Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις κάθε αρχή του έτους

Το ήξερες ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτικό προληπτικό έλεγχο ζουν περισσότερο και έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν κάποια σοβαρή ασθένεια από αυτούς που περιμένουν να νιώσουν κάποιο σύμπτωμα για να απευθυνθούν στο γιατρό;

Κάθε Ιανουάριο μαζί με τους νέους στόχους που θέτεις, προγραμμάτισε και το ετήσιο check up σου στο διαγνωστικό κέντρο της επιλογής σου, για να έχεις πάντα τον έλεγχο της υγείας σου.

Οι απαραίτητες εξετάσεις περιλαμβάνουν αιματολογικό, ουρολογικό, καρδιολογικό και γυναικολογικό έλεγχο. Επιπλέον εξετάσεις είναι ο οφθαλμολογικός έλεγχος, ο οδοντιατρικός

και ο δερματολογικός.

Διάβασε παρακάτω ποιες εξετάσεις θα χρειαστεί να κάνεις ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σου.*

Αιματολογικός έλεγχος: Συνήθως αρκεί μία απλή γενική εξέταση αίματος για να ανιχνευθεί αν κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό σου. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο επιπλέον που θέλεις ή πρέπει να ελέγξεις (όπως για παράδειγμα έλεγχο του θυρεοειδούς) μπορείς να το ζητήσεις από το μικροβιολόγο. Η γενική εξέταση περιλαμβάνει έλεγχο αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνης, λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, ερυθροκυτταρικών δεικτών, τύπου λευκών.

Δες τι αιματολογικές εξετάσεις μπορείς να κάνεις και σε ποια διαγνωστικά κέντρα.

Ουρολογικός έλεγχος: Περιλαμβάνει μικροβιολογική εξέταση ούρων για τον εντοπισμό παθήσεων όπως η ουρολοίμωξη ή η κυστίτιδα. Η εξέταση γίνεται με τη συλλογή ούρων και στη συνέχεια, τη μικροβιολογική εξέτασή τους, καθώς και καλλιέργεια.

Δες τι ουρολογικές εξετάσεις μπορείς να κάνεις και σε ποια διαγνωστικά κέντρα.

Καρδιολογικός έλεγχος: Περιλαμβάνει μία τυπική κλινική εξέταση στο ιατρείο και καρδιογράφημα. Αναλόγως της ηλικίας συνιστάται ηλεκτροκαρδιογράφημα, holter ρυθμού και πίεσης, τεστ κοπώσεως και υπερηχογράφημα.

Δες τι καρδιολογικές εξετάσεις μπορείς να κάνεις και σε ποια διαγνωστικά κέντρα.

Γυναικολογικός έλεγχος: Περιλαμβάνει κλινική εξέταση, τεστ ΠΑΠ, κολποσκόπηση και καλλιέργεια κολπικού υγρού. Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να χρειαστεί επιπλέον υπερηχογράφημα διακολπικό ή ωοθηκών. Επίσης, η μαστογραφία μετά την ηλικία των 35 ετών συνιστάται, εκτός κι αν υπάρχει οικογενειακό ιατρικό ιστορικό ή ο γιατρός συστήσει να γίνει νωρίτερα.

Δες τι γυναικολογικές εξετάσεις μπορείς να κάνεις και σε ποια διαγνωστικά κέντρα.

Οφθαλμολογικός έλεγχος: Τα μάτια μας πρέπει να τα ελέγχουμε τακτικά ακόμη κι αν δεν έχουμε διαγνωστεί με κάποια πάθηση των ματιών. Ειδικότερα γύρω στην ηλικία των 40 είναι σημαντικό να ελέγχουμε την πίεση των ματιών, να κάνουμε βυθοσκόπηση. Ωστόσο, σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε αν νιώσουμε αδυναμία όρασης ή συχνές ζαλάδες που σχετίζονται με τα μάτια, θα πρέπει απαραιτήτως να απευθυνθούμε άμεσα σε οφθαλμίατρο.

Οδοντιατρικός έλεγχος: Ο οδοντιατρικός προληπτικός έλεγχος γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει και έναν καθαρισμό. Δεν πρέπει να περιμένεις να πονέσει κάποιο δόντι σου για να επισκεφθείς έναν οδοντίατρο. Κάνε την ετήσια κλινική εξέταση στο οδοντιατρείο, καθώς και τον καθαρισμό που απαιτείται και ο γιατρός θα ελέγξει την υγεία των δοντιών, των ούλων, αλλά και του στόματος γενικότερα, και αν παρατηρήσει κάτι θα σε ενημερώσει και θα σε παραπέμψει και σε άλλη ειδικότητα αν χρειαστεί.

Δερματολογικός έλεγχος: Ο δερματολογικός έλεγχος περιλαμβάνει μια απλή κλινική εξέταση σε εξειδικευμένο δερματολογικό ιατρείο και αν ο δερματολόγος εντοπίσει κάτι θα σε παραπέμψει σε περαιτέρω ιστολογικό έλεγχο. Σημαντική είναι και η εξέταση των σπίλων στο σώμα, καθώς και η καταγραφή τους, ώστε να παρατηρούνται ετησίως τυχόν αλλαγές στη μορφή τους.

Δες τι περιλαμβάνει λεπτομερώς το check up που πρέπει να κάνεις ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σου.

Γενικές οδηγίες για το check up σου

Μίλα με το γιατρό που σε παρακολουθεί για τις εξετάσεις που σου συστήνει να κάνεις, διότι εκείνος γνωρίζει το ιστορικό σου και ξέρει πού θα πρέπει να εστιάσεις.

Το κόστος του check up σου θα εξαρτηθεί από το είδος των εξετάσεων που θα κάνεις, ενώ θα πρέπει να επιλέξεις αν θα τις κάνεις μέσω του ταμείου ασφάλισής σου ή ιδιωτικά.

Για να ‘χεις την υγειά σου…

Το να εύχεσαι απλώς «την υγειά μας να ‘χουμε» δεν αρκεί! Διεκδίκησέ την μέσα από την πρόληψη και βγες νικητής. Εμείς στο Doctoranytime θα είμαστε κοντά σου, γιατί θέλουμε να είσαι πάντα σε καλά χέρια! Κλείσε τώρα ραντεβού στο διαγνωστικό κέντρο που εμπιστεύεσαι περισσότερο μέσα από την υπηρεσία μας και κέρδισε χρόνο και χρήματα.

*Αυτές οι εξετάσεις που προτείνονται είναι ενδεικτικές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ατομικό ιστορικό του κάθε ασθενούς, καθώς αν υπάρχει κάποιο χρόνιο νόσημα ή κάποια ιδιαιτερότητα στην υγεία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επιπλέον εξετάσεις που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός.

The post Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις κάθε αρχή του έτους appeared first on Doctoranytime Blog | Ενημέρωση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα