Βραβεία Emmy: Οι ανατροπές, οι εκπλήξεις και η αλλαγή φρουράς

Το Netflix συγκέντρωσε συνολικά 44 βραβεία Emmy στην φετινή απονομή, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που είχε καταγράψει το δίκτυο CBS το 1974. Το «The Queen’s Gambit» απέσπασε το βραβείο καλύτερης μίνι σειράς, ενώ οι δύο παραγωγές της πλατφόρμας -μαζί με το «The Crown»- κέρδισαν από 11 βραβεία.

Άλλωστε, το σημείο εκκίνησης στην κούρσα των τηλεοπτικών Όσκαρ

ήταν σαφές: Το ΗΒΟ με το ΗΒΟ Max είχαν συγκεντρώσει 130 υποψηφιότητες, το Netflix 129, το Disney+ 71 υποψηφιότητες και το NBC 46.

Εν τέλει, η «είδηση» στην 73η τελετή απονομής των Βραβείων Emmy, που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες με φυσική παρουσία -μόλις 500 προσκεκλημένους και αυστηρά υγειονομικά μέτρα- την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, είναι η αλλαγή φρουράς. Το γεγονός ότι όπως εύστοχα επισημαίνει το The Hollywood Reporter, τα φετινά Emmy σηματοδοτούν το πέρασμα από την εποχή της καλωδιακής τηλεόρασης στην εποχή του streaming.

Μόλις το 2017, το Hulu έγινε η πρώτη πλατφόρμα που διεκδίκησε βραβείο Καλύτερης Σειράς σε μία από τις τρεις μεγάλες κατηγορίες των Emmy -δράμα, κωμωδία, μίνι σειρά- όταν το «The Handmaid’s Tale» (που εφέτος παρά τις 21 υποψηφιότητες δεν πήρε ούτε ένα βραβείο, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ) απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Δραματικής Σειράς.

Τη σκυτάλη πήρε η Amazon με τις κωμωδίες της «The Marvelous Mrs. Maisel» και «Fleabag» το 2018 και το 2019. Και το βράδυ της Κυριακής, τόσο το νεοσύστατο Apple TV+, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όσο και το Netflix, ο γίγαντας του streaming, προσχώρησαν στο κλαμπ, καθώς το «Ted Lasso» της Apple αναδείχτηκε καλύτερη κωμωδία της χρονιάς και τα «The Crown» και «The Queen’s Gambit», έλαβαν τα γνωστά βραβεία.

Το γεγονός ότι το Netflix έφτασε το ρεκόρ που κατείχε το CBS επί 47 ολόκληρα χρόνια με τις περισσότερες νίκες στα Emmy σε μία και μόνη χρονιά, αποτελεί μία σημαντική μετατόπιση. Το αμερικανικό δίκτυο είναι μεταξύ των τεσσάρων κολοσσών CBS/NBC/ABC/Fox που διατηρούν το προνόμιο της εναλλάξ ζωνταντής μετάδοσης την τελετή απονομής.

Ανατροπές και εκπλήξεις

Κατά τα λοιπά και παρά τις 23 υποψηφιότητες που είχε λάβει, το «WandaVision» αγνοήθηκε επιδεικτικά. Σύμφωνα με το Variety, μπορεί τα προγνωστικά να θεωρούσαν περίπου βέβαια τουλάχιστον δύο βραβεία ερμηνείας, για την Κάθριν Χαν και τον Πολ Μπέτανι και η σειρά της Disney Plus από τα Marvel Studios, να κέρδισε τρία βραβεία (παραγωγή, κοστούμια, μουσική) στα Creative Arts Emmys που απονεμήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά έφυγε με άδεια χέρια από τα Primetime Emmys.

Ένα από τα σίγουρα στοιχήματα των φετινών Emmy υποτίθεται ότι ήταν το μετά θάνατο βραβείο στον Μάικλ Κ. Γουίλιαμς, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 54 ετών στις αρχές Σεπτεμβρίου, για την ερμηνεία του στο «Lovecraft Country». Τελικά, το βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Σειρά κέρδισε ο Τομπάιας Μένζις που ενσάρκωσε τον πρίγκιπα Φίλιππο στο «The Crown», παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του στην τέταρτη σεζόν ήταν μικρότερος από τον τρίτο κύκλο (το γεγονός ότι ο Μένζις δεν παρακολούθησε την τελετή σχολιάστηκε από διάφορα μέσα). Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι συντελεστέςτου «The Crown» δεν μπόρεσαν να παραστούν και παρακολούθησε την απονομή των βραβείων από το Λονδίνο μέσω δορυφορικής σύνδεσης. «Δεν έχω λόγια, είμαι πολύ πολύ ευγνώμων», δήλωσε ο δημιουργός της σειράς Πίτερ Μόργκαν.

Το πιο συζητημένο όνομα στην εξαιρετικά σκληρή κούρσα των πρωταγωνιστριών, ήταν μέχρι την άνοιξη η ανερχόμενη Άνια Τέιλορ - Τζόι, που ανακαλύψαμε στο «The Queen’s Gambit». Όμως, όταν κυκλοφόρησε η έτερη πολυσυζητημένη μίνι - σειρά, το «Mare of Easttown» με την Κέιτ Γουίνσλετ στον ρόλο μίας ντετέκτιβ, τα δεδομένα ανατράπηκαν. Αυτό ήταν το δεύτερο Emmy που κέρδισε η Γουίνσλετ για σειρά του HBO (το πρώτο ήταν το 2011 για το «Mildred Pierce»).

Ακόμη και η Ολίβια Κόλμαν (βασίλισσα Ελισάβετ) δεν πίστεψε ότι τελικά πήρε το βραβείο -οι προβλέψεις ήταν υπέρ της Εμτζέι Ροντρίγκεζ («Pose») και της συμπρωταγωνίστριας της στο «The Crown» Έμα Κόριν (Νταϊάνα). Εξού και είπε «θα έπαιζα στοίχημα ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Και κάτι για το φινάλε: Ούτε ένας ηθοποιός διαφορετικού χρώματος δεν έλαβε εφέτος βραβείο. Οι νικητές και στις 12 κατηγορίες ερμηνείας ήταν όλοι λευκοί.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Βραβεία Emmy: Μεγάλοι νικητές το «The Crown» και το «Ted Lasso» - Όλα τα βραβείαΒραβεία Emmy 2021: Τι φόρεσαν οι πιο καλοντυμένοι σταρΗ Μικαέλα Κοέλ αφιερνώνει το βραβείο Emmy σε κάθε επιζώντα σεξουαλικής κακοποίησης
Keywords
Τυχαία Θέματα