Το παρασκήνιο της ελληνικής απόφασης να υποβάλει αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης

Πλούσιο παρασκήνιο κρύβεται πίσω από τις πληροφορίες περί ελληνικής πρόθεσης να υποβάλλει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, το οποίο θα βασίζεται στις προτάσεις που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο Μοσκοβισί το οποίο απορρίφθηκε πριν το Eurogroup της Δευτέρας, από τον Γερμανό υπουργό Οικονομιών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Αθήνα θα ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες», δήλωσε χθες τη νύχτα, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό
τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός.
Γι αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τα τελευταία 24ωρα, έλεγαν ότι η εμπλοκή η οποία προκλήθηκε μετά την ανατροπή της Δευτέρας ήταν μόνο η αρχή ενός νέου κύκλου επαφών, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και τη διαφαινόμενη νέα εμπλοκή, αξιωματούχοι της Κομισιόν ανέλαβαν πρωτοβουλίες ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Στόχος ήταν να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ιδιαίτερα από τη στιγμή που η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί από ορισμένα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Πριν από αυτό όμως οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι για να συμφωνήσουν στα τεχνικά σημεία της συμφωνίας, γεγονός που εκτός από δύσκολο κρύβει και πολλές παγίδες.

Το εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο από τη στιγμή που με το ελληνικό αίτημα παράτασης η Αθήνα επιχειρεί να αποσυνδέσει τη δανειακή σύμβαση από το Mνημονίο. Ταυτόχρονα η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της,ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα κατατεθούν άμεσα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις και το πάγωμα πλειστηριασμών, αλλά και το νομοσχέδιο στα εργασιακά,που αποτελούν αγκάθι στη διαπραγμάτευση με εταίρους, προκαλεί ερωτήματα για το εάν οι δανειστές θα αποδεχθούν τις “μονομερής” ενέργειες της κυβέρνησης.

Αντίθετα από την κυβέρνηση δεσμεύονται ότι θα εφαρμόσουν τα σημεία του κειμένου του Πιέρ Μοσκοβισί, αναφορικά με:

τις έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση
τα μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτήν την περίοδο.

Πάντως, το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από την πλευρά του Γέρουν Ντάισελμπλουμ που θα αποφασίσει αν θα γίνει έκτακτο Eurogroup, αφού πρώτα εξετάσει του όρους που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Keywords
Τυχαία Θέματα