Frontex: Εξίσου μεγάλες και το 2017 οι μεταναστευτικές ροές από Λιβύη προς Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναμένει φέτος τον ίδιο ή παρόμοιο αριθμό αφίξεων μεταναστών από τη Λιβύη με πέρυσι, όταν καταγράφηκε μια ροή δίχως ιστορικό προηγούμενο προς την Ιταλία, προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex), ο Φαμπρίτσε Λετζέρι.

Περίπου 1,6 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην ΕΕ κάνοντας τον διάπλου της Μεσογείου την

περίοδο 2014-2016 κι η κυριότερη θαλάσσια οδός που παραμένει ανοικτή αυτή τη στιγμή οδηγεί από τις ακτές της Λιβύης, μιας χώρας όπου επικρατεί κατάσταση αναρχίας, προς την Ιταλία.

«Καταγράφηκε μια αύξηση κατά 17% πέρυσι, έτσι είχαμε περίπου 181.000 παράτυπες διελεύσεις των συνόρων (ανθρώπων) που έρχονταν από τη Λιβύη (…) Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο αριθμό», φέτος, ανέφερε ο Λετζέρι, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex.

Η ΕΕ, η οποία καλείται να αντιμετωπίζει τις αφίξεις αλλά και τις εσωτερικές συγκρούσεις για το πώς θα διαχειριστεί την κρίση, εντείνει τις προσπάθειές της για να μειωθεί ο αριθμός που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία σχηματίστηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη, επιτείνει τις απελάσεις ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο, ενώ συνεργάζεται με αφρικανικές χώρες κατά μήκος των οδών προς τη Λιβύη ώστε να διασφαλιστεί πως θα αφήνουν λιγότερους ανθρώπους να περνούν.

Όμως οι προσπάθειες αυτές θα φέρουν καρπούς εν καιρώ, επισήμανε ο Λετζέρι και πρόσθεσε πως για την ώρα, η ΕΕ πρέπει να φροντίσει η Ιταλία να έχει επαρκή υποστήριξη και δυνατότητες να χειριστεί τις νέες αφίξεις.

Ο Frontex ανέφερε πως λιγότεροι από τους μισούς μετανάστες αφίκνυνται σε κέντρα υποδοχής στην Ιταλία, όπου γίνονται έλεγχοι ασφαλείας και συλλέγονται βασικά στοιχεία ταυτότητας.

Η ΕΕ επικρίνει μη κυβερνητικές οργανώσεις που μετακίνησαν τις επιχειρήσεις τους πιο κοντά στη Λιβύη για να συμβάλλουν στη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, καθώς όπως διατείνεται βοηθούν τους διακινητές να βγάζουν περισσότερα χρήματα και περιπλέκει τις προσπάθειες των λιμενικών και των αστυνομικών των ευρωπαϊκών χωρών να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Περίπου το ένα πέμπτο των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στα ύδατα μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας διεξάγεται από ΜΚΟ.

«Έναν χρόνο ή δύο χρόνια πριν, (οι επιχειρήσεις διάσωσης) γίνονταν στο μέσο της διαδρομής μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας. Τώρα γίνονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα, πολύ κοντά στις ακτές της Λιβύης», τόνισε ο Λετζέρι.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το 60% ως 70% των ανθρώπων που φθάνουν στην Ευρώπη μέσω Λιβύης από φτωχές χώρες της Αφρικής δεν φεύγουν για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις ή διωγμούς και άρα είναι απίθανο να λάβουν διεθνή προστασία. Είναι οικονομικοί μετανάστες, επιμένει η ΕΕ και θέλει να απελαύνονται.

Κατά τα στοιχεία του Frontex, η ΕΕ προχώρησε πέρυσι στις απελάσεις 176.000 ανθρώπων, αριθμού σχεδόν ίσου με αυτόν που καταγράφηκε το 2015. Αλλά στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι αυτοί ήταν πολίτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι πολύ πιο περίπλοκες απελάσεις προς τη Μέση Ανατολή συχνά καθυστερούν λόγω των διαδικασιών ασύλου, συμπεριλαμβανομένων και εφέσεων.

Αυτό συνέβη σε πολλές περιπτώσεις Σύρων και άλλων προσφύγων που έφθαναν μαζικά στην Ελλάδα από την Τουρκία το 2015, μια ροή που ανασχέθηκε μετά τη συμφωνία που έκλεισε η ΕΕ με την Τουρκία, βάσει της οποίας η Άγκυρα τους εμποδίζει να φεύγουν από τις ακτές τους.

Η συμφωνία αυτή συνέβαλε να μειωθεί το σύνολο των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών διά θαλάσσης ΕΕ σε λιγότερους από 400.000 πέρυσι από ένα εκατομμύριο και πλέον το 2015, αλλά η Ιταλία συνεχίζει να πιέζεται, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν για τους κινδύνους που θεωρούν ότι δημιουργούνται για την ασφάλειά τους.

Η Βουλγαρία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της

Στο μεταξύ στη Σόφια, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με την Τουρκία για να αποτραπεί μια αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να τα περάσουν παράνομα.

Το σύστημα επιτήρησης των συνόρων θα αναβαθμιστεί με αισθητήρες και βιντεοκάμερες, ανέφερε μια κυβερνητική ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για ένα «έργο εθνικής σημασίας».

Το 2013, η Βουλγαρία άρχισε να κατασκευάζει έναν φράκτη με αγκαθωτά συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων της, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο, για να εμποδίζει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων.

Ο στόχος είναι «να υπάρχει βιντεοπαρακολούθηση σε όλη την έκταση των συνόρων», δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, εξηγώντας ότι «ο καιρός βελτιώνεται και πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Ο αριθμός των ανθρώπων που συνελήφθησαν στα σύνορα με την Τουρκία μειώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες και ανήλθε σε 480 μετανάστες τον Δεκέμβριο, από 3.015 τον Αύγουστο, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Εθνικιστές διαδηλώνουν στη Βουλγαρία το τελευταίο διάστημα απαιτώντας να κλείσουν όλα τα κέντρα υποδοχής και να απελαθούν όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Τουρκία ή στις πατρίδες τους.

Πέρυσι, η Βουλγαρία ανέπτυξε δυνάμεις των ένοπλων δυνάμεων για να συνδράμουν την αστυνομία στα σύνορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα