Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον αναστέλλει τη λειτουργία της Βουλής εν όψει Brexit

H κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τη βασίλισσα Ελισάβετ να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου λίγες ημέρες μετά την επιστροφή των βουλευτών τον Σεπτέμβριο- και μόλις λίγες εβδομάδες πριν την προθεσμία του Brexit.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, από την πλευρά της, ενέκρινε το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Στην ανακοίνωση του επίσημου σώματος των συμβούλων της βασίλισσας, που είναι γνωστό ως Ιδιαίτερο Συμβούλιο του Στέμματος. επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η

και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου.

«Η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο Τζόνσον είπε ότι το «Queen’s Speech»- η επίσημη έναρξη μιας νέας συνεδρίασης της Βουλής- θα λάβει χώρα μετά από αυτό, στις 14 Οκτωβρίου, προκειμένου να παρουσιαστεί η «πολύ συναρπαστική ατζέντα». Ωστόσο αυτό σημαίνει πως οι βουλευτές θα έχουν λιγότερο χρόνο για να περάσουν νόμους που θα μπορούσαν να σταματήσουν ένα Brexit άνευ συμφωνίας στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εντελώς αναληθείς» τους ισχυρισμούς πως η κίνηση αυτή προκύπτει από την επιθυμία του να εκβιάσει έξοδο χωρίς συμφωνία. Ο ίδιος είπε πως δεν ήθελε να περιμένει μέχρι μετά το Brexit «πριν συνεχίσουμε με τα σχέδιά μας να πάμε μπροστά αυτή τη χώρα» και επέμεινε πως θα υπήρχε και πάλι χρόνος οι βουλευτές να συζητήσουν το θέμα.

«Χρειαζόμαστε νέους νόμους. Πρέπει να φέρουμε νέα και σημαντικά νομοσχέδια, και για αυτό θα έχουμε Queen’s Speech» πρόσθεσε.

Όπως τονίζει το Reuters, αν και η παύση λειτουργίας της Βουλής εν όψει του «Queen’s Speech» αποτελεί ιστορική παράδοση στη Βρετανία, η απόφαση για περιορισμό της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας εβδομάδες πριν την πιο αμφιλεγόμενη πολιτική απόφαση της χώρας εδώ και δεκαετίες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η στερλίνα σημείωσε πτώση, καθώς οι επενδυτές εξέλαβαν την είδηση ως σημάδι πως ένα Brexit άνευ συμφωνίας, και οι προοπτικές ενός πλήγματος στη βρετανική οικονομία, ήταν πιο πιθανά.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια. Η Λόρα Κούενσμπεργκ, πολιτική συντάκτρια του BBC, είπε ότι ανώτεροι υπουργοί θα πραγματοποιούσαν σύσκεψη την Τετάρτη.

Η Νίκολα Στέρτζον, πρώτη υπουργός της Σκωτίας, δήλωσε πως η Τετάρτη θα έμενε στην ιστορία ως μια «σκοτεινή ημέρα για τη δημοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο», εκτός και αν οι πολιτικοί ενώσουν τις δυνάμεις τους την επόμενη εβδομάδα για να σταματήσουν τον πρωθυπουργό. Πολλές επιφανείς προσωπικότητες της βρετανικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, έχουν απειλήσει πως θα πάνε στα δικαστήρια για να εμποδίσουν την αναστολή λειτουργίας της Βουλής.

Το κοινοβούλιο επιστρέφει από τις διακοπές του κανονικά στις 3 Σεπτεμβρίου και αναμενόταν να λειτουργεί για δύο εβδομάδες πριν σταματήσει να λειτουργεί ξανά, προκειμένου τα κόμματα να πραγματοποιήσουν τα ετήσια συνέδριά τους. Συνήθως αρχίζει ξανά τις συνεδριάσεις στις αρχές Οκτωβρίου.

Οργή στον πολιτικό κόσμο

Μολονότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου ενόψει της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι ο κανόνας στη Βρετανία, η απόφαση να περιοριστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από την εφαρμογή της πιο επίμαχης πολιτικής απόφασης των τελευταίων δεκαετιών προκάλεσε κατακραυγή. «Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα πολύ βρετανικό πραξικόπημα», σχολίασε ο Τζον ΜακΝτόνελ, ο «υπ′ αριθμόν 2» του Εργατικού κόμματος. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν μέσα σε λίγες ώρες ένα διαδικτυακό κείμενο εκφράζοντας την αντίθεσή τους, ενώ η λίρα υποχώρησε.

Η Εκκλησία της Αγγλίας προειδοποίησε ότι ένα χαοτικό Brexit θα πλήξει τους φτωχούς, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου έκανε λόγο για «συνταγματικό σκάνδαλο» και μια ομάδα βουλευτών από διάφορα κόμματα πρότεινε να επιδιωχθεί η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων.

Συνθήματα όπως «Ντροπή σας» και «Σταματήστε το πραξικόπημα» ακούστηκαν έξω από το κοινοβούλιο, όπου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης περίπου 200 διαδηλωτές, κοντά στις όχθες του Τάμεση, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Μια διαδήλωση κατά του Τζόνσον οργάνωσε και στο κεντρικό Εδιμβούργο το Ευρωπαϊκό Κίνημα στη Σκωτία.

Μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, απέφυγε να πάρει θέση απαντώντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπό παραίτηση η ηγέτιδα των Συντηρητικών της Σκωτίας

Στο μεταξύ, η Ρουθ Ντέιβιντσον, ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος στη Σκωτία, πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή της, λόγω των πολιτικών διαφωνιών της με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αλλά και επειδή αισθάνεται πίεση αφού έγινε πρόσφατα μητέρα, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Sun.

«Κουράστηκε να συνδυάζει τη μητρότητα και το να είναι προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Σκωτία, αυτό είχε συνέπειες», φέρεται να δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών. «Και όλα αυτά έγιναν ακόμη πιο δύσκολα με το τρέχον πολιτικό κλίμα, καθώς βρέθηκε να διαφωνεί ολοένα και περισσότερο με τη νέα ηγεσία στο Λονδίνο», πρόσθεσε.

Η Ντέιβιντσον διαφωνεί με την πρόθεση του Τζόνσον να προχωρήσει στο Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, εφόσον χρειαστεί.

Εκτός από τη Sun, το BBC και το σκωτικό τηλεοπτικό κανάλι STV μετέδωσαν επίσης ότι η Ντέιβιντσον σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Ισπανία: Παιδιά έπαθαν το σύνδρομο του λυκανθρώπου από μολυσμένα φάρμακα Δέκα φωτογραφίες δείχνουν πως είναι η ζωή στην πιο καυτή πόλη της γης Μεξικό: Φοιτήτρια που έκανε ακραία γιόγκα στο μπαλκόνι έσπασε 110 οστά
Keywords
Τυχαία Θέματα