LIVE: Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία – Εξετάζεται ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

Συνεδριάζει και σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας με εξέταση του μάρτυρα Παναγώτη Γεωργακόπουλου, αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται το προβλεπόμενο διάλειμμα της διαδικασίας.

Η επιτροπή λόγω του όγκου των υποθέσεων που έχει αναλάβει να διερευνήσει εντατικοποιεί τις εργασίες της συνεδριάζοντας δυο φορές την εβδομάδα.

Σήμερα εξετάζεται ο Τάκης Γεωργακόπουλος, υποδιοικητής ΕΟΠΥΥ,

και αύριο έχει προγραμματιστεί η εξέταση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής η απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 14 από τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο, με την οποία καθόριζε την τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για την ιατρική πράξη της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στα 1.500 ευρώ με αποτέλεσμα να επωφεληθεί το ιατρείο του κ. Σαλμά που έκανε 550 συγκεκριμένες πράξεις και να ζημιωθεί ο οργανισμός κατά περίπου 800.000 ευρώ.

Η επιτροπή θα εξετάσει την ευθύνη για την υπερτιμολόγηση της εξέτασης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά ο οποίος αποδεικνύεται ως ο μοναδικός ωφελημένος από τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το διαγνωστικό κέντρο που διατηρεί σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, έχει πραγματοποιήσει 550 συνολικά ιατρικές πράξεις που τιμολογήθηκαν παρανόμως, με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια τα οποία ισχύουν στα δημόσια νοσοκομεία και όχι στα ιδιωτικά ιατρεία.

«Υπόλογοι» Βορίδης – Σαλμάς

Επί της θητείας του πρώτου εκδόθηκε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η αποζημίωση για την επεμβατική αρθροσκόπηση ανερχόταν στα 1.500 ευρώ, χωρίς ταυτόχρονα να κοστολογείται και η αντίστοιχη διαγνωστική εξέταση.

Γιατροί και διαγνωστικά κέντρα… «αξιοποίησαν» αυτό το παραθυράκι και κοστολογούσαν τη διαγνωστική εξέταση όσο και την επέμβαση. Τη νομοθετική ασάφεια φέρεται να εκμεταλλεύθηκε και ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, το διαγνωστικό κέντρο του διεξήγαγε 550 σχετικές εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, επικαλούμενος δεδομένα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, είχε κατηγορήσει τον Μ. Σαλμά ότι με κυβερνητική ανοχή και με τη βοήθεια οικείων στελεχών σε νοσοκομεία και οργανισμούς είχε στήσει «μηχανή» που κόστισε στο δημόσιο ταμείο 825.000 ευρώ.

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, πρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» είχε δηλώσει για τη σχετική δικογραφία:

«Είναι μία δικογραφία, η οποία έχει έλθει στη Βουλή και αφορά παράνομες πράξεις που έχουν να κάνουν με την ερμηνεία συγκεκριμένης υγειονομικής διάταξης, με βάση την οποία είχε στηθεί μία διαδικασία να πληρώνονται εξετάσεις αρθροσκοπήσεως πολύ υψηλότερα από ό,τι έπρεπε», είπε ο κ. Μπαλωμενάκης και εξήγησε: «Η αρθροσκόπηση μπορεί να έχει και διαγνωστικό και θεραπευτικό χαρακτήρα. Στις θεραπευτικού τύπου επεμβάσεις το κράτος, μέσω ενοποιημένων νοσηλίων, έδινε 1.500 ευρώ, ενώ στη διάγνωση υπήρχε κενό, δεν είχε οριστεί. Κάποιοι επιτήδειοι -κατά σύμπτωση όλοι από μία συγκεκριμένη πολιτική παράταξη που κυβερνούσε τότε- είχαν ερμηνεύσει τον νόμο, ότι το ίδιο είναι η διαγνωστική με τη θεραπευτική αρθροσκόπηση και έτσι για μία “επέμβαση” των 20 λεπτών συγκεκριμένο ιατρείο έπαιρνε 1.500 ευρώ, ενώ μόλις ήλθε η κυβέρνηση καθιέρωσε 150 ευρώ μάξιμουμ. Θα εξετάσουμε αν περιείχε απλό λάθος ερμηνείας ή ήταν σκόπιμη, μεθοδευμένη επιλογή».

Φέρνει χρήματα στο Δημόσιο η Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή χρημάτων προς το Δημόσιο μετά την ανάκληση από το υπουργείο Υγείας της υπουργικής απόφασης Βορίδη που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, κατά τη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου που είχε ως βασικό θέμα τη δικογραφία που αφορά τις υπερκοστολογημένες διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις Σαλμά-Βορίδη.

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής βρέθηκε η απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 14 από τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο, με την οποία καθόριζε την τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για την ιατρική πράξη της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στα 1.500 ευρώ με αποτέλεσμα να επωφεληθεί το ιατρείο του κ. Σαλμά που έκανε 550 συγκεκριμένες πράξεις και να ζημιωθεί ο οργανισμός κατά περίπου 800.000 ευρώ.

Η σημερινή κυβέρνηση τον Μαρτιο του 2016 διαμόρφωσε την τιμή αποζημίωσης στα 150 ευρώ, δηλαδή 10 φορές λιγότερο, απ όσο όριζε η απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας.

Η επιτροπή θα εξετάσει την ευθύνη για την υπερτιμολόγηση της εξέτασης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά ο οποίος αποδεικνύεται ως ο μοναδικός ωφελημένος από τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το διαγνωστικό κέντρο που διατηρεί σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, έχει πραγματοποιήσει 550 συνολικά ιατρικές πράξεις που τιμολογήθηκαν παρανόμως, με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια τα οποία ισχύουν στα δημόσια νοσοκομεία και όχι στα ιδιωτικά ιατρεία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας χαρακτήρισε την απόφαση ως «δώρο των δυο πρώην υπουργών Υγείας προς την οικογένεια Σαλμά και το ιδιωτικό της ιατρείο, καταγγέλλοντας κόλπο μεταφοράς δαπανών που επέφερε ζημία στον ΕΟΠΥΥ ύψους 850.000 ευρώ. Οι υπεύθυνοι θα πάνε για βλάβη του ελληνικού δημοσίου» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησαν να πουν ότι ευθύνονται οι υπουργοί Υγείας που ανέδειξαν το θέμα, ζητώντας να αποδοθεί ευθύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας που δεν σταμάτησε «βιαίως» το νόμο που ψήφισαν ο Βορίδης και ο Γρηκοράκος το 2014.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε για έγγραφο που ήλθε από το υπουργείο Υγείας με το οποίο όπως είπε, έχει επέλθει μια σημαντική νομοθετική αλλαγή καθώς ανοίγει το δρόμο για το Δημόσιο να αναζητήσει το κόστος της ζημίας.

Ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε στην ανάκληση της απόφασης της 22-12-2014 του υπουργού Υγείας, με την οποία αποδέχτηκε την αριθ. 10 απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕ.Σ.Υ. και είχε ορίσει ότι «ως προς την κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης ισχύει ό,τι στα Κ.Ε.Ν.(Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων». Η ανάκληση όπως ενημέρωσε έγινε στις 31-8-2017 με υπουργική απόφαση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη και η οποία συνυπογράφεται από τους υφυπουργό Εργασίας, κ. Πετρόπουλο, και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χουλιαράκη».

Επίσης ο πρόεδρος της επιτροπής σημείωσε ότι «στην υπουργική απόφαση περί ανακλήσεως της ισχύος της απόφασης του 2014 σημειώνεται ότι η αναδρομική ανάκληση της επίμαχης απόφασης υπαγορεύεται από λόγους ασφάλειας δικαίου και δημοσίου συμφέροντος επειδή εκδόθηκε αναρμοδίως και επειδή δεν είχε δημοσιευτεί».

Ο κ. Μπαλωμενάκης εξήγησε πως ανατρέχοντας στη διάταξη του άρθρου 70 παράγραφος 1 Ν. 3918/2011 διαπιστώνεται ότι απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών.

«Συνεπώς από το χρόνο εκδόσεώς της θεωρείται, κατά τα παγίως, ως μηδέποτε ισχύσασα» ανέφερε επισημαίνοντας τη δυνατότητα έγερσης αστικής αγωγής για την επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων όσων ποσών έχει εισπράξει ο οποιοσδήποτε έκανε χρήση αυτής της απόφασης».

Πηγή: left.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα