Πώς βιώνει ένας πατέρας την οικονομική κρίση;

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλα τα πλαίσια. Ας μιλήσουμε για το οικογενειακό. Πώς βιώνει ο πατέρας την οικονομική ανέχεια, την ανεργία, όταν με βάση τις παραδοσιακές αρχές είναι ο προμηθευτής-συντηρητής της οικογένειας;

Ο πατέρας, λοιπόν, βιώνει μια κρίση ταυτότητας, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα γύρω του, αλλά και οι ρόλοι. Κλυδωνίζεται όλο το οικογενειακό περιβάλλον, διαταράσσεται ο ρυθμός της οικογένειας και μπορεί να προκύψουν θέματα. Αυτό επηρεάζει αρχικά τη σχέση με τον ίδιο του

τον εαυτό, καθώς πλήττεται η αυτο- εικόνα του και η ψυχολογία του και στη συνέχεια, τη σχέση του με τη σύντροφο και τα παιδιά.

Ο πατέρας βιώνει αδυναμία, ανασφάλεια, αισθήματα ανεπάρκειας, απογοήτευσης, άγχος και φόβο λόγω της κατάστασης. Συχνά όμως μετατρέπει τα συναισθήματα αυτά σε θυμό, έντονη θλίψη, απομόνωση, ίσως και στροφή σε καταχρήσεις.

Είναι σημαντικό να διαχειριστεί τόσο ο ίδιος όσο και ο περίγυρος του αυτήν την κατάσταση, για να μην οδηγηθεί σε διαταραχές άγχους, κατάθλιψης ή έντονα ξεσπάσματα θυμού.

Από την άλλη, όταν η γυναίκα είναι αυτή που εργάζεται και ο άντρας παραμένει στο σπίτι, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Το θέμα είναι να προσαρμοστούν και οι δύο στη νέα κατάσταση και να την διαχειριστούν.

Πώς θα γίνει η προσαρμογή στη νέα κατάσταση;

Είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, να συζητιούνται οι καταστάσεις και τα γεγονότα. Η σύντροφος ας ακούσει τον πατέρα, ας έχει υποστηρικτική στάση, ας τον ενθαρρύνει να μιλήσει στην ίδια ή σε άλλο πρόσωπο. Δε χρειάζονται συμβουλές, απλώς να είναι εκεί και να ακούει τις ανάγκες και τα συναισθήματά του. Είναι σημαντικό να εκφραστούν.

Επιπλέον, βοηθάει όταν ο πατέρας καταφέρνει να χαλαρώνει, να εκτονώνει με όποιο τρόπο θεωρεί τα συναισθήματά του (μέσω κάποιας δραστηριότητας κ.ά). Ακόμα, η μητέρα μπορεί να αναθέτει δουλειές και υποχρεώσεις στο σύντροφο, γεγονός που θα τον κάνει να νιώσει και πάλι χρήσιμος και ότι προσφέρει με διαφορετικό τρόπο μεν, αλλά ακόμα προσφέρει στην οικογένειά του, κάτι που θα τονώσει και την αυτοεκτίμησή του.

Πώς βιώνουν τα παιδιά την κατάσταση αυτή;

Ο πατέρας βιώνοντας τα συναισθήματα που αναφέραμε παραπάνω είναι πιθανό να αποφεύγει τα παιδιά του, χαμένος στα άγχη του, ίσως και γιατί ντρέπεται. Κάποιες φορές μπορεί και να γίνει νευρικός απέναντί τους.

Δε βοηθάει το να πούμε ψέματα στα παιδιά, καθώς πολλές φορές μόνο από τη στάση και τη συμπεριφορά των γονιών τους καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από όσα τους εξηγούν.

Ανάλογα, λοιπόν, με την ηλικία των παιδιών, τους εξηγούμε την κατάσταση και τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα έρθουν στην οικογένεια (η μαμά θα λείπει από το σπίτι περισσότερες ώρες, ο μπαμπάς είναι στεναχωρημένος διότι, ο μπαμπάς έχασε τη δουλειά του κ.ά.).

The post Πώς βιώνει ένας πατέρας την οικονομική κρίση; appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα