Τουρκία: Ποινή φυλάκισης σε διάσημο σχεδιαστή μόδας για εξύβριση της κυβέρνησης

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Τρίτη τον σχεδιαστή μόδας και ακτιβιστή Barbaros Şansal σε φυλάκιση τριών μηνών και 22 ημερών για προσβολή της κυβέρνησης, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Bianet.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύσε στο Twitter το 2017, ο γνωστός σχεδιαστής, αποκάλεσε την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν «βρώμικη» και είπε ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την ισότητα και την ελευθερία θα επικρατήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αργά ή γρήγορα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε καταγγελία κατά του Şansal,

υποστηρίζοντας ότι η δήλωσή του τον ”προσέβαλε”.

Ο Şansal τον Αύγουστο του 2017 είχε κατακρίνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να απορρίψει τις υποθέσεις του δασκάλου Semih Özakça και της ακαδημαϊκής Nuriye Gülmen, οι οποίοι απολύθηκαν με κυβερνητικό διάταγμα λόγω υποτιθέμενων σχέσεων τους με το παράνομο στην Τουρκία, Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/Μέτωπο (DHKP/C).

Την Τρίτη το 52ο Ποινικό Γενικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε ότι ο Şansal είχε προσβάλει και εξευτελίσει δημόσια την κυβέρνηση.

Ο Σανσάλ δικάστηκε ερήμην και όχι στο δικαστήριο, αν και οι δικηγόροι του Ερντογάν παρευρέθηκαν στη δίκη.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Şansal τιμωρείται για τον ίδιο λόγο. Τον Δεκέμβριο του 2016 δημοσίευσε ένα άλλο βίντεο στο Twitter, όπου επέκρινε την αυξανόμενη κακοποίηση των παιδιών στην Τουρκία, τη διαφθορά και τη λογοκρισία.

Μάλιστα δέχτηκε επίθεση από μια ομάδα επιβατών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κατά την επιστροφή του στην Τουρκία και στη συνέχεια συνελήφθη. Κρατήθηκε σε προφυλάκιση στις περιβόητες φυλακές Silivri στην Κωνσταντινούπολη και σύμφωνα με τον ίδιο αντιμετώπισε παρενόχληση λόγω της σεξουαλικής του ταυτότητας κατά τις πρώτες ημέρες της φυλάκισης του.

Ο Şansal εγκατέλειψε την Τουρκία και εγκαταστάθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο τον Οκτώβριο του 2020. Σε συνέντευξή του στο Turkish Minute τον Ιούνιο, ο σχεδιαστής είπε ότι έφυγε από την Τουρκία επειδή αισθάνθηκε ότι η ζωή και η περιουσία του δεν ήταν ασφαλείς στη χώρα.

Πηγή: Stockholm Center For Freedom

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΝέα απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία στο 19,25%Τουρκία: Ο νέος «Επιδρομέας» στο οπλοστάσιό τηςΗ ”αόρατη” Γερμανία και η ερώτηση του Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα