«Τροία: Μύθος και πραγματικότητα» στο Βρετανικό Μουσείο

Περισσότερα από 300 αντικείμενα και έργα, τα οποία χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού, εκατό εκ των οποίων από τις ανασκαφές που έκανε ο Ερρίκος Σλήμαν το 1870, στον λόφο Χισαρλίκ στη βορειοδυτική Τουρκία, κοντά στα Δαρδανέλια -τα δεύτερα (κεραμική και όπλα) ως δάνεια από μουσεία του Βερολίνου- περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση του Βρετανικού Μουσείου με τίτλο «Τροία: Μύθος και πραγματικότητα», που εγκαινιάζεται στις 21 Νοεμβρίου (διάρκεια έως 8 Μαρτίου 2020).

Η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει όχι

μόνο τον δεκαετή πόλεμο της χαμένης πόλης και τους μεγάλους πρωταγωνιστές -Ελένη, Πάρις, Αγαμέμνων, Αχιλλέας, Οδυσσέας -και όσα συγκλονιστικά αφηγείται ο Όμηρος- αλλά και πέρα από τον μύθο αυτόν καθαυτόν, που συνέχισε να γοητεύει τυχοδιώκτες και αρχαιολόγους, ζωγράφους και ποιητές, διαπερνώντας τους αιώνες, από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι τον Μεσαίωνα, τον καιρό του Σαίξπηρ και μετά από αυτόν, έως την εποχή μας. Εξού και οι αρχαιότητες συνομιλούν στην έκθεση με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως οι φωτογραφίες της Αμερικανίδας Έλινορ Άντιν.

Στα highlight είναι ένας μελανόμορφος αμφορέας του 530 π.Χ. που απεικονίζει τον Αχιλλέα να σκοτώνει τη όμορφη βασίλισσα των Αμαζόνων, Πενθεσίλεια, την οποία ερωτεύεται την ίδια στιγμή -σύμφωνα με τον μύθο, η Πενθεσίλεια πολέμησε στο πλευρό των Τρώων.

Επίσης, ένα ρωμαϊκό ασημένιο κύπελλο του 1ου αι. μ.Χ., που απεικονίζει τον Πρίαμο να φιλάει τα χέρια του Αχιλλέα, ο οποίος είχε μόλις σκοτώσει τον γιο του βασιλιά της Τροίας, Έκτορα.

Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει προ μηνών, η επιμελήτρια της έκθεσης, Αλεξάντρα Βίλινγκ, «ο Τρωικός πόλεμος είναι μία από τις καλύτερες ιστορίες που ειπώθηκαν ποτέ -ο πόλεμος αρχέτυπο όλων των πολέμων [...] Μια ιστορία που τα έχει όλα: αγάπη και απώλεια, θάρρος και πάθος, βία και εκδίκηση, ανατροπές και γυρίσματα, θρίαμβο και τραγωδία».

Το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που το Βρετανικό Μουσείο διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στην Τροία, έχει επίσης ενδιαφέρον, καθώς την τελευταία φορά που είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα ευρήματα της ανασκαφής του Σλήμαν, αρνήθηκε, απαντώντας «ευχαριστούμε, όχι».

Ο Γερμανός εκατομμυριούχος -και ερασιτέχνης αρχαιολόγος- είχε προσεγγίσει το Βρετανικό Μουσείο μετά τις ανασκαφές με την προοπτική της διοργάνωσης έκθεσης, αλλά το Μουσείο απέρριψε τις προτάσεις του προφασιζόμενο έλλειψη χώρου.

Όταν ο Σλήμαν -με την Ιλιάδα ανά χείρας- συνέχισε τις ανασκαφές που είχε ξεκινήσει ο Βρετανός αρχαιολόγος Φρανκ Κάλβερτ στον λόφο Χισαρλίκ νόμιζε ότι βρήκε τον «Θησαυρό του Πριάμου», τον οποίο και έστειλε αμέσως στη Γερμανία. Στην πραγματικότητα τα ευρήματα ήταν προγενέστερα κατά 1250 χρόνια. Παρότι έφερε στο φως εννέα στρώματα διαφορετικών περιόδων -και αγνοώντας την έννοια της στρωματογραφίας- κατέστρεψε σημαντικά στοιχεία χρησιμοποιώντας ακόμη και δυναμίτη.

Με πληροφορίες από Guardian, britishmuseum.org

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ.... Ο «σκύφος του Σπύρου Λούη» επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από έναν αιώνα Καβάλα: Ενοποιείται και αναμορφώνεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων «Οι εγκαταστάσεις της μυκηναϊκής ακρόπολης του Γλα σχετίζονται με την αποστράγγιση της Κωπαΐδας»
Keywords
Τυχαία Θέματα