Ευρυαγγείες: Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

Οι ευρυαγγείες είναι ένα πολύ συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα που εμφανίζεται σαν ένα δίκτυο από κόκκινες ή μπλε γραμμές στα πόδια ή το σώμα. Από τι προκαλούνται; Τι άλλα συμπτώματα μπορεί να έχουν και πως αντιμετωπίζονται;

Το doctoranytime απευθύνθηκε στον κορυφαίο Αγγειοχειρουργό – Αγγειολόγο, Δρ. Αθανάσιο Σιαφάκα, επίσημο εκπαιδευτή ιατρών στην εφαρμογή σκληροθεραπειών στην Ελλάδα και την Κύπρο,

για λογαριασμό του #1 παγκοσμίως φαρμάκου κατά των ευρυαγγειών.

Ο Δρ. Αθανάσιος Σιαφάκας, Αγγειοχειρουργός – ΑγγειολόγοςΤι είναι, με λίγα λόγια, οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες είναι φλέβες με λεπτά τοιχώματα που είναι ορατές σαν ένα δίκτυο από κόκκινες ή μπλε γραμμές στο δέρμα. Τις συναντάμε και ως “φλεβίτης” ή “φλεβίτιδα”. Εμφανίζονται κυρίως στα πόδια αλλά και σε ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο. Η κληρονομικότητα, οι ορμόνες για τις γυναίκες, η ηλιακή ακτινοβολία και διάφορες παθήσεις είναι αίτια εμφάνισης ευρυαγγειών.

Είναι δηλαδή κάτι σοβαρό;

Όχι, οι ευρυαγγείες αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα. Ενδέχεται να συνδέονται με τοπικά συμπτώματα αίσθημα κνησμού, καψίματος, βάρους ή και ελαφρύ πόνο, τα οποία όμως είναι μικρής βαρύτητας. Στο 10-15% των περιπτώσεων, μπορεί να οφείλονται σε μεγαλύτερης βαρύτητας φλεβική ανεπάρκεια και για αυτό πρέπει πάντα να γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος triplex πριν την αντιμετώπισή τους.

Ο Δρ. Σιαφάκας πραγματοποιεί σκληροθεραπεία με αφρό σε ασθενή με ευρυαγγείες.Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ευρυαγγείες;

Πλέον, η σύγχρονη αγγειοχειρουργική έχει αναπτύξει μεθόδους που αντιμετωπίζουν τις ευρυαγγείες εύκολα, ανώδυνα, με απόλυτη ασφάλεια και εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα.

Η μέθοδος που προτείνεται ως η απολύτως ενδεδειγμένη παγκοσμίως για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών στα πόδια ονομάζεται σκληροθεραπεία.

Μπορείτε να μας πείτε περιληπτικά τι συμβαίνει κατά τη σκληροθεραπεία;

Κατά την σκληροθεραπεία γίνεται έγχυση ειδικών σκληρυντικών ουσιών με αποτέλεσμα οι πάσχουσες φλέβες να μετατρέπονται σε ινώδεις χορδές χωρίς καμία επίπτωση στην κυκλοφορία του φλεβικού αίματος. Έτσι, οι αντιαισθητικές ευρυαγγείες δεν είναι πλέον ορατές. Συχνά, εξαφανίζονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας!

Όμως, το συνολικό αποτέλεσμα της επέμβασης γίνεται αντιληπτό μετά από μερικές εβδομάδες, oπότε, οι συνεδρίες στην ίδια περιοχή προγραμματίζονται με χρονική απόσταση 4-6 εβδομάδων.

Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης; Τα χάπια και οι κρέμες βοηθούν;

Όχι, οι ευρυαγγείες δεν αντιμετωπίζονται με τα διάφορα σκευάσματα, χάπια κι αλοιφές που συχνά διαφημίζονται κυρίως στο διαδίκτυο και που κυκλοφορούν στην αγορά. Το μόνο που κάνουν είναι να “μακιγιάρουν” την περιοχή των ευρυαγγειών, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σαν δεύτερη εναλλακτική λύση κυρίως για ασθενείς που φοβούνται τις βελόνες (βελονοφοβία) είναι το laser το οποίο όμως δεν έχει εφάμιλλα αποτελέσματα.

Ο Δρ. Σιαφάκας επιδεικνύει τον τρόπο εφαρμογής σκληροθεραπείας σε ασθενή με ευρυαγγείες κατά την διάρκεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου.Πρέπει να κάνουμε κάποιες εξετάσεις πριν την επέμβαση;

Ναι, πριν προχωρήσουμε στην επέμβαση πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κλινική εξέταση του αγγειακού συστήματος των κάτω άκρων που συμπληρώνεται απαραίτητα με υπερηχογραφικό έλεγχος triplex του φλεβικού συστήματος ώστε να αποκλείσουμε την περίπτωση να υπάρχει κάποια φλεβική ανεπάρκεια.

Το triplex είναι επίσης απαραίτητο ώστε να γίνει αιμοδυναμική μελέτη που επιτρέπει στον ιατρό να σχεδιάσει την επέμβαση. Μόνο έτσι έχουμε άριστα αποτελέσματα και το μικρότερο δυνατό αριθμό συνεδριών σκληροθεραπείας. Επίσης, καθορίζεται το αισθητικό επίπεδο που θέλουμε να πετύχουμε και γίνεται επεξήγηση της διαδικασίας και απαντώνται όλες οι απορίες..

Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη σκληροθεραπεία; Νιώθουμε κάποιο πόνο;

Όχι καθόλου. Μετά τη σκληροθεραπεία δεν υπάρχει κάποιος πόνος και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες οδηγίες. Είναι πιθανό να χρειαστεί να φορέσετε ειδικές κάλτσες συμπίεσης για κάποιο χρονικό διάστημα, ειδικά στις πρώτες συνεδρίες, ενώ συστήνεται να περπατήσετε άμεσα για 20 με 30 λεπτά.
Ακόμα, είναι καλό η περιοχή που υποβλήθηκε στην θεραπεία να μην εκτεθεί στον ήλιο για τουλάχιστον 15 μέρες.

Αφότου προσεγγίσουμε το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε, είναι πιθανή η επανάληψη της θεραπείας ανά ένα ή δύο χρόνια για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα αυτό. Προτείνω να ζητήσετε από τον γιατρό σας να δείτε φωτογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία – είναι πραγματικά εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που εξασφαλίζει η σύγχρονη ιατρική επιστήμη.

Μια τελευταία ερώτηση, κύριε Σιαφάκα: Πόσο διαρκεί μία συνεδρία σκληροθεραπείας;

Μία σωστά σχεδιασμένη συνεδρία διαρκεί περίπου 20 με 25 λεπτά. Το χρονικό διάστημα αυτό είναι αρκετό για έναν έμπειρο αγγειοχειρουργό, ώστε να γίνουν εκχύσεις σκληρυντικής ουσίας σε δεκάδες φλέβες καλύπτοντας μία μεγάλη έκταση των ποδιών που εμφανίζουν ευρυαγγείες.

Μπορείτε να μάθετε ακόμα περισσότερα για τις ευρυαγγείες από τον Δρ. Σιαφάκα, στην ιστοσελίδα του Επιστημονικού Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων Veincenter.

The post Ευρυαγγείες: Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε appeared first on Doctoranytime Blog | Ενημέρωση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα