Τουρκία: Φονικές πυρκαγιές κατακαίνε θέρετρα, τουρίστες και ντόπιοι τρέπονται σε φυγή

Καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται κοντά στους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών της Τουρκίας - στην Αττάλεια, τη Μούγκλα και στην ευρύτερη παραθεριστική περιοχή - για έκτη μέρα, την ώρα που ο εντοπισμός νέων σορών έχει ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών στους οκτώ.

Οι χωρικοί έχουν χάσει τα σπίτια και τα ζώα τους. Κάτοικοι και τουρίστες εγκαταλείπουν τις φλεγόμενες περιοχές με μικρά σκάφη, ενώ η ακτοφυλακή και πλοία του ναυτικού βρίσκονται σε ετοιμότητα στη θάλασσα σε περίπτωση που χρειαστεί μεγαλύτερη εκκένωση.

Αλλοι επιβιβάζονται σε βάρκες και άλλοι φεύγουν με αυτοκίνητα καθώς

η φωτιά πλησιάζει όλο και περισσότερο τα σπίτια τους.

Οι σκηνές που καταγράφονται είναι δραματικές.

DRAMATIC ESCAPE: Residents and tourists forced to evacuate by boat as wildfires rage toward popular beach resorts along Turkey’s Mediterranean coast.

The death toll from the fire includes at least eight people so far. https://t.co/kGkPOSm1Iwpic.twitter.com/Fv6milzhsm

ABC News (@ABC) August 2, 2021

Ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Αχμέτ Αρας δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι οι άνθρωποι βίωσαν μια «κόλαση» κοντά στο Κόκερτμε και το Μάζι, καθώς απομακρύνονταν από τη φωτιά. Είπε ότι η πυρκαγιά δεν μπορεί να σταματήσει και ελπίζει να γλιτώσουν οι κατοικημένες περιοχές, αλλά είπε ότι είναι πολύ αργά για τα δέντρα και τις δασικές εκτάσεις.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους τουρίστες και τους κατοίκους να συνεχίσουν να εκκενώνουν το Τούρουνκ, μια πόλη στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Μαρμαρίδας. Οι πυρκαγιές έχουν περικυκλώσει την περιοχή και οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλευουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι βοήθησε ώστε να κινητοποιηθεί ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair από την Κροατία και δύο από την Ισπανία. Αεροπλάνα από την Ουκρανία, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν έχουν επίσης συνδράμει.

Από τα ανοιχτά της Μεσογείου, η περιοχή μοιάζει να έχει αποκτήσει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση. Η Αττάλεια κατέγραψε 42 βαθμούς Κελσίου, περίπου 5 -6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τους εποχικούς μέσους όρους.

Νωρίτερα την Κυριακή, τα κανόνια νερού της αστυνομίας, που συνήθως χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ταραχών, βοήθησαν στην κατάσβεση εστιών φωτιάς στην Αλικαρνασσό.

Τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τουρίστες να τρέχουν στους δρόμους με τις αποσκευές τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Tourists evacuated from hotels in Turkey’s Bodrum resort as deadly fires rage onhttps://t.co/V23M7vMIfhpic.twitter.com/FQ4WHuyXSo

— Yeni Şafak English (@yenisafakEN) August 1, 2021

Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότσα, δήλωσε ότι τουλάχιστον 27 άτομα που τραυματίστηκαν από τις πυρκαγιές εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν πάρει εξιτήριο.

Ο υπουργός Δασοκομίας και Γεωργίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, δήλωσε ότι 117 πυρκαγιές είναι «υπό έλεγχο» σε όλη την Τουρκία, ενώ οκτώ συνεχίζονται. επαρχίες.

Ενώ οι τουρκικές αρχές λένε ότι ερευνούν εάν οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ως «δολιοφθορά» από παράνομους Κούρδους μαχητές, οι ειδικοί εστιάζουν κυρίως στην κλιματική αλλαγή μαζί με ατυχήματα που προκαλούνται από ανθρώπους. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι μια από τις πυρκαγιές ξεκίνησε από παιδιά.

Εν τω μεταξύ, στην ανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας, πλημμύρες το Σαββατοκύριακο κατέστρεψαν τουλάχιστον έξι σπίτια μετά από υπερχείλιση ενός μικρού ποταμού εν μέσω έντονων βροχοπτώσεων. Οι χωρικοί έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ανέβουν σε υψηλότερες τοποθεσίες.

(με πληροφορίες από ABC News)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚορονοϊός: Ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί γρηγορότερη και σοβαρότερη CovidΕπιστρέφει η Σιμόν Μπάιλς στην ΟλυμπιάδαΗΑΕ: Αρχίζει η χορήγηση του εμβολίου της Sinopharm σε παιδιά 3 -17 ετών
Keywords
Τυχαία Θέματα