Τραμπ: Μας αρέσουν οι Κούρδοι, μα δεν μας βοήθησαν στην Β' Παγκόσμιο και στη Νορμανδία

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύμπηξη συμμαχιών στο μέλλον, αφού παρά το ότι είχαν οικοδομήσει τέτοια με τους Κούρδους της Συρίας επέτρεψαν στην Τουρκία να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα. «Οι συμμαχίες είναι εύκολες», διαβεβαίωσε.

Ακόμη, ο Τραμπ επισήμανε πως οι Κούρδοι πολέμησαν

για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του ISIS διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους», για ίδιο συμφέρον.

Οι Κούρδοι «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία», έκρινε σωστό να υπενθυμίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα», είπε ακόμη. Τούτου λεχθέντος «μας αρέσουν οι Κούρδοι», επέμεινε.

Οι Κούρδοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS.

Οι τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις άρχισαν μετά την απόφαση του Τραμπ να αναδιπλωθούν Aμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή.

10/10/2019 07:18 EEST | Updated 4 ώρες πρινΟΥΤΕ ΜΙΑ, ΟΥΤΕ ΔΥΟ...Οι άλλες επτά φορές που οι ΗΠΑ πρόδωσαν τους Κούρδους

O Τραμπ επίσης σημείωσε πως οι ΗΠΑ απομάκρυναν κάποιους ιδιαίτερα επικίνδυνους μαχητές του ISIS από τη βορειοανατολική Συρία.

«Απομακρύνουμε κάποιους από τους πιο επικίνδυνους μαχητές του ISIL», είπε ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο μιας παλιότερης ονομασίας του ISIS. «Πήραμε έναν ορισμένο αριθμό μαχητών του ISIL που είναι πολύ κακοί», επέμεινε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Τραμπ επανέλαβε εξάλλου τις επικρίσεις του προς τα κράτη της Ευρώπης διότι δεν επαναπατρίζουν υπηκόους τους που είχαν πάει στη Συρία για να ενταχθούν και να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ και βρίσκονται σήμερα στα χέρια των Κούρδων. «Κάναμε μεγάλη χάρη σε πολλές χώρες, που δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω», συμπλήρωσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος προειδοποίησε ακόμη πως αν οποιοδήποτε από τα μέλη του ISIS απελευθερωνόταν ή αποδρούσε, «θα διέφευγε στην Ευρώπη».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ζήτησε να αποκλειστεί από τα Οσκαρ Οι πρώτες εικόνες από την τουρκική εισβολή και τους βομβαρδισμούς στη Συρία Φωτογραφικό ταξίδι σε μια χώρα που δεν υπάρχει πια
Keywords
Τυχαία Θέματα