Debate στον απόηχο της επίθεσης στο ΠΑΣΟΚ: «Αγκάθι» οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες (εικόνες)

Στον απόηχο της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ επί της Χαριλάου Τρικούπη το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας το νέο debate για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, το οποίο μεταδόθηκε τηλεοπτικά από τη συχνότητα της ΕΡΤ2 με συντονιστές την Δώρα Αναγνωστοπούλου και τον Παύλο Τσίμα, με τους εννέα “μονομάχους” να συμμετέχουν σε τέσσερις γύρους.

Δείτε επίσης: Πυροβολισμοί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

– Προβοκάτσια «βλέπει» το Μαξίμου (εικόνες)

Όπως ήταν φυσικό, ζητήθηκε από τους εννέα υποψήφιους να τοποθετηθούν ευθύς εξ αρχής στο θέμα της επίθεσης.

«Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, αυτονόητη η καταδίκη», σχολίασε η Δώρα Αναγνωστοπούλου ενώ ο Παύλος Τσίμας πρόσθεσε: «Η επίθεση έγινε ασυνήθιστα νωρίς».

Τον λόγο πήρε η Φώφη Γεννηματά που τόνισε: «Επικοινώνησε μαζί μου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν μια δολοφονική ενέργεια, υπήρχαν περαστικοί και εργαζόμενοι». Μάλιστα, έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια και ζήτησε την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού ενώ σημείωσε πως την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης καταδίκασε την επίθεση ζητώντας την απομάκρυνση του κ. Τόσκα. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να καθαρίσουν τις περιοχές της Αθήνας όπου δρουν εγκληματικές οργανώσεις, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για στοχευμένη ενέργεια εναντίον της δημοκρατικής παράταξης. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν την ανωμαλία, είπε ο δήμαρχος της Αθήνας και υπενθύμισε τη δολοφονία του Άλντο Μόρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θύμισε πως: “Είχαμε χτυπηθεί και την παραμονή των ευρωεκλογών”, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης σημείωσε πως η χώρα έχει παραδοθεί σε τάγματα εφόδου και εγκληματικές οργανώσεις.

Ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε: “Πρέπει να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους αστυνομικούς και να περάσουμε το μήνυμα στην κοινωνία της διακομματικής αντιμετώπισης φαινομένων όπως το άβατο των Εξαρχείων ή η τρομοκρατία”.

Ακόμα, ο Απόστολος Πόντας μίλησε για: “Άνανδρη επίθεση κατά αστυνομικών, προσβολή στη δημοκρατία”. Πρόσθεσε ακόμα: “Δε θέλω να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας για να μην υπάρξουν πολιτικά αποτελέσματα από την επίθεση των τρομοκρατών”.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Γάτσιος υποστήριξε: “Είναι αποτέλεσμα της ανοχής και της ύπαρξης φωνών που στηρίζουν αυτές τις συμπεριφορές. Το υπουργείο Προστασίας πρέπει να είναι του πολίτη και όχι του αλήτη” ενώ ο Δημήτρης Τζιώτης ζήτησε: “Επιτέλους, η ιστορία αυτή πρέπει να σταματήσει”.

“Αγκάθι” οι κοινοβουλευτικές ομάδες

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, ρώτησε πώς θα επιτευχθεί ενότητα αν αναλογιστεί κανείς τις διαφορετικές προσεγγίσεις.

«Δεν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές, όπως τις παρουσιάσατε. Για όλα θα αποφασίσουν οι πολίτες, θα πάψουμε να είμαστε αρχηγικό κόμμα», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Γιώργος Καμίνης τόνισε πως: “Η ενότητα είναι προϋπόθεση της ανατροπής”, ενώ μίλησε για συνέδριο ανοιχτό στους νέους.

Ο Γιάννης Μανιάτης είπε πως: «Εγγυητής της ενότητας είναι ο Έλληνας πολίτης, η συμμετοχή θα εγγυηθεί την ενότητα».

Συνεπώς και οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι καταδίκασαν τη συμφωνία Γεννηματά- Θεοδωράκη για διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζιώτης δήλωσε υπερήφανος για τις διαφορετικές απόψεις γιατί έτσι εκφράζεται η μισή Ελλάδα που είναι ΠΑΣΟΚ ενώ ο Κωνσταντίνος Γάτσιος υπογράμμισε πως: «Το ζητούμενο είναι οι λύσεις, όχι η προσέγγιση της ενότητας με θεολογικούς όρους».

“Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής”, σχολίασε από την πλευρά του ο Απόστολος Πόντας, και διαφοροποιήθηκε από τις αρνητικές τοποθετήσεις Ανδρουλάκη, Καμίνη, Μανιάτη και Γάτσιου.

“Ανύπαρκτο θέμα οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες”, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ακόμα, ζήτησε από όλους να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις που πήρε ο ίδιος και η Φώφη Γεννηματά.

«Έχουμε πετύχει την ενότητα και τη διεύρυνση», διαμήνυσε η Φώφη Γεννηματά και συνέχισε: “Έβαλα τον εαυτό μου σε κρίση παρότι ήμουν ήδη πρόεδρος. Κανείς δε μπορεί να πει σε εμένα και το ΠΑΣΟΚ ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα. Δεν υπάρχει πολιτικό λάθος, υπάρχει πολιτική επιτυχία”.

Ο Γιάννης Ραγκούσης συμπλήρωσε, με τη σειρά του: «Το ότι είμαστε εδώ είναι ήδη μια πράξη ενότητας», και συμπλήρωσε: «Είναι πολύτιμο αγαθό, αλλά δεν αρκεί, χρειάζονται και άλλες αλλαγές», είπε και επικαλέστηκε την κινέζικη παροιμία με το 1 και μηδενικά. (σ.σ. αν έχεις την υγεία σου έχεις το ένα, αν αποκτήσεις έστω και τρία μηδενικά έχεις το χίλια, αλλιώς έχεις το 1).

Μάλιστα, ο Παύλος Τσίμας ρώτησε: “Θα σήκωνε κανείς το χέρι αν ρωτούσα ποιος θα φύγει αν θα εκλεγεί κάποιος άλλος”. Κανείς από τους υποψηφίους δεν αντέδρασε.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα