ: Σχέδιο για συντεταγμένη χρεοκοπία χωρών της Ευρωζώνης ετοιμάζει ο Σόιμπλε

Η εφημερίδα αναλύει το πλάνο Σόιμπλε για Ευρωπαϊκό Νομισματικό ΤαμείοΕπιθυμεί διάσωση των μεγάλων οικονομιών της ΕυρωζώνηςΘα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο σχέδιο αυτό, αναφέρει η εφημερίδα

Το σχέδιο του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο συνοδεύεται από την πρόβλεψη για συντεταγμένη χρεοκοπία χωρών της Ευρωζώνης σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Στο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Ασφάλεια με ρήτρα χρεοκοπίας» αναφέρεται ότι μ’ αυτό τον τρόπο, ο κ. Σόιμπλε θέλει να μπορεί να διασώζει και μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που δεν μπορεί να γίνει υπό τις σημερινές συνθήκες.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Σόιμπλε συμπλέει με τη γερμανική κεντρική τράπεζα, την Μπούντεσμπανκ, που πρότεινε πέρυσι με αυτόματη συμμετοχή και «κούρεμα» των πιστωτών αν μια χώρα είναι υπερχρεωμένη.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι εκδόσεις των ομολόγων θα έχουν ειδική ρήτρα που θα αναφέρει πως οι πιστωτές της παραιτούνται από μέρος της απόδοσης σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Όμως, ο κ. Σόιμπλε θα έχει δυσκολίες να πείσει πολλές χώρες της Ευρωζώνης να το αποδεχτούν, τονίζει η Sueddeutsche Zeitung.

Keywords
Τυχαία Θέματα