Τσίπρας: Δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα

Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Τετάρτης.

«Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μια
ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας» λέει σχετικά.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν τον φοβίζουν, αναρωτιέται ωστόσο τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές; Δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης οι εκλογές, αλλά η έξοδος από την κρίση, υποστηρίζει.

«Στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στο λαό και στις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη» αναφέρει.

Ό,τι καταφέραμε είναι άθλος, δηλώνει ακόμη και καλεί το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και για την Ε.Ε., καταθέτει την άποψή του ότι η Ένωση αποτελεί το καλύτερο πεδίο κοινωνικής και πολιτικής πάλης για τους λαούς της, τονίζοντας παράλληλα πως «οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Και όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά».

Ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, υποστηρίζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. «Προτιμά την αντιπολίτευση μέσω Instagram» υποστηρίζει. «Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή "σοκ και δέος" για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό και με τη στάση του στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, διαχωρίζει την ελευθερία του Τύπου και την ασυδοσία της διαπλοκής, όπως αναφέρει. Παράλληλα, κάνει λόγο για σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια «πυρηνική Ευρώπη», δηλαδή Ευρωζώνη ισχυρά οικονομικών κρατών.

Ο πρωθυπουργός, που ασκεί επίσης κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί δεν προστάτεψε τον εθνικό πλούτο, υπεραμύνεται της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, αφού ήταν μια «ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή». Ωστόσο αντιδρά όταν ακούει ότι θα προτιμούσε να υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα. «Έχω ακούσει πολλές φορές αυτήν την ανοησία» απαντά, για να προσθέσει: «αν είχε επικρατήσει το "ναι", δεν θα ήταν εύκολο να με συναντήσετε», υπό την έννοια ότι στην περίπτωση αυτή, «το σύστημα εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα, θα έπαιρνε την εκδίκησή του με μανία και μίσος».

Στο ερώτημα αν σκέφτηκε να βάλει θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός: «Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος της άλλης πλευράς; Μα αυτό θα ήταν ανοησία ή πραγματική προδοσία» υποστηρίζει, προσκομίζοντας τα επιχειρήματα της κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, αλλά και της εθνικής οικονομίας ευρύτερα. «Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει (σ.σ. η Ελλάδα) από το ευρώ, αλλά να μείνει το ΔΝΤ» σημειώνει, επίσης.

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους του, ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από «εμφυλίους», στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο «είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι χωρίς δράκο».

Τέλος, για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εκτιμά, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών, ότι «δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση». Δηλώνει, ωστόσο, έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών «εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα